Πρόταση για dvd: A Midsummer Night’s Dream

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα σαββατοκύριακο του Ιουνίου πλησιάζει στο τέλος του κι ελπίζω να περάσατε όμορφα και με καλή παρέα.
Καλοκαίρι σημαίνει ανεμελιά, ζωηράδα, ακόμη και σκανταλιές. Έτσι, λοιπόν, απόψε λέω να γνωρίσουμε (ή και να θυμηθούμε κάποιοι) την κινηματογραφική μεταφορά μίας από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του William Shakespeare, η οποία περιστρέφεται από τα κόλπα… ξωτικών!

Ο Λύσανδρος (Dominic West) είναι ερωτευμένος με την Ερμία (Anna Friel). Ο πατέρας της, όμως, ο Αιγέας (Bernard Hill) επιθυμεί για γαμπρό του το Δημήτριο (Christian Bale), τον οποίο λατρεύει η Ελένη (Calista Flockhart) χωρίς, όμως, ανταπόκριση. Έτσι ο Λύσανδρος κι Ερμία αποφασίζουν να το σκάσουν για να ζήσουν τον έρωτά τους ανενόχλητοι, μέχρι που φτάνουν στο δάσος όπου και διανυκτερεύουν. Την ίδια βραδιά ο Όμπερον (Rupert Everett) κι η Τιτάνια (Michelle Pfeiffer), βασιλείς του νεραϊδόκοσμου, έχουν τα δικά τους ζητήματα να λύσουν. Παράλληλα καταφθάνει στο δάσος ένα τσούρμο εργατών που θέλει να κάνει πρόβα ένα θεατρικό για χάρη του Θησέα (David Strathairn) και της νέας του συζύγου και βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης (Sophie Marceau), με κύριο πρωταγωνιστή τον υφαντή Nick Bottom (Kevin Kline). Κι ενώ σχεδόν όλοι πέφτουν για ύπνο εκείνη τη νύχτα, ο Όμπερον κι ο έμπιστός του Πακ (Stanley Tucci) αναλαμβάνουν δράση. Έτσι ξεκινά ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ερωτικών παρορμήσεων και μαγείας που μόνο με… “Όνειρο Θερινής Νυκτός” μπορεί να μοιάζει!

Η διαχρονική κωμωδία του Βάρδου εμπνέει το 1998 τον Michael Hoffman (“One Fine Day”, 1996), καταλήγοντας να διασκευάζει καταλλήλως το σενάριο για τη μεγάλη οθόνη και για να δώσει στη συνέχεια τις απαραίτητες οδηγίες από την καρέκλα του σκηνοθέτη.
Δε θα μιλήσω για το “τι θέλει να πει ο ποιητής”. Άλλωστε, εδώ κι αιώνες, λόγιοι, φιλόλογοι κι ακαδημαϊκοί έχουν μελετήσει το Βάρδο και το “τι μπορεί να θέλει να πει” – αλήθεια, από κανενός το μυαλό δεν πέρασε ποτέ η υποψία έστω πως ίσως ήθελε απλά να γράψει μία ιστορία με ερωτικά μπερδέματα και ξωτικά; Απορία το έχω από τότε που κάναμε μάθημα λογοτεχνίας στο σχολείο!

Θα μιλήσω, όμως, για το πόσο προσιτό κάνει ο Hoffman τον Shakespeare στο θεατή του. Αρχικά μεταφέροντας την πλοκή του έργου στην Ιταλία του 19ου αιώνα αντί για την Αρχαία Αθήνα, το περιβάλλον αποκτά άμεσα χρώμα, μουσική και μία ιδιαίτερη λεπτότητα. Έπειτα η παραμυθένια αύρα του έργου όταν η ιστορία εξελίσσεται στο δάσος διατηρείται ατόφια με το δάσος να μεταμορφώνεται σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή. Κυρίως, όμως, μένει αναλλοίωτο το έργο του Shakespeare παρά τα μοντέρνα ρούχα και τις βόλτες του Πακ με το… ποδήλατο! Ίσα ίσα, μία πιο μοντέρνα οπτική του κλασσικού θεατρικού κάνει το θεατή να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ιστορίες των χαρακτήρων και τις παρεξηγήσεις στις οποίες μπλέκονται ενώ ταυτόχρονα τον διασκεδάζει.

Στο τελικό αποτέλεσμα σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει και το cast που επέλεξε ο Hoffman για το “Όνειρό” του. Οφείλω, όμως, να παραδεχθώ πως ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η Michelle Pfeiffer στο ρόλο της Τιτάνια, ο Kevin Kline χρησιμοποιεί την ξεχωριστή κωμική του στόφα στο ρόλο του Bottom, ενώ ο Stanley Tucci κυριαρχεί στο ρόλο του ανακατώστρα Πακ!
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Dominic West, Anna Friel, Christian Bale, Calista Flockhart, Rupert Everett, Michelle Pfeiffer, Stanley Tucci, Kevin Kline, David Strathairn, Sophie Marceau κ.α.

You may also like