Πρόταση για dvd : Prizzi’s Honor (Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου, Anjelica Huston)

Prizzi's Honor 6O Charlie Partanna (Jack Nicholson) είναι επαγγελματίας εκτελεστής και δουλεύει για λογαριασμό της οικογένειας Prizzi. Είναι γιος του δεξιού χεριού της οικογένειας Angelo (John Randolph), αλλά ο Don Corrado (William Hickey) – κεφαλή της οικογένειας όπως αντιλαμβάνεστε – τον μεγαλώνει και το φέρεται σαν παιδί του. Όταν σε μία γαμήλια δεξίωση γνωρίζει την Irene (Kathleen Turner) γοητεύεται και δε διστάζει να μάθει γι’ αυτήν ακόμη και μέσω της Maerose Prizzi (Anjelica Huston), εγγονή του Don Corrado, με την οποία στο παρελθόν ήταν αρραβωνιασμένος. Όταν συναντιούνται ο Charlie κι η Irene είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι ο έρωτας να τους πάρει τα μυαλά. Τι γίνεται, όμως, όταν στη μαφία… η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα;

Η ταινία του John Huston («Το Γεράκι της Μάλτας», «Annie») βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Richard Condon («Ο Άνθρωπος της Μαντζουρίας»). Μπορεί όσοι την έχουν δει να παραξενεύονται με το χαρακτηρισμό «κωμωδία» που τη συνοδεύει, αλλά ισχύει. Η «Τιμή των Prizzi» είναι μία μαύρη κωμωδία για τους μαφιόζους, παρουσιάζοντας όλα τα στερεότυπα γύρω από αυτούς. Ο υπερβολικός τρόπος ομιλίας, οι εξευγενισμένες απειλές – οι οποίες φυσικά εξακολουθούν να είναι απειλές! – , οι φανταχτερά ντυμένες γυναίκες τους, ακόμη κι αυτά τα πούρα τα ΝΑ – με το συμπάθειο! – που καπνίζουν. Επίσης είναι μία ταινία που παρουσιάζει ανθρώπινες καταστάσεις και συναισθήματα, όταν αυτά γίνονται σ’ ένα περιβάλλον διαποτισμένο από την αύρα του οργανωμένου εγκλήματος. Κι ενώ ομολογουμένως είναι μία αργή ταινία, η εξέλιξή της γίνεται πιο πολύπλοκη από τη μία στιγμή στην άλλη κι έτσι, ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να την παρατήσει στη μέση… απλά δε θα μπορούσε!

Prizzi’s-HonorΈρχομαι τώρα στο cast. Όσο περίεργα κι αν νιώθω που αυτή τη στιγμή το γράφω, παρακολουθώντας τον Jack Nicholson, δεν τον αναγνώρισα. Ενώ ο ρόλος του ήταν κάτι που σίγουρα ανταποκρινόταν στις αναγνωρισμένα μεγάλες δυνατότητές του, έμοιαζε λες κι ήταν έξω από τα νερά του. Μπορεί να μην υστερούσε σε εκφραστικότητα, αλλά όταν μιλούσε, ένιωθες όπως στις παιδικές σχολικές γιορτές όπου τα παιδάκια απαγγέλλουν άτσαλα το ποίημα που τους ανέθεσε η δασκάλα. Ξέρω, σκληρό, αλλά έτσι ένιωσα εγώ! Όσο για την Kathleen Turner προσπαθούσε τόσο πολύ να είναι η μοιραία γυναίκα της υπόθεσης που τελικά για οτιδήποτε άλλο παρά γι’ αυτό σ’ έπειθε. Εν κατακλείδι θέλω να πω, ΟΚ, ήταν μέσα στο παιχνίδι της ταινίας η υπερβολή, αλλά οι υπόλοιποι ηθοποιοί όπως ο John Randolph ή ο Lee Richardson ως Dominic Prizzi δεν έμοιαζαν σα να μην «κολλάνε» στην υπόθεση;

e4953d3682197fe03c68f8945f3654d6Ξέρετε, όμως, ποια ήταν η μοιραία γυναίκα της ιστορίας μας; Η Anjelica Huston! Μάλιστα! Η Maerose της Anjelica Huston ήταν αυτή που σε κρατούσε. H Maerose της Anjelica Huston που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην οικογένεια Prizzi αφήνοντας πίσω το ατιμασμένο της παρελθόν. Αυτή λοιπόν η Maerose Prizzi είναι κι ο λόγος που η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου της χάρισε το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου στην Anjelica Huston το 1985.

Η ταινία ήταν υποψήφια επίσης στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου , Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερων Κοστουμιών, ενώ ακόμη ο Nicholson είχε προταθεί για το Βραβείο Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου κι ο William Hickey για εκείνο του Β’ Ανδρικού.

Πρωταγωνιστούν: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, William Hickey, Robert Loggia, Lee Richardson κ.α.
http://www.youtube.com/watch?v=zR0npzKVRmQ

Φέτος στην κατηγορία για Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου υποψήφιες είναι:
-Sally Hawkins, «Blue Jasmine»
-Julia Roberts, «Osage County»
-Jennifer Lawrence, «American Hustle»
-June Squibb, «Nebraska»
-Lupita Nyong’o, «Twelve Years A Slave»

You may also like