Πρόταση για dvd: Mon Meilleur Ami

Mon Meilleur Ami 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Ελπίζω να επιστρέψατε μετά από ένα απολαυστικό τριήμερο και τώρα να ετοιμάζεστε για να ξεκινήσετε τη βδομάδα σας δυναμικά. Η βραδιά είναι ιδανική για χαλαρή ταινία στο σπίτι και μιας και το αφιέρωμά μας στο γαλλικό σινεμά συνεχίζεται, τι καλύτερο από μία κομεντί γύρω από τη φιλία;

Ο François (Daniel Auteuil) είναι ιδιοκτήτης μία μικρής γκαλερί αντικών, που λόγω της δουλειάς του, οι γνωριμίες του είναι αρκετές. Όταν, όμως, αγοράζει ένα αρχαιοελληνικό βάζο με χρήματα της γκαλερί, τότε θίγεται το ζήτημα της πλήρους ανυπαρξίας φίλων στη ζωή του François κι η συνεργάτις του, Catherine (Julie Gayet) του βάζει ένα στοίχημα: αν μέσα σε δέκα μέρες δεν της αποδείξει πως έχει ένα φίλο που μπορεί να τον χαρακτηρίσει «τον καλύτερό του φίλο», ο François πρέπει να της δώσει το βάζο. Ο François θα ξεκινήσει να ψάχνει λύση σε βιβλία, ημερίδες, ακόμη και σε αγνώστους, χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι που στο δρόμο του θα βρεθεί ο καλόκαρδος και κάπως εμμονικός με τις ερωταπαντήσεις γνώσεων Bruno (Dany Boon), που δουλεύει ως ταξιτζής. Χωρίς να το ξέρουν, οι δύο άντρες ίσως καταφέρουν να βρουν κάτι που τους έλειπε από τη ζωή τους.

Η ταινία «Ο Καλύτερός μου Φίλος» βασίζεται σε μία ιδέα του Olivier Dazat («Comme Un Chef», 2012) και το σενάριο υπογράφουν οι Jérôme Tonnerre («Un Coeur En Hiver», 1992) και Patrice Leconte («La Veuve De Saint-Pierre», 2000). Ο τελευταίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία.

Mon Meilleur Ami 3Στην οθόνη μας φτάνει μία έξυπνη κομεντί γύρω από τη φιλία με χιούμορ έξυπνο, το οποίο θα έπρεπε (για μένα, τουλάχιστον) να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους Αμερικανούς σεναριογράφους. Το χιούμορ στον «Καλύτερό μου Φίλο» δεν εκβιάζεται και σίγουρα δεν είναι κάτι που μόνο στους δημιουργούς της ταινίας φαινόταν αστείο την ώρα που έγραφαν την ιστορία. Αντίθετα είναι αυθεντικό και καυστικό όταν πρόκειται να θίξει το φλέγον ζήτημα. Παράλληλα, η στροφή της πλοκής που εμπεριέχει μία δόση δράματος δίνει ακόμη περισσότερη σημασία στο κεντρικό άξονα της ταινίας, κανόντάς τη και (γιατί όχι;) διδακτική. Στο τελικό αποτέλεσμα μεγάλο ρόλο παίζει κι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στον καταξιωμένο Daniel Auteuil, τον οποίο πολλοί ίσως τον θυμάστε κι από άλλη μία «αταίριαστη» σχέση, εκείνη με τον Georges στην «Όγδοη Μέρα» του 1997, με τον Dany Boon. Οι δυο τους κατάφεραν να αφομοιώσουν τους ρόλους τους (ο ένας εκείνον του αντικοινωνικού εργασιομανή κι ο άλλος εκείνου του χαμογελαστού αλλά μοναχικού ανθρώπου), δημιουργώντας μία σχέση με αξεπέραστη δυναμική!

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Daniel Auteuil, Dany Boon, Julie Gayet, Julie Durand, Henri Garcin, Jacques Mathou, Marie Pillet κ.α.

You may also like