Πρόταση για dvd : Nocturnal Animals

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη μας αποχαιρετά και το κάνει αφότου μας έδειξε ένα ηλιόλουστο πρόσωπο ώστε να το απολαύσουμε με μοναδικές στιγμές κι αγαπημένη παρέα! Γι’ αυτήν την ώρα, λοιπόν, που εμπνέει για χουχούλιασμα και ταινία στο σπίτι, σας έχω μία ιδιαίτερη πρόταση δια χειρός του διάσημο σχεδιαστή μόδας Tom Ford – ναι, ναι, σωστά διαβάσατε, οπότε δώστε βάση!

H Susan (Amy Adams) είναι μία επιτυχημένη ιδιοκτήτρια γκαλερί η οποία, όμως, νιώθει εγκλωβισμένη τόσο στη δουλειά της, όσο και στο γάμο της. Μία αναπάντεχη έκπληξη την περιμένει όταν παραλαμβάνει ένα δέμα από τον πρώην σύζυγό της, τον Edward (Jake Gyllenhaal). Το δέμα περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο με το μυθιστόρημα του Edward που φέρει τον τίτλο “Νυκτόβια Πλάσματα” κι είναι αφιερωμένο στη Susan. Το πρώτο βράδυ που ο σύζυγός της λείπει σε επαγγελματικό (;) ταξίδι, η Susan ξεκινά να διαβάζει το βιβλίο….

Τι υπόθεση έχει το βιβλίο;
Ο Tony (Jake Gyllenhaal) είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης που ξεκινά για εκδρομή με τη σύζυγό του Laura (Isla Fisher) και την έφηβη κόρη τους, India (Ellie Bamber). Κατά τη νυχτερινή τους διαδρομή, όμως, μία συμμορία με “αρχηγό” τον Ray (Aaron Taylor-Johnson) τους βγάζει από το δρόμο κι έπειτα από μία αντιπαράθεση η συμμορία απάγει τη Laura και την India. Το επόμενο πρωί ο Tony θα ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να σώσει την οικογένειά του με τη βοήθεια του αφοσιωμένου στο καθήκον του αστυνόμου Bobby Andes (Michael Shannon).
… Κι όσο διαβάζει η Susan τόσο πιο κοντά νιώθει στον Edward. Για ποιο λόγο, όμως, της στέλνει και της αφιερώνει αυτό το συγκεκριμένο χειρόγραφο έπειτα από τόσα χρόνια αποξένωσης;

Η ταινία “Νυκτόβια Πλάσματα” βασίζεται στο μυθιστόρημα του Austin Wright με τίτλο “Tony and Susan” που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993. Η διασκευή του σεναρίου αλλά και η σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή του Tom Ford. Είναι η δεύτερη κινηματογραφική δουλειά του σχεδιαστή μετά την ταινία του 2009 “A Single Man” που επίσης είχε δεχθεί θετικές κριτικές.
Ο Tom Ford προσφέρει στο σινεφίλ κοινό ένα neo-noir ψυχολογικό θρίλερ που πραγματικά τιμά την κατηγορία αυτήν. Μυστηριώδης και κλειστοφοβική, σαγηνευτική και σοκαριστική την ίδια στιγμή, η ταινία του Tom Ford παρασέρνει το θεατή σε ένα μοναδικό γαϊτανάκι καταστάσεων και συναισθημάτων από την στιγμή που η Susan παραλαμβάνει το χειρόγραφο έως και τους τίτλους τέλους. Η κινητήρια δύναμη των δύο ιστοριών (της Susan και του λογοτεχνικού Tony), μόνο που λέω να μη σας αποκαλύψω εγώ αυτήν την κινητήρια δύναμη! Πρώτον, για να μη σας κάνω spoiler, και δεύτερον για να δω πόσο παρατηρητικοί είστε! Αυτό, όμως που μπορώ να σας πως είναι πως ο Ford μας την παρουσιάζει με μία σκοπιά που (σκηνοθετικά τουλάχιστον) είναι ικανή να βάλει να τοποθετήσει το σκηνοθέτη στη λίστα των οραματιστών δημιουργών. Γι’ αυτό, άλλωστε κι ο Ford βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ επίσης έφτασε να διεκδικεί και Χρυσή Σφαίρα.

Ο Tom Ford, όμως, αξίζει τα εύσημα και για το cast που επέλεξε για να στελεχώσει την ταινία του. Ο Aaron Taylor-Johnson είναι ένας εξαιρετικός “κακός” (ξέρετε, από εκείνους που αγαπάμε να μισούμε σε τέτοιες ταινίες) κι η ερμηνεία του Michael Shannon στο ρόλο του αποφασισμένου Andes δίκαια τον οδήγησε στις υποψηφιότητες για Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.
Η ρεαλίστρια και απογοητευμένη Susan της Amy Adams είναι ίσως πλέον από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της ηθοποιού (κούκλα, μπορείς να αφήσεις πλέον στην άκρη την περσόνα της Lois Lane, αν θες τη γνώμη μου!) μετά τη Julie του “Julie & Julia” και τη Margaret Keane του “Big Eyes” (2014). Τέλος, ο Jake Gyllenhaal στους δύο ρόλους του Edward και του Tony είναι κι αυτός που επιβάλλει το μυστήριο σε όλην την ταινία, καθώς είναι η μειλίχια φύση και των δύο χαρακτήρων που καθηλώνει το θεατή.
Α, προτού σας αποχαιρετίσω, να σας προειδοποιήσω πως οι τίτλοι έναρξης ενδέχεται να σας προβληματίσουν. Προσωπικά με ξένισαν, αλλά μετά και σχετικοί με την ταινία ήταν και ο Ford (σύμφωνα με δηλώσεις του αναφορικά με τους τίτλους) είχε τους λόγους του να τους γυρίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο!
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Isla Fisher, Armie Hammer, Michael Sheen, Laura Linney κ.α.

You may also like