Πρόταση για dvd: “Oz the Great and Powerful”

Oz the great and powerful 1Κάνσας, 1905. Ο Όσκαρ Οζ – αυτό είναι το καλλιτεχνικό του, το πλήρες όνομά του είναι ένας «σιδηρόδρομος», τον οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να πιάσω! – είναι ένας εγωιστής και γυναικάς απατεώνας που περιοδεύει με το τσίρκο ως μάγος. Σε μία προσπάθειά του να το σκάσει έπειτα από μία σειρά επεισοδίων στο τσίρκο, το αερόστατό του παγιδεύεται σ’ έναν ανεμοστρόβιλο. Εκεί που πιστεύει πως όλα τελείωσαν γι’ αυτόν, το αερόστατό του προσγειώνεται σ’ έναν τόπο μαγικό: τη Χώρα του Οζ. Στο δρόμο του θα συναντήσει τρεις μάγισσες, οι οποίες πιστεύουν πως είναι ο Μάγος που, σύμφωνα με την προφητεία του δολοφονημένου βασιλιά του Οζ, θα έφερνε την ειρήνη και την αρμονία. Μόνο που κάθε μάγισσα θα τον πλησιάσει για τους δικούς της σκοπούς. Και οι τρεις είναι αφάνταστα γοητευτικές, μία από αυτές όμως επιθυμεί να επιβάλλει το σκοτάδι στη Χώρα του Οζ, αλλά ποια; Ο Οζ – ο μπαγαμπόντης ο μάγος, ντε! – θα πρέπει τότε να αποδείξει πραγματικά αν είναι αυτός που περίμεναν οι κάτοικοι της Σμαραγδένιας Πόλης. Ή τουλάχιστον πως μπορεί να τους εμφυσήσει την ελπίδα για ελευθερία. Άλλωστε, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι που έφτασε σε μια Χώρα που έχει το ίδιο όνομα μ’ εκείνον;

Η Disney είχε βάλει από παλιά στόχο μία ταινία γύρω από το «Μάγο του Οζ», το γνωστό παραμύθι του L. Frank Baum. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την επιτυχημένη «Χιονάτη» του 1937, η Disney λαχταρούσε να κάνει τη δημοφιλή ιστορία της Ντόροθυ ταινία κινουμένων σχεδίων. Μόνο που τους πρόλαβε ο Samuel Goldwyn – ναι, της γνωστής εταιρείας παραγωγής -, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου του Baum, τα πούλησε στη συνέχεια στον John Meyer – του μετέπειτα συνεργάτη του -, με αποτέλεσμα τη γνωστή πια ταινία «Ο Μάγος του Οζ» με τη Judy Garland στο ρόλο της Ντόροθυ.

Oz the great and powerful 3Φαίνεται, όμως πως είχε έρθει πια η ώρα της Disney να ταξιδέψει τους φίλους της στη Χώρα του Οζ. Επιστράτευσε, λοιπόν, τους Mitchell Kapner και David Lindsay- Abaire για να μετατρέψουν τα βιβλία του Baum που αφορούν τη Χώρα του Oζ σε κινηματογραφικό σενάριο την ιστορία του Μάγου περίπου είκοσι χρόνια πριν εμφανιστεί στη Μαγική Χώρα η Ντόροθυ και τον Sam Raimi – ναι, του πρωτομάστορα των ταινιών «Spider Man» με τον Tobey Maguire – στα ηνία της σκηνοθεσίας. Ομολογώ πως ένα τέτοιο project θα μου φαινόταν πιο πιθανό να το αναλάβει ο Tim Burton, επομένως στην αρχή ένιωσα να δυσπιστώ κάπως. Ο Sam Raimi, όμως, με διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο. Όντας κι αυτός ένας «μάστορας» των special effects movies, μας χάρισε μία εντυπωσιακή ταινία φαντασίας, ζωντανεύοντας τη Χώρα του Οζ προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Κύριος χαρακτήρας της ταινίας ήταν – τι άλλο; – η μαγεία, κι ο σκηνοθέτης τη χαρίζει απλόχερα στους θεατές. Μία ταινία με πολύ χρώμα, δράση και συγκινητικές στιγμές, όταν ο Οζ πρέπει να φανεί αντάξιος των περιστάσεων. Πολύ καλή δουλειά στη μουσική επένδυση από τον Danny Elfman και οφείλω να πω ένα μεγάλο «μπράβο» στους makeup artists. Δε λέω παραπάνω γι’ αυτό, θα πρέπει να αφήσετε την εικόνα να μιλήσει από μόνη της!
james_franco_oz_the_great_and_powerful-wideΟ James Franco, ο πιτσιρικάς που έγινε γνωστός από το «City by the Sea» του 2002 στο πλευρό του Robert De Niro, μεγάλωσε κι επιβεβαιώνει πως μπορεί να παίξει ό, τι ρόλο του δώσεις! Μα το απέδειξε εκείνη τη χρονιά ερμηνεύοντας τον κατηγορούμενο για φόνο γιο του αστυνομικού Robert De Niro, το επιβεβαίωσε με την υποψηφιότητά του για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «127 ώρες» του Danny Boyle. Αποφάσισε να δει πώς θα τα πήγαινε ως κεντρικός ήρωας ενός φανταστικού κόσμου. Και ναι, σκοράρει! Εντυπωσιακός ως απατεώνας Όσκαρ Οζ, δε μένει απλά στις ατάκες του και μιλάει και με το σώμα του… όπως άλλωστε πρέπει να κάνει ένας showman, όπως ο Οζ!

Όσο για τις τρεις κυρίες της ταινίας, δε θα ήθελα να τις πιάσω μία μία, περισσότερο για το φόβο μίας αδικίας εις βάρος κάποιας από αυτές. Οι Mila Kunis, Rachel Weisz και Michelle Williams γοητευτικές κι εκπληκτικές ως οι μάγισσες που θα καθορίσουν τη μοίρα της Χώρας του Οζ. Μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πραγματικά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποια είναι τελικά η Κακιά Μάγισσα της Δύσης, που τόσο κυνήγησε τη Ντόροθυ στο γνωστό παραμύθι.
Εν ολίγοις, εάν επιλέξετε τον «Oz» για κυριακάτικη προβολή κατ’ οίκον, ένα είναι σίγουρο: το σπίτι σας θα γεμίσει μαγεία. Τι; Είπα ο Οζ είναι απατεώνας, άρα για τι μαγεία μιλάω; Μα, καλά, δεν ξέρετε πως όταν πιστεύεις όλα είναι δυνατά; Δε μπορεί να είστε τόσο αρχάριοι στη μαγεία, και δη σ’ αυτήν δια χειρός Disney!

Πρωταγωνιστούν: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Tony Cox, Bill Cobbs, Joey King κ.α.

You may also like