Πρόταση για dvd: The English Patient (Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου)

The English Patient 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Είτε σήμερα γιορτάζετε είτε όχι, ελπίζω να σας βρίσκω να γεμίζετε μπαταρίες έπειτα από άλλο ένα ευχάριστο σαββατοκύριακο!
Το αφιέρωμά μας στα Oscar συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς και, αν και δε με χαρακτηρίζω ιδιαίτερα ρομαντική, οφείλω την αποψινή ταινία να τη χαρίσω στους… εορτάζοντες! Σήμερα, λοιπόν, γνωρίζουμε/θυμόμαστε την ταινία που χάρισε στη Juliette Binoche το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1997.

Ιταλία, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Hana (Juliette Binoche) είναι μία Γαλλοκαναδή νοσοκόμα, η οποία αποφασίζει για ένα διάστημα να εγκατασταθεί σε ένα βομβαρδισμένο από τους Γερμανούς μοναστήρι. Κι αυτό για να φροντίσει έναν αγγλόφωνο ασθενή με σοβαρά εγκαύματα και που η κατάστασή του επιδεινώνεται με τη μετακίνηση. Αν και στην αρχή μοιάζει να μη θυμάται τίποτα, στην πορεία αρχίζουν να του έρχονται διάφορες αναμνήσεις στο νου. Ο ασθενής είναι ο Ούγγρος χαρτογράφος Κόμης Almasy (Ralph Fiennes) που βρέθηκε στις ερήμους της Λιβύης με μία ομάδα Βρετανών εθελοντών να ερευνήσουν την περιοχή. Εκεί θα γνωρίσει τη γυναίκα ενός ακόμη μέλους της ομάδας, την Katharine Clifton. Και θα θυμηθεί τον αδιέξοδο έρωτα. Την πολιτική διαφθορά. Τον πόνο που βίωσε. Κι όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι: δε θυμόταν όντως τίποτα πριν το ατύχημά του, ή μήπως ευχόταν να είχε ξεχάσει;
Ο «Άγγλος Ασθενής» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Michael Ondaatje. Το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Anthony Minghella («The Talented Mr. Ripley», 1999).

The English Patient 3Αν και δεν είναι ανήκει στο είδος ταινιών που συνηθίζουν (πιθανώς) οι ερωτευμένοι, ο «Άγγλος Ασθενής» ξεχειλίζει από έντονα συναισθήματα. Κι αυτό γιατί δεν επικεντρώνεται μόνο στον γεμάτο εμπόδια έρωτα ανάμεσα στο Laszlo και την Katharine, αλλά και στους χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν, καθένας με το δικό του τρόπο. Ιδίως εκείνος της Hana. Η Hana φοβάται να αγαπήσει, γιατί πιστεύει πως είναι καταραμένη, πως όποιος την αγαπά και τη νοιάζεται χάνεται. Κι όμως, διακρίνεται ο πόθος της να ζήσει κι αυτή χωρίς να φοβάται. Κι όλα αυτά τα έντονα και τρυφερά συναισθήματα αναπτύσσονται σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικές καταστάσεις ανά τον κόσμο όχι απλά είναι ρευστές, αλλά θυμίζουν ωρολογιακή βόμβα που αναμένεται να σπείρει πανικό και θάνατο ανά πάσα στιγμή. Και θυμίζω για άλλη μία φορά πως εγώ, η σίγουρα όχι ρομαντική Αντιγόνη, δεν παύω να συγκινούμαι με τη δυναμική που δημιουργούν οι καταστάσεις της ταινίας. Κι όλα αυτά χάρη στην προσεκτική δουλειά του Minghella, ο οποίος ταυτόχρονα με την εξέλιξη της ταινίας, μας ταξίδευε μέσω των flash backs σε τόπους ονειρικούς, σε τόπους που εμπνέουν εντάσεις και πάθη αυτού του είδους. Ουχί αδίκως, λοιπόν, που ανάμεσα στα εννέα Oscar που κέρδισε ο «Άγγλος Ασθενής» ήταν κι εκείνα της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας. Α, επίσης άξια βραβεύτηκε κι ο συνθέτης Gabriel Yared για την άκρως ατμοσφαιρική μουσική του με το «θείο Oscar».

The English Patient 2Όσο για το cast; Δεν παύω και δεν πρόκειται να πάψω να υποστηρίζω πως οι ρόλοι που ερμήνευσαν οι Ralph Fiennes και Kristin Scott Thomas ήταν αν όχι οι καλύτεροι, από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας τους. Εδώ δε θέλω να επεκταθώ, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους (δίκαιες κι οι δικές τους υποψηφιότητες). Μου άρεσε επίσης πολύ η ένταση που έδωσε ο Willem Dafoe στο δικό του χαρακτήρα, τον Caravaggio, ο οποίος μοιάζει να ξέρει περισσότερα για τον άγνωστο ασθενή της Hana. Όσο για τη Juliette Binoche; Κλήθηκε να ερμηνεύσει έναν χαρακτήρα που από τη μία ζει μέσα στο φόβο πως δε θα ευτυχήσει κι από την άλλη πρέπει να σταθεί δυνατή για να κάνει το καθήκον της. Και που το μυστήριο του ασθενούς της την ωθεί να προτιμά το δικό του πόνο με την ελπίδα πως θα ξεχάσει εκείνον που της δημιούργησε ο πόλεμος. Ένας ρόλος που αν και σε κάποιους φαίνεται υποδεέστερος, κρύβει – κι αποκαλύπτει εν συνεχεία – πολλά περισσότερα. Άξιζε, λοιπόν, η Binoche το Oscar Β΄ Γυναικείου Ρόλου; Ω, ναι, αδιαμφισβήτητα!
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση! Όσους για τους ερωτευμένους; Σας εύχομαι έναν τέτοιο έρωτα, ΧΩΡΙΣ το αδιέξοδο!

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Colin Firth, Naveen Andrews, Julian Wadham, Kevin Whately κ.α.

You may also like