Πρόταση για dvd: The Brave One

The Brave One 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Ελπίζω να περάσατε ένα πανέμορφο σαββατοκύριακο και να μη σας τα χάλασε ο καιρός! Όπως και να έχει, το βράδυ της Κυριακής, είναι ιδανικό για να χαλαρώσεις στο σπίτι και να απολαύσεις μία καλή ταινία. Κάπου εδώ «μπαίνω» εγώ! Για απόψε σας έχω μία ταινία που ίσως είναι από τις λιγότερο γνωστές της Jodie Foster, που αξίζει την προσοχή μας.

Η Erica Bain (Jodie Foster) είναι μία επιτυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός και ζει ευτυχισμένη με το μνηστήρα της και γιατρό David Kirmani (Naveen Andrews). Ένα βράδυ, όμως, κατά τη βόλτα τους με το σκύλο τους, θα τους επιτεθούν ληστές και θα καταλήξουν ο David νεκρός κι η Erica με σοβαρές σωματικές κακώσεις. Όταν συνέρχεται, η Erica είναι τόσο οργισμένη και διψασμένη για εκδίκηση που θα αγοράσει παράνομα ένα όπλο και θα αναζητήσει μόνη της τους υπεύθυνους. Στην πορεία, όμως, θα καταπολεμά το έγκλημα όπως εκείνη νιώθει πως πρέπει. Στα ίχνη της βρίσκεται ο ντετέκτιβ Sean Mercer (Terrence Howard). Και κάπου εκεί, ενώ οι πολίτες της Νέας Υόρκης διχάζονται αναφορικά με το πόσο καλό κάνει ο μυστηριώδης «vigilante» που εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή τους, ξεκινάς να αναρωτιέσαι αν είναι τελικά η Erica εγκληματίας που απονέμει (έστω με λάθος τρόπο) δικαιοσύνη που η ίδια στερήθηκε.

Η ταινία «The Brave One» είναι δημιουργία των σεναριογράφων Cynthia Mort και των (πατέρα και γιου αντίστοιχα) Roberick («American Outlaws», 2001) και Bruce A. Taylor. Η σκηνοθεσία είναι του καταξιωμένου Neil Jordan («The Crying Game», 1992, «Interview With A Vampire», 1994 και «The End of The Affair», 1999).

The Brave One 4Όταν είδα το «The Brave One» για πρώτη φορά στο σινεμά, ένιωσα ένα σφίξιμο κι έφυγα με μία γλυκόπικρη αίσθηση. Γιατί η ιστορία, αν και μυθοπλασία, είναι κάτι που μου έμοιαζε «τόσο τρομακτικό που θα μπορούσε να είναι αληθινό». Σκεφτείτε το ως εξής: πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί όταν ακούμε ή διαβάζουμε για ένα αποτρόπαιο έγκλημα (εις βάρος ενός παιδιού, ειδικά) να θέλουμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, καθώς νιώθουμε πως η δικαιοσύνη της νόμιμης οδού δεν αρκεί; Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει σε συζητήσεις ή έχουμε διαβάσει στα κοινωνικά δίκτυα που αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις σχόλια του τύπου «αν έπεφτε στα χέρια μου… (συμπληρώνετε κατά βούληση)». Όταν γύρισα σπίτι, κάθισα κι έβαλα για λίγο τον εαυτό μου στη θέση του χαρακτήρα της Jodie Foster. Αν, λοιπόν, ήμουν στη θέση της και κάποιοι αλήτες μου στερούσαν ό,τι πολυτιμότερο είχα, δε θα ήθελα να τους κυνηγήσω; Πόσο μάλλον αν ο νόμος μου έλεγε πως δε μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για να με δικαιώσει ή να με προστατέψει. Ναι, ξέρω, η νοοτροπία «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δεν είναι και πολύ χριστιανική. Αλλά οι ακραίες καταστάσεις φέρνουν ακραίες αντιδράσεις. Ή πιο λαϊκά «ό,τι σπέρνεις θερίζεις».

The Brave One 2Μία ιστορία αυτοδικίας, λοιπόν, ο Neil Jordan μου τη μετέφερε τόσο ρεαλιστικά και τόσο έντονη συναισθηματικά (όπως, υποθέτω, έτσι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις) που το ενδιαφέρον μου όχι απλά παρέμεινε αμείωτο, αλλά μ’ έκανε να αποζητώ δικαίωση για μία αντι-ηρωίδα, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Το τραγικό για μένα είναι πως στην Αμερική η ταινία δέχθηκε ανάμεικτες κριτικές. Πράγμα που θα με κάνει να (ξανά)πω πως δεν ξέρουν να βλέπουν ταινίες – ναι, το έχω πει άπειρες φορές, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώνομαι.

Φυσικά το «The Brave One» είναι ένα ιδιαίτερο one-woman-show για τη Jodie Foster που αφομοίωσε άψογα την επώδυνη ψυχοσύνθεση της περσόνας της. Αν και την έχουμε δει σε ρόλους όπου μόνο «damsel in distress» δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις, αλλά νομίζω πως εν προκειμένω έδωσε μία άλλη διάσταση σε αυτήν την κατηγορία ερμηνειών. Τη χρονιά εκείνη η Foster έφτασε να είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου, με το βραβείο τελικά να πηγαίνει στη Julie Christie για το «Away From Her».

Σας εύχομαι να περάσετε καλά και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ – σας εγγυώμαι πως δε θα απογοητευτείτε!

Πρωταγωνιστούν: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Mary Steenburgen, Nicky Katt κ.α.

You may also like