Πρόταση για dvd: The Remains Of The Day

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!  Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο σαββατοκύριακο με απολαυστικές στιγμές και καλή παρέα! Καθώς οι θερμοκρασίες επίσημα πλέον αρχίζουν να “πέφτουν”, τα βράδια της Κυριακής γίνονται ακόμη πιο θελκτικά για μία καλή ταινία στο σπίτι. Και για απόψε είχα μία μικρή αίσθηση νοσταλγίας, οπότε σκέφτηκα να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο….!

Δεκαετία του ’50, στην Αγγλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο James Stevens (Anthony Hopkins) είναι ο μπάτλερ του Darlington Hall, που πια έχει περάσει στην κυριότητα του πρώην Αμερικανού βουλευτή Jack Lewis (Christopher Reeve). Στην προσπάθειά του να ενδυναμώσει το προσωπικό του αρχοντικού, ο Stevens θα ταξιδέψει στα δυτικά της χώρας προκειμένου να ζητήσει από τη Sarah Benn (Emma Thompson), πρώην δεσποινίς Kenton, να επιστρέψει στο Darlington Hall ως οικονόμος. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Stevens θα γυρίσει σε θύμησες είκοσι χρόνων, απ’ όταν η Miss Kenton ήρθε για πρώτη φορά να εργαστεί για το Λόρδο Darlington έως την απαξίωση του αριστοκράτη όταν προσπαθούσε μέσω της φιλοξενίας του να εξασφαλίσει τη συμμαχία ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και το Γ’ Ράιχ, σε μία περίοδο όπου η μοίρα της Ευρώπης ισορροπούσε σ’ένα λεπτό σκοινί…

Η ταινία “Τα Απομεινάρια Μιας Μέρας” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Kazuo Ishiguro (”Ο Θαμμένος Γίγαντας”), που το 1989 βραβεύτηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker.Η διασκευή του σεναρίου είναι της Ruth Prawler Jhabvala (“A Room With A View”, 1985), με τη σεναριογράφο να συνεργάζεται και πάλι με το σκηνοθέτη James Ivory (“A Room With A View” και “Howards End”, 1992).

Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Kazuo Ishiguro, όπως είχα αναφέρει και στο “Θαμμένο Γίγαντα”, είναι η σημασία των αναμνήσεων στη ζωή μας. Σε αυτόν ακριβώς τον άξονα κινείται και ο Ivory οπτικοποιώντας το δημοφιλές βιβλίο, θίγοντας παράλληλα τις κοινωνικές διαφορές της εποχής, την καταπίεση των συναισθημάτων και το ρόλο της πολιτικής στις ζωές των ανθρώπων, ανεξάρτητα του κοινωνικού τους status. Με αφηγητή και πρωταγωνιστή τον μπάτλερ του Λόρδου Darlington, έναν άνθρωπο που όλη του τη ζωή το μόνο που ήξερε είναι να υπηρετεί χωρίς να παρεμβαίνει ή να έχει το θάρρος της δικής του άποψης πέρα από την πίστη του στον εργοδότη του, ο σκηνοθέτης εξερευνά το πώς η ζωή του Stevens αλλά και πολλών άλλων ομοίων του, σχεδιάστηκε για αυτούς… χωρίς αυτούς.

Οι αναμνήσεις αυτές είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της ημιτελούς ζωής που έζησε ο Stevens για χάρη του “καθήκοντός” του να υπηρετήσει τον κύριό του. Μία χαρακτηριστική σκηνή είναι εκείνη όπου ενώ δίνεται η ευκαιρία στον Stevens να εκφράσει τα αληθινά του πιστεύω, εκείνος προτιμά (για χάρη του αφελούς κυρίου του, ίσως;) να δηλώσει πως δεν έχει καμία δικαιοδοσία να τοποθετηθεί. Έτσι ο Ivory βάζει το θεατή να αναρωτηθεί πόσο σημαντικό είναι τελικά το καθήκον σε σύγκριση με την προσωπική ευτυχία. Γι’ αυτό κι είναι σημαντικές οι παρουσίες χαρακτήρων όπως η Miss Kenton και του Reginald Cardinal (Hugh Grant), του βαφτισιμιού του Λόρδου Darlington – οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητές τους προσπαθούν να επιφέρουν μία νηφαλιότητα στις αποφάσεις του Stevens, με τις προσπάθειες αυτές να καταλήγουν άκαρπες. Γι’ αυτήν την αξιόλογη μεταφορά του μυθιστορήματος του Kazuo Ishiguro, ο James Ivory και η Ruth Prawler Jhabvala έφτασαν δικαίως μέχρι τις υποψηφιότητες των βραβείων της Ακαδημίας.

Η επιτυχία της ταινίας οφείλεται φυσικά και στο cast που επέλεξε ο Ivory προκειμένου να στελεχώσει τη δημιουργία του, με τους Emma Thompson και Anthony Hopkins να ξεχωρίζουν, καθώς συναντιούνται και πάλι στα πλατό μετά το “Howards End”. Η Thompson είναι η φωνή της λογικής όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονταν ήταν (αν μη τι άλλο) παράλογες και συγκινεί σε κάθε σκηνή ενόσω προσπαθεί να πλησιάσει τον Stevens και να τον κάνει να νιώσει άνθρωπος με συναισθήματα αντί να είναι απλά ένας (τυφλά) πιστός υπηρέτης. Τέλος, για την υποκριτική δεινότητα του Anthony Hopkins σίγουρα δε χωρά αμφιβολία και τα “Απομεινάρια Μιας Μέρας” είναι μία ακόμη απόδειξη. Ο καταξιωμένος Βρετανός ηθοποιός ξεδιπλώνει αξιοθαύμαστα την πολύπλοκη περσόνα του Stevens και, παρά την επιμονή του να αφήνει το καθήκον του να τον καθορίσει, καταφέρνει και κάνει το χαρακτήρα του συμπαθή στο θεατή, καθώς τον κάνει να αναλογίζεται πόσο διαφορετική (και πιθανώς καλύτερη) να ήταν η ζωή του αν είχε το θάρρος της γνώμης του. Οι ρόλοι αυτοί χάρισαν στην Emma Thompson και στον Anthony Hopkins υποψηφιότητες για τα Oscars Α’ Ρόλου, χάνοντας τελικά από τους Holly Hunter (“The Piano”) και Tom Hanks (Philadelphia) αντίστοιχα.

Μπορεί τα “Απομεινάρια Μιας Μέρας” να μην έφυγαν το 1994 από το Kodak Theatre με κάποιο Χρυσό Αγαλματίδιο, αλλά η αλήθεια είναι πως ο θείος Oscar δεν καθορίζει απόλυτα της αξία μιας ταινίας. Κι η ταινία του James Ivory είναι αναμφισβήτητα μία παραγωγή που αξίζει την προσοχή και τον θαυμασμό του σινεφίλ κοινού!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Christopher Reeve, James Fox, Peter Vaughan, Hugh Grant, Ben Chaplin κ.α.

You may also like