Πρόταση για dvd : Philadelphia

Philadelphia 1Μη μου πείτε πως κάθε χρόνο με αυτήν τη μέρα, ΔΕ συνδέετε αυτήν την ταινία, θα πείτε ψέμματα. Σωστά! Ο λόγος για τη «Philadelphia», μία ταινία σίγουρα σήμα κατατεθέν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. Μόνο που θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σε κάτι: όταν δείτε την ταινία – σε περίπτωση που δεν την έχετε δει ποτέ – , θα διαπιστώσετε πως η ταινία δεν περιστρέφεται γύρω από το AIDS 100%. Μη φοβάστε, δε θα σας γράφω κάθε χρόνο τέτοια μέρα γι’ αυτήν την ταινία. Αλλά σίγουρα είναι ένα καλό ξεκίνημα για να θυμηθούμε ταινίες που περιστρέφονται γύρω από την προκατάληψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Andrew Beckett (Tom Hanks) είναι ένας πολλά υποσχόμενος δικηγόρος, ο οποίος εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες νομικές φίρμες της Φιλαδέλφεια. Λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, όμως, οι εταίροι της φίρμας θα του δείξουν την πόρτα της εξόδου, καθώς αποκαλύφθηκε το μυστικό του: ο Andrew πάσχει από AIDS. Τότε ο Andrew, αναζητώντας δικαιοσύνη, θα απευθυνθεί στον Joe Miller (Denzel Washington) για να αναλάβει την υπεράσπισή του. Στην αρχή ο Joe θα αρνηθεί, λόγω της προκατάληψης που έχει προς τους ομοφυλόφιλους, αλλά στη συνέχεια θα δεχθεί να αναλάβει την υπόθεση, όταν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που υπάρχουν εις βάρος του Andrew εξαιτίας της ασθένειάς του. Η όλη διαδικασία θα αλλάξει τη ζωή του Joe και τον τρόπο που έβλεπε κάποιες καταστάσεις, αναθεωρώντας τις πρώτες απόψεις του.

Ο Jonathan Demme («Η Σιωπή των Αμνών», «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας») σκηνοθέτησε το 1993 το σενάριο του Ron Nyswaner («Βαμμένο Πέπλο»), δημιουργώντας μία πραγματικά καθηλωτική ταινία, η οποία καταφέρνει από τότε ακόμα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού. Με άξονα τις κοινωνικές διακρίσεις – εν προκειμένω αυτές λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού – και την προκατάληψη, ο Demme στήνει μία ιστορία ανθρωπιάς, η οποία όμως είναι γροθιά στο στομάχι όλων μας. Όπως ο Joe συνειδητοποίησε πως ο Andrew δεν είναι ένα παράσιτο που πρέπει να ποδοπατηθεί αλλά ένας άνθρωπος με τις ίδιες υποχρεώσεις και κυρίως τα ίδια δικαιώματα με αυτόν, έτσι κι εμείς οφείλουμε να αντιληφθούμε πως το πρόβλημα δε λύνεται όταν το απομακρύνεις. Εκείνο θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Σημασία έχει το πόση δύναμη έχεις να το αντιμετωπίσεις, αλλά και να σπάσεις τα ταμπού.

 

Philadelphia 3Καθόλου παράξενο που στην ταινία παρουσιάζονται όλα τα κλισέ – «οι γκέι το κολλάνε», «λες με τη χειραψία να μολύνθηκα;» κλπ. Μάλιστα στην πορεία της ταινίας μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος πως η λογική «οι γκέι κολλάνε AIDS» θυμίζει τη λογική «το αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Η δραματική αυτή ταινία του Demme, λοιπόν, συγκινεί, γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με σκέψεις που όλοι κάναμε λίγο πολύ έστω μία στιγμή στη ζωή μας.
Σίγουρα είναι καταπληκτικός ο Denzel Washington στο ρόλο του προκατειλημμένου δικηγόρου Joe Miller, δε χωρά αμφιβολία. Νομίζω, όμως, πως όλοι μπορούμε να πούμε πως ο πρωταγωνιστής επάνω στον οποίο επάξια πέφτουν όλα τα φώτα είναι ο Tom Hanks. Απλά σε αφήνει άφωνο. Η ψυχραιμία του καθώς αντιμετωπίζει την κατάσταση, οι εκφράσεις του, η στάση του σώματός του, το βλέμμα του… ο Tom Hanks ΕΓΙΝΕ ο Andrew Beckett! Δηλαδή, συγνώμη, αυτή η σκηνή είναι δυνατόν να μη λέει κάτι σε κανέναν;

Κυρίες και κύριοι, το παραπάνω βίντεο είναι πραγματικά μόνο ένα δείγμα της όλης του εμφάνισης. Αν δεν έχετε δει την ταινία, δείτε την οπωσδήποτε. Και τότε θα καταλάβετε και αυτά που σας λέω και γιατί ο Tom Hanks γύρισε σπίτι αγκαλιά με το θείο Oscar εκείνη τη χρονιά!

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Denzel Washington, Joanne Woodward, Antonio Banderas, Jason Robards, Mary Steenburgen κ.α.

You may also like