Πρόταση για dvd: The Artist (Oscar Καλύτερης Ταινίας & Σκηνοθεσίας)

The-ArtistΚαλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του. Το «φινάλε», όμως, έρχεται και για το αφιέρωμά μας στα Oscars μια που απόψε, όταν εμείς θα είμαστε περίπου στο 24ο όνειρο, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη τελετή απονομής των φετινών βραβείων. Απόψε, λοιπόν, «ρίχνουμε την αυλαία» με μία ταινία σύγχρονη και συνάμα νοσταλγική, η οποία το 2011 κυριάρχησε στα Oscars. Ο λόγος για το ατμοσφαιρικό «The Artist»

Hollywood, 1927. Τον καιρό των βωβών ταινιών, ο George Valentin (Jean Dujardin) είναι αστέρας του κινηματογράφου. Τα φλας γύρω του αστράφτουν όπου κι αν βρίσκεται. Μέχρι τη στιγμή που αναπτύσσεται ο ομιλών κινηματογράφος. Οι παραγωγοί πιέζουν τον Valentin να μπει κι αυτός στο «παιχνίδι», αλλά εκείνος αρνείται πεισματικά, καθώς πιστεύει πως είναι απλά μία μόδα η οποία θα εξατμιστεί. Κι όμως, ο ομιλών κινηματογράφος κερδίζει όχι μόνο έδαφος, αλλά και την προτίμηση του κόσμου. Ο George Valentin θα αντισταθεί, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, χωρίς αποτέλεσμα, όμως. Κι εκεί είναι που θ’ αρχίσει η πτώση του George Valentin από το βάθρο του και θα αλλάξει ριζικά η επαγγελματική κι η προσωπική του ζωή. Λες και το τέλος του βωβού κινηματογράφου είναι συνυφασμένο με το τέλος της καριέρας του. Ή μήπως τελικά το ταλέντο του θα διασωθεί;

Το «The Artist» είναι μία ταινία γαλλικής παραγωγής, η οποία είναι φτιαγμένη 100% βασισμένη στις συνταγές του βωβού κινηματογράφου. Όσοι έστω και για λίγο έτυχε να δείτε ταινίες με τον Τσάρλι Τσάπλιν καταλαβαίνετε τι εννοώ: ασπρόμαυρα πλάνα, μουσικό χαλί καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας ανάλογο της κάθε σκηνής, οι ηθοποιοί φαίνεται να μιλούν, αλλά εμφανίζονται οι αντίστοιχες καρτέλες, γενικά όλα όσα χαρακτηρίζουν μία ταινία από την εποχή πριν ο ήχος γίνει απαραίτητο κομμάτι των κινηματογραφικών παραγωγών. Ο Michel Hazanavicius υπογράφει και σκηνοθετεί μία ταινία η οποία πραγματικά δίνει νόημα στο «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».
maxresdefaultΗ ιστορία που είναι ένα κράμα κομεντί και δράματος αποκτά μία άλλη βαρύτητα καθώς αποτυπώνεται με την ατμόσφαιρας της εποχής (τίποτα, μα τίποτα δε μαρτυρά 21ο αιώνα) και σίγουρα είναι αυτό που κεντρίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή. Φανταστείτε να παρακολουθήσετε την ίδια ιστορία, η οποία έχει σα χρονικό πλαίσιο τα τέλη των ‘20s έγχρωμα, φουλ στα εφέ και με τους ηθοποιούς να ακούγονται κανονικά κατά τους διαλόγους. Πιστεύω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου πως σε μία τέτοια περίπτωση, η πρώτη σκέψη είναι «άλλη μία ταινία εποχής». Και μέσα σε αυτή τη ρετρό ατμόσφαιρα, ο θεατής απολαμβάνει μία ταινία με επίκεντρο την εξέλιξη της έβδομης τέχνης και τις επιπτώσεις αυτής σε όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτήν. Επίσης η ταινία είναι ένα δείγμα του πόσο «λαμπερός» ή όχι είναι τελικά ο κόσμος του σινεμά, ανεξάρτητα για ποια εποχή μιλάμε.

Όπως καταλαβαίνετε, όμως, σε μία τέτοια παραγωγή, αυτόματα το «βάρος» πέφτει στους ηθοποιούς, καθώς από τη στιγμή που δεν ακούγονται πρέπει να αποδείξουν πως το σώμα τους κι οι εκφράσεις τους θα «καλύψουν» το κενό των ομιλιών. Απεδείχθη πως ο Michel Hazanavicius κέρδισε και αυτό το στοίχημα, καθώς στο πρόσωπο του Jean Dujardin είδε τον αστέρα του βωβού κινηματογράφου και ήρωα της ιστορίας του, George Valentin. Η ερμηνεία του στο ρόλο του έκπτωτου star είναι καθηλωτική κι επιβεβαιώνει κάτι που έχω πει ουκ ολίγες φορές: ο καλός ηθοποιός δεν πρέπει να ξέρει πώς να «λέει» καλά τις ατάκες του, αλλά να μεταφέρει στο θεατή κάθε συναίσθημα του χαρακτήρα που υποδύεται ακόμη και με την παραμικρή κίνηση του σώματος. Πως ακόμη και το πιο απλό «μειδίαμα» του προσώπου μπορεί να δώσει άλλη πνοή στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χαρακτήρας.

the_artist3_2096396bΕπίσης εξαιρετική είναι η ερμηνεία της Bérénice Bejo στο ρόλο της νεαρής ηθοποιού Peppy Miller, την οποία αναδεικνύει ο George Valentin και που οι παρεμβάσεις της θα είναι καθοριστικές για την πορεία του κάποτε αστέρα του που οδεύει στο ναδίρ της κινηματογραφικής του καριέρας. Η νεαρή ηθοποιός με τη συμμετοχή της στο «The Artist» με λίγα λόγια μας λέει «ήρθα για να μείνω και θα το αποδείξω». Και φυσικά χαίρομαι που ανταποκρίθηκε επάξια στις μεγάλες απαιτήσεις της ταινίας, καθώς – κατ’ εμέ – πλέον οι νέοι ηθοποιοί που βγαίνουν επαναπαύονται στις – όποιες – δάφνες δημοσιότητας τους «χαρίζουν» τα tabloids σχετικά με το πόσο όμορφοι/sexy είναι, αγνοώντας το αν έχουν ταλέντο ή όχι – ονόματα δε θα πω, όσο κι αν «τρώγομαι»! Τέλος θα αντιπαρέλθω τα όποια πειράγματα και δε θα διστάσω να αναφερθώ και στον τετράποδο Uggie, το σκύλο του Valentin. Το χαριτωμένο Jack Russell δεν είναι απλά μία «ατραξιόν» της ταινίας, αλλά ένας ακόμη χαρακτήρας με το δικό του ξεχωριστό «κομμάτι» στην ταινία.

Το «The Artist» ξεχώρισε σε όλες τις διοργανώσεις όπου ήταν υποψήφιο. Για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας αλλά και για τη Σκηνοθεσία ο Michel Hazanavicius κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα, ένα Βραβείο BAFTA κι ένα βραβείο Σεζάρ, καθώς κι ένα βραβείο BAFTA για το σενάριο. Η ταινία κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα και για τη μουσική της, ενώ η Bérénice Bejo κέρδισε για την ερμηνεία της το βραβείο Σεζάρ. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Jean Dujardin στη συλλογή του κατέχει για την ερμηνεία του ένα βραβείο Σεζάρ, μία Χρυσή Σφαίρα κι ένα βραβείο BAFTA. Το peek φυσικά ήταν η διάκριση της ταινίας στα Oscar, όπου ο Michel Hazanavicius κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας κι ο Jean Dujardin το βραβείο για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, ενώ ο παραγωγός της ταινίας Thomas Langmann παρέλαβε το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας.

Εδώ να σημειώσουμε πως το «The Artist» είναι η πρώτη γαλλική ταινία που κερδίζει το Oscar καλύτερης ταινίας, η πρώτη βωβή ταινία που κερδίζει Oscar μετά από χρόνια (τελευταία ήταν το «Wings» το 1927) και η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία από το 1993 που είχε βραβευτεί η «Λίστα του Σίντλερ».
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και σας εγγυώμαι πως το «The Artist» θα σας ενθουσιάσει!

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller κ.α.

Φέτος για το Oscar Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες είναι οι ταινίες:
The Big Short*
Bridge Of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road*
The Martian
The Revenant*
Room*
Spotlight*

*Οι ταινίες αυτές διεκδικούν και το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας

You may also like