Πρόταση για dvd: Prometheus

Ένα ταξίδι στο όχι τόσο μακρινό μέλλον κάνουμε αυτή την εβδομάδα με την πρόταση για dvd, που κάποιους μπορεί να ξενίσει, αλλά τους περισσότερους θα σας ενθουσιάσει, μιας και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Ridley Scott.

Σκωτία, 2089: οι αρχαιολόγοι Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) και Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) ανακαλύπτουν τοιχογραφίες ηλικίας τουλάχιστον τριάντα πέντε χιλιάδων ετών. Τοιχογραφίες παρόμοιες με εκείνες άλλων αρχαίων πολιτισμών, όπως της Αιγύπτου, των Μάγια και των Σουμέριων που αφήνουν να εννοηθεί πως οι άνθρωποι λάτρευαν “θεούς” που ήρθαν από τα άστρα. Αυτή η ανακάλυψη θα τους δώσει από μία θέση στην επιστημονική διαστημική αποστολή του Προμηθέα, με την ελπίδα πως η αποστολή αυτή θα δώσει απαντήσεις για την πραγματική καταγωγή του ανθρώπινου είδους. Μόνο που όταν φτάνουν στον πλανήτη που (φαίνεται να) είναι χαρτογραφημένος σε όλες τις τοιχογραφίες, αυτός φαίνεται εγκαταλελειμμένος και οι σωροί των Μηχανικών (όπως τους ονομάζει η Shaw) να μοιάζουν σα να προσπαθούσαν να σωθούν από κάτι. Κάτι που προφανώς κρύβεται ακόμη σ’αυτόν τον πλανήτη και που έχει σχέση με τη μυστηριώδη ουσία που ανακαλύπτει το ανδροειδές David (Michael Fassbender) και που μοιάζει να το συναρπάζει, παρά τη σκοτεινή του φύση.

Η ταινία “Προμηθέας” είναι η υλοποίηση του σεναρίου των John Spaihts (“Doctor Strange”, 2016)  και Damon Lindelof από τον άνθρωπο χάρη στον οποίο πολλοί από εμάς αγαπήσαμε το franchise του “Alien”, Ridley Scott (άλλωστε το 1979 εκείνος μας έβαλε στο τριπάκι του sci-fi horror…!). Και ναι, ο “Προμηθέας” είναι ένα prequel του “Alien”, προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία στην όλη μυθολογία.

Τριάντα τρία χρόνια μετά το “Alien”, ο Ridley Scott επιστρέφει στο franchise κι αυτή τη φορά έχει και την εξέλιξη της τεχνολογίας στη φαρέτρα του. Αν το 1979 μας καθήλωσε με την σκοτεινή και συνάμα σαγηνευτική του ιστορία τρόμου στον πλανητοειδή LV-426 με τα εφέ της εποχής, το 2012 απογειώνει το franchise. Ίσως, μάλιστα, ο “Προμηθέας” του ήταν κι αυτό που χρειαζόταν η σειρά του “Alien” για να ξυπνήσει από τη νάρκη της μετά το “Alien: Resurrection” του 1997 (επίτηδες παραλείπω τα crossovers όπου χώνονται και τα “Predators”, τα θεωρώ αχρείαστα επιεικώς!). Φυσικά, ο σκηνοθέτης δεν επαναπαύεται στα νέας τεχνολογίας effects για να στήσει μία εξαιρετική ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπου οι απαντήσεις που εδώ και χιλιετίες αναζητά ο άνθρωπος συναντούν τη δράση και τον τρόμο – ξέρετε, εκείνες τις (ομολογουμένως) απολαυστικές φάσεις όπου τσιρίζουμε “από πού στον κόρακα πετάχτηκε αυτό το πράγμα;;;;” και “φύγε, βρε ανόητε από εκεί” – με λιγότερο ευγενές λεξιλόγιο, φυσικά, του τύπου “what the F*CK is happening here???”!

Αυτή η αναζήτηση απαντήσεων είναι που κάνει περισσότερο ξεχωριστό το “Prometheus”. Μέχρι τώρα στο franchise είχαμε επιστημονικές ταινίες επιβίωσης ενάντια σε μία εξωγήινη απειλή, με κεντρικό χαρακτήρα (πάντα) τη Ripley της Sigourney Weaver. Τώρα ο Scott δίνει με νέα πρόσωπα μία άλλη πτυχή στο franchise που δίνει μεν απαντήσεις για την προέλευση των Xenomorphs (παραδεχθείτε το, πάντα αναρωτιόμασταν πώς στην ευχή δημιουργήθηκε αυτό το…, το… άει μην το χαρακτηρίσω!), αλλά θίγει και τα ερωτήματα που το ανθρώπινο είδος παλεύει να απαντήσει εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Είμαστε τελικά αποτέλεσμα μίας βιολογικής εξέλιξης ή μας δημιούργησε μία ανώτερη δύναμη που ονομάσαμε Θεό; Κι αν όντως μας έφτιαξε μία ανώτερη δύναμη… πώς είναι τελικά αυτός ο Θεός – αν τελικά είναι μόνο ένας; Και αυτό γίνεται τόσο έξυπνα ακόμη και μέσω του David, του ανδροειδούς που, αν και δεν έχει το φόβο του θανάτου, πολιορκείται κι αυτό από τις δικές του αναζητήσεις.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green, Sean Harris κ.α.

You may also like