Πρόταση για dvd: Shutter Island

Βράδυ Κυριακής και μετά από ένα ευχάριστο διήμερο η καταλληλότερη “αυλαία“ είναι μία καλή ταινία στο σπίτι. Για απόψε επέλεξα το αποτέλεσμα μίας από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια, του Martin Scorsese με το Leonardo DiCaprio.

Εν έτει 1954, ο αστυνόμος Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) καταφθάνει με το συνεργάτη του, Chuck Aule (Mark Ruffalo) στο νησί Shutter της Βοστόνης, όπου εδρεύει το άσυλο εγκληματικών ψυχασθενών Ashecliff, προκειμένου να διερευνήσουν την εξαφάνιση μίας ασθενούς. Ωστόσο η δουλειά τους συναντά σχεδόν εξαρχής εμπόδια, καθώς η συμπεριφορά και οι αναφορές του προσωπικού είναι αντικρουόμενες, ενώ κι ο επικεφαλής ψυχίατρος του ασύλου, dr. John Cawley (Ben Kinglsey)  κάθε άλλο παρά συνεργάσιμος αποδεικνύεται, παρά τη δηλωμένη πρόθεσή του να συνδράμει. Η δε καταιγίδα που σαρώνει το νησί αποτρέπει τους δύο αστυνομικούς να φύγουν, πράγμα που επιτρέπει στον Daniels να διεξάγει την έρευνά του με όποιον τρόπο κρίνει αποτελεσματικό, χωρίς να γνωρίζει πως η έρευνά του θα επαναφέρει δαίμονες του δικού του παρελθόντος, ιδιαίτερα του θανάτου της γυναίκας του.

Η ταινία “Το Νησί Των Καταραμένων” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Dennis Lehane (“Gone, Baby, Gone, 2007), με τη Laeta Kalogridis να αναλαμβάνει το σενάριο, ενώ ο Martin  Scorsese ως σκηνοθέτης βρίσκεται στα πλατό με τον DiCaprio για τέταρτη φορά μετά την πρώτη τους συνεργασίας στις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης”.

Βλέποντας πως ανακάλυψα πως η Kalogridis είχε την ευθύνη του σεναρίου για εκείνον τον ανεκδιήγητο “Αλέξανδρο”του Oliver Stone, με καθησύχασε το γεγονός πως ο Lehane είχε τελικά τον έλεγχο ως executive producer του “Shutter Island”(*phew!*). Με ένα υλικό, λοιπόν, που μοιάζει να είναι αμάλγαμα film noir και ταινιών τρόμου με τρόπο που θυμίζει νοσταλγικά τις δουλειές του maitre των ειδών Alfred Hitchcock, ο Scorsese δίνει σάρκα κι οστά σε ένα ατμοσφαιρικό παζλ. Όχι, λάθος, όχι παζλ… Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα λαβύρινθο στον οποίο ο θεατής “χάνεται” μαζί με τα πρόσωπα που υπάρχουν σε αυτό το ανατριχιαστικό κομμάτι γης, προκαλώντας ένα αίσθημα κλειστοφοβίας από το οποίο όμως δε θέλει και να ξεφύγει, τουλάχιστον όχι πριν φτάσει στο κέντρο του λαβυρίνθου για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννώνται σε κάθε σκηνή. Κερασάκι σε αυτήν την απολαυστική “τούρτα” οι ερμηνείες, με τον Ben Kingsley στο ρόλο του γιατρού που προφανώς γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει και το Mark Ruffalo ως φωνή της λογικής σε ένα περιβάλλον κατακλυσμένο στην παράνοια. Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε το Leonardo DiCaprio, ο οποίος σταδιακά στην πλοκή μας επιβεβαιώνει πως ο χαρακτήρας του είναι εκείνος που θα καθορίσει τις εξελίξεις, με τον ηθοποιό να ξετυλίγει το κουβάρι στο “Νησί Των Καταραμένων”.

Με λίγα λόγιας Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Ted Levine, John Carroll Lynch, Elias Koteas κ.α.

You may also like