Πρόταση για dvd: The Dark Knight (Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου)

The Dark Knight 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Καθημερινή, σήμερα, το ξέρω, αλλά το Οσκαρικό μας αφιέρωμα συνεχίζεται με… τουρμπίνες! Άλλωστε, μία καλή ταινία πάντα είναι ευπρόσδεκτη για να κλείσει τη μέρα! Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ταινία που χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες στην κατηγορία super heroes, κυρίως χάρη στον εκλιπόντα Heath Ledger στο ρόλο του Joker!

Την ώρα που ο Batman/Bruce Wayne (Christian Bale) συμμαχεί με τον Αστυνόμο Jim Gordon (Gary Oldman) και τον Εισαγγελέα Harvey Dent (Aaron Eckhart) για να εξαλείψουν το έγκλημα από τη Gotham, μία νέα απειλή βγαίνει στην επιφάνεια. Ο Joker (Heath Ledger) θέλει να κάνει τη Gotham δική του μέσα από το χάος που προκαλεί. Η ελπίδα του Bruce Wayne να αφήσει τη ζωή του μασκοφόρου εκδικητή για χάρη της παιδικής του αγάπης, Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal) εξανεμίζεται. Αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ακόμα η ώρα, τουλάχιστον όχι αν δεν σταματήσει πρώτα τον Joker. Με τι τίμημα, όμως, θα γίνει αυτό; Όχι μόνο για τον Batman, αλλά και για όσους νοιάζεται.

Ο «Σκοτεινός Ιππότης» είναι η δεύτερη ταινία της τριλογίας με κεντρικό ήρωα τον Batman δια χειρός Christopher Nolan, με το σενάριο να υπογράφει ο σκηνοθέτης με τον αδερφό του, Jonathan.

The Dark Knight 5Όπως συνέβη και στην πρώτη ταινία της τριλογίας, το «Batman Begins», ο Nolan προσεγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του Σκοτεινού Ιππότη – έτσι έκλεισε, άλλωστε, η σειρά με το «The Dark Knight Rises». Για το Nolan δεν είναι απλά ένας σούπερ ήρωας, αλλά ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στη ζωή που θα ήθελε να ζήσει και στο καθήκον του να απονείμει δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το προσωπικό κόστος – γιατί υπάρχει. Στη συγκεκριμένη ταινία o Batman σκιαγραφείται ως ένας χαρακτήρας που αναρωτιέται αν υπάρχει τέλος σε αυτό που κάνει και που επιθυμεί να ξορκίσει τους δαίμονές του. Καλύτερος τρόπος για να απαντηθεί αυτό το δίλημμα από το να κληθεί ο Batman να αντιμετωπίσει έναν παρανοϊκό που σπέρνει τον πανικό και την αναρχία υπάρχει; Όχι, γιατί τότε μπορείς να δεις την εσωτερική σύγκρουση. Τότε μπορείς να αντιληφθείς πως για να κάνει αυτό που κάνει πίσω από τη μάσκα της νυχτερίδας «πληρώνει» και κάποιο τίμημα. Άρα μάλλον κάτι ήξερε ο θείος Ben του Spider-Man από την αντίπαλο της DC Comics, τη Marvel, όταν έλεγε πως «η μεγάλη δύναμη φέρνει και μεγάλες ευθύνες». Γι’ αυτό μας αρέσει η τριλογία του Nolan, γιατί μας παρουσιάζει τον ήρωα μέσα από τις πράξεις και τις συνθήκες που τον οδηγούν σε αυτήν την ιδιότητα.

Η ταινία θεωρήθηκε παγκόσμιο κινηματογραφικό φαινόμενο και αν διεκδίκησε υποψηφιότητες στα Oscars κυρίως στο τεχνικό κομμάτι – visual effects, μοντάζ κ.ο.κ. – φεύγοντας από το Dolby Theatre το 2008 με το αγαλματάκι για το Καλύτερο Μιξάζ Ήχου.

Πάμε τώρα στο… ψητό!

The Dark Knight 3Αν και για τις ανάγκες της ταινίας συγκεντρώθηκε πάλι ένα δυνατό cast ηθοποιών, με «μπροστάρη» τον Christian Bale (προσωπικά τον θεωρώ τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ Batman της νέας εποχής), η αλήθεια είναι πως την παράσταση έκλεψε ο Joker του Heath Ledger. Ο Αυστραλός ηθοποιός που έχασε τη ζωή του λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων έχτισε από την αρχή την περσόνα του εχθρού του Batman. Χωρίς καν να διανοηθεί να αντιγράψει τον – επίσης εξαιρετικό – Jack Nicholson (βλ. «Batman», 1989), αποφάσισε να μελετήσει το χαρακτήρα του και να τον διαμορφώσει όπως εκείνος τον εξέλαβε. Αποτέλεσμα; Ο Heath Ledger ενσαρκώνει με τον πιο απολαυστικό τρόπο έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς villains των super hero movies. Μένει στην ιστορία και σαρώνει τα βραβεία μετά θάνατον, με αποκορύφωμα να κερδίζει και το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου. Κι αν νομίζετε πως ο πρωταγωνιστής Christian Bale (ο οποίος, να θυμίσουμε, πως έπαιξε ο ίδιος στις περισσότερες σκηνές δράσης) ένιωσε να επισκιάζεται από τον αντίπαλό του, κάνετε λάθος. Αντίθετα, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν έχω πρόβλημα να συναγωνίζομαι με κάποιον άλλον. Αυτό κάνει ακόμα καλύτερη την ταινία».

Φυσικά όταν ανακοινώθηκε ο νικητής της κατηγορίας εκείνη τη βραδιά, ήταν εμφανής η συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα του Dolby Theatre.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι αφεθείτε στην ξεχωριστή εμπειρία που μας χάρισε ο Nolan και φυσικά ο Heath Ledger, ο οποίος αποδεδειγμένα άφησε ένα ξεχωριστό στίγμα στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου!

Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts κ.α.

You may also like