Πρόταση για dvd: Mr. Holmes

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να σας βρίσκω σε καλή διάθεση αυτό το τελευταίο απριλιάτικο σαββατοκύριακο! Αν τυχόν δεν εκμεταλλευτήκατε το τριήμερο για απόδραση κι αποφασίσετε να το περάσετε στην πόλη, σας έχω μία ξεχωριστή πρόταση για ταινία στο σπίτι. Κι αυτό επειδή ο διασημότερος ντετέκτιβ του κόσμου μας συστήνεται… αλλιώς!

Sussex, 1947: Ο Sherlock Holmes (Ian McKellen) είναι πια 93 ετών κι έχει φύγει από τη Baker Street αριθμός 221Β για να απομονωθεί στη βρετανική εξοχή και να αφοσιωθεί στο μελισσοκομείο του. Επίσης, το δαιμόνιο μυαλό του άρχισε να απειλείται από την εξελισσόμενη άνοια. Με μόνη του συντροφιά την οικονόμο του, την κυρία Munro (Laura Linney) και το μικρό της γιο, το Roger (Milo Parker), έχει αφοσιωθεί στο να ξεδιαλύνει την τελευταία του υπόθεση που τον στοιχειώνει και που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να αυτοεξοριστεί από το Λονδίνο. Θραύσματα αναμνήσεων της υπόθεσης που τότε ο έμπιστος φίλος του Dr. Watson μετέφερε στο αναγνωστικό κοινό παρουσιάζοντας τον Holmes (και πάλι) ως θριαμβευτή τον κατακλύζουν και ταυτόχρονα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον μικρό Roger, ο οποίος θαυμάζει τις ικανότητες και τις περιπέτειες του “Κυρίου Holmes”.

O “Κύριος Holmes” σε σκηνοθεσία του Bill Condon (“Gods And Monsters”, 1991 Και το πρόσφατο “Beauty And The Beast”) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Mitch Cullin “A Slight Trick Of The Mind” (2005), το οποίο εμπνέεται από τους δημοφιλείς χαρακτήρες του Sir Arthur Conan Doyle. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του Jeffrey Hatcher (“The Duchess”, 2008).

Ξέρω, φαίνεται περίεργο στην αρχή… Είναι δυνατόν το ευφυέστατο “λαγωνικό” που διέμενε στη Baker Street να χάνει το μυαλό του; Ο εύστροφος και δραστήριος ντετέκτιβ που αγαπήσαμε μέσα από τις ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle να δυσκολεύεται να βγάλει τα επαγωγικά του συμπεράσματα;

Ίσως, όμως, αυτή είναι κι η “μαγεία” της ιστορίας. Ο Bill Condon αποφασίζει να εξερευνήσει τον άνθρωπο πέρα από το μύθο. Αποφασίζει να ρίξει φως στον Sherlock αντί για τον ντετέκτιβ Holmes, καθώς και σε όλα όσα τον έχουν ορίσει. Ναι, η λογική είναι “θρησκεία” για τον Sherlock Holmes, ενώ οποιαδήποτε ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως η φιλία, η αγάπη, το πένθος είναι αδυναμίες. Κι όμως, ο Condon προτιμά να μην προσφέρει στο θεατή του άλλη μία περιπέτεια μυστηρίου με τον αγαπημένο ντετέκτιβ – όχι πως θα μας ενοχλούσε αν το έκανε, δηλαδή, ας είμαστε ειλικρινείς, και τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλές αξιόλογες ιστορίες που βασίζονται πάνω του, όπως “Ο Οίκος Του Μεταξιού”! Αλλά είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η αναζήτηση των ανθρωπίνω στοιχείων του Holmes, τα οποία φυσικά υπάρχουν, αλλά ποτέ Δεν καταφέραμε να διακρίνουμε. Ή ίσως τα προσπερνούσαμε λόγω των εντυπωσιακών του μεθόδων και των επιτυχιών του να εξιχνιάσει και την πιο περίεργη υπόθεση. Αποτέλεσμα είναι μία εξαιρετική δραματική ιστορία που μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον Sherlock Holmes και (γιατί όχι;) να τον αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο!

Για το ρόλο του ηλικιωμένου πια Holmes, ο Condon επέλεξε τον Sir Ian McKellen. Και φυσικά δικαιώνεται. Η επιβλητική φιγούρα του δημοφιλούς ηθοποιού ταιριάζει αναμφίβολα με την ηλικιωμένη μορφή που ίσως θα φανταζόμασταν κι εμείς για τον Sherlock Holmes, ενώ ισορροπεί με μαεστρία τις μεταπτώσεις της προχωρημένης του ηλικίας και της επιβεβαρυμένης κατάστασης της υγείας του με τη ζωντάνια του ανθρώπου που ζούσε στη Baker Streek κι έλυνε τα μυστήρια που έφταναν στην πόρτα του.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… το οποίο σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada, Hattie Morahan, Patrick Kennedy κ.α.

You may also like