Πρόταση για dvd : Stoker

Stoker 1Όταν ο Richard Stoker (Dermot Mulroney) σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του Evelyn (Nicole Kidman) και τη δεκαοκτάχρονη κόρη τους India (Mia Wasikowska), η India κλείνεται ακόμη περισσότερο στον εαυτό της, καθώς ήταν πολύ δεμένη με τον πατέρα της. Η ζωή τους όμως θα αλλάξει πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα τη μέρα της κηδείας κιόλας, όταν ο αδερφός του Richard, Charlie (Matthew Goode), εμφανιστεί ξαφνικά.
Μάλιστα έπειτα από πρόταση της Evelyn εγκαθίσταται στο σπίτι μαζί με τις δύο γυναίκες. Εκτός λοιπόν από τη συναισθηματικά ασταθή μητέρα της, η India πρέπει να αντιμετωπίσει κι έναν θείο τον οποίο δεν είχε δει ποτέ κι ούτε είχε ακούσει ποτέ κάτι για εκείνον. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν η India σιγά σιγά ανακαλύπτει πως ο Charlie δεν είναι και τόσο «ανοιχτό βιβλίο», το αντίθετο, μάλιστα. Την ίδια στιγμή, όμως, που τον υποψιάζεται και τον φοβάται, η India νιώθει κάτι μυστήριο να την έλκει προς αυτόν. Ποιος είναι ο λόγος της ξαφνικής εμφάνισης του Charlie στη ζωή της και πόσο θα επηρεάσει την India και τη μητέρα της;

Η ταινία «Stoker» είναι η πρώτη απόπειρα συγγραφής σεναρίου του Wentworth Miller – όχι, δεν είναι συνωνυμία, μιλάμε για τον «Michael Scofield» του «Prison Break»! – σε σκηνοθεσία Chan-Wook Park («Oldboy», 2003). Κάπου εδώ είναι που πρέπει να πω ένα «μπράβο» στο σεναριογράφο και executive producer, καθώς δημιούργησε ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονη την αύρα του μυστηρίου. Μπορεί σε σημεία της ταινίας να σε κάνει να μπερδεύεσαι τι είναι αλήθεια και τι όχι, αλλά αν έδινε κατ’ ευθείαν όλες τις απαντήσεις στο πιάτο, δε θα λεγόταν «μυστήριο», συμφωνείτε; Συμβάλλει σε αυτό κι η σκηνοθετική εμπειρία του Park, ο οποίος λατρεύει τα πλάνα που γεννούν κι άλλες απορίες! Και μόνο το γεγονός πώς τονίζει ο σκηνοθέτης το διαχωρισμό της οικογένειας Stoker από τον υπόλοιπο κόσμο – βλέποντας στοιχεία από τα ρούχα τους μέχρι και το σπίτι τους, η ζωή των Stoker μοιάζει να μην έχει καμία σχέση με τον περίγυρό τους – γεννά ερωτήματα. Προσθέστε τώρα και την επιβλητική μουσική του Clint Mansell («Requiem for a Dream, «Black Swan», «The Fountain» κι η λίστα μεγαλώνει!) και μία φωτογραφία που κόβει την ανάσα και voilà!

Φυσικά έχουμε και τις σωστές επιλογές στο καστ. Ξεκινάμε με τη Nicole Kidman, η οποία ανταποκρίνεται άψογα στο ρόλο της μπερδεμένης κι απομακρυσμένης από την India Evelyn. Μισό λεπτό προτού συνεχίσω να πετάξω μία «κακιούλα»! Ορίστε, Λίνα (Γριβογιάννη)! Για τέτοιους ρόλους είναι το κορίτσι! Απόμακρους, ψυχρούς κι ενίοτε καταρρακωμένους!

Συνεχίζω. Η νεαρή Mia Wasikowska μετά την «Αλίκη» του Tim Burton αποφασίζει να ανεβάσει λίγο τον πήχη και να συμπεράνει μέχρι πού φτάνουν οι ικανότητες. Και τα καταφέρνει, καθώς αποδεικνύεται ιδανική για το ρόλο της εσωστρεφούς και της εξίσου μυστηριώδους India.

Άφησα για το τέλος τον Matthew Goode που ενσαρκώνει τον Charlie, τον οποίο πρώτη φορά τον «γνώρισα» στο «Match point» του Woody Allen. Για το ρόλο του στο «Stoker» ένα έχω να πω: ανατριχιαστικός! Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται στα καρέ της ταινίας καταφέρνει να σε γοητεύσει, αλλά και να σε φοβίσει παράλληλα. Λίγο οι κινήσεις του, λίγο το βλέμμα του, λίγο ο τόνος της φωνής δε σου αφήνουν και πολλά περιθώρια για το αντίθετο!

Εν ολίγοις… εύγε στους υπεύθυνους του casting!

Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode, Dermot Mulroney, Phyllis Somerville, Jacki Weaver κ.α.

You may also like