Πρόταση για Dvd: Nightcrawler

Θυμάστε ποια ήταν η ατάκα που κυριαρχούσε στο “Jurassic World”;

“Θέλατε μεγαλύτερους δεινόσαυρους, με περισσότερα δόντια.”

Σίγουρα, εκεί μιλούσαμε για κάτι εξωπραγματικό, για θηρία που δημιουργήθηκαν μέσα σε σωληνάκια εργαστηρίου. Υπάρχει, όμως, μία ταινία που απεικονίζει την ωμή πραγματικότητα στον κόσμο των media η οποία δεν απέχει πολύ από αυτό που προανέφερα. Κι αυτή είναι το “Nightcrawler”.

Ο Lou Bloom (Jake Gylenhaal) είναι ένα κλεφτρόνι που θέλει να δουλέψει κι έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Κάπως έτσι εμπνέεται για να ξεκινήσει να δουλεύει ως freelancer κάμεραμαν καταγράφοντας σκηνές εγκλημάτων ή εν γένει γραφικές σκηνές που περιέχονται σε ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου πουλώντας το υλικό στον πλειοδότη. Ο Lou ξεκινά μία αποκλειστική συνεργασία με το KWLA και τη διευθύντρια ειδήσεων του καναλιού, Nina Romina (Rene Russo). Ο Lou είναι αποφασισμένος και γρήγορα εξοικειώνεται με τη νέα του ενασχόληση, παραμένοντας ωστόσο αφάνταστα ψυχρός σε όσα γίνεται μάρτυρας και αντιμετωπίζοντας κάθε κατάσταση ως το μέσο που θα του δώσει την απαραίτητη ώθηση να εξελιχθεί και βέβαια δεν αργεί να φτάσει και στα άκρα για να βιντεοσκοπήσει το “τέλειο υλικό”.

Η ταινία “Νυχτερινός Ανταποκριτής” είναι μία παραγωγή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Dan Gilroy (“Roman J. Israel, Esq.”, 2017).

Ας το παραδεχθούμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να χαρακτηρίζει ως “κοράκια” παρουσιαστές και δημοσιογράφους, ειδικά σε ό,τι αφορά εγκλήματα ή ατυχήματα. Αν και στη χώρα μας δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε οπτικοακουστικό υλικό παρόμοιο με αυτά των ΗΠΑ όπου οι ειδήσεις είναι ολόκληρη βιομηχανία, η ανησυχία έγκειται περισσότερο στη ζήτηση στην οποία ανταποκρίνονται τα ΜΜΕ. Όσο πιο γραφικές, όσο πιο γραφικές οι εικόνες τόσο πιο (τραγικά) ελκυστικές είναι, τόσο πιο εύκολα θα γίνουν θεμέλιο συζητήσεων για ώρες ή και για μέρες. Και βεβαίως τα media το γνωρίζουν καλά αυτό και αντιλαμβάνονται πως αυτές οι σκηνές είναι εγγύηση για την τηλεθέαση, η οποία ασφαλώς μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το εκάστοτε μέσο. Αυτήν την πικρή πραγματικότητα θίγει ο Dan Gilroy και το κάνει μέσα από έναν χαρακτήρα με τον οποίο ο θεατής κάθε άλλο παρά να ταυτιστεί μπορεί. Στην πραγματικότητα, σχεδόν με κανένα χαρακτήρα δε μπορεί να ταυτιστεί, γιατί βλέπει τον ωμό οπορτουνισμό με τον οποίο λειτουργούν σχεδόν οι μισοί χαρακτήρες. Κάτω από το πέπλο της νύχτας, τότε αναλαμβάνει δράση ο Lou, κάνοντας το θεατή να προβληματιστεί ακόμη περισσότερο με τις καταστάσεις. Έτσι ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μία ιστορία σκοτεινή και ταυτόχρονα ατμοσφαιρική με την οποία μας καλεί να αναρωτηθούμε ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτό το τηλεοπτικό “προϊόν”; Μήπως τελικά είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι τηλεθεατές που ζητάμε “περισσότερα δόντια”, περισσότερο αίμα, περισσότερο πόνο;

Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλει φυσικά κι ο Jake Gyllenhaal στο ρόλο ενός ομολογουμένως αντιπαθούς χαρακτήρα. Κι όμως, αν και αντιπαθητικός, ο χαρακτήρας του Lou είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό. Κι ο Gyllenhaal καταφέρνει να τον αφομοιώσει και να του δώσει μία διάσταση που ίσως ακόμη κι ο ίδιος ο Gilroy δε φανταζόταν όταν έγραφε την ιστορία του “Nightcrawler”. Κι είναι αυτός που, μαζί με την υποψήφια για Oscar ιστορία του Gilroy, μας προσκαλεί σε μία κινηματογραφική εμπειρία που, αν μη τι άλλο, δεν περνάει απαρατήρητη.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ. Γιατί ενίοτε είναι καλό να προβληματιζόμαστε σχετικά με το πώς ακριβώς γεννιούνται τέτοιες ιδέες στο μυαλό των κινηματογραφιστών!


Πρωταγωνιστούν:Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton, Riz Ahmed, Ann Cusack κ.α.

You may also like