Πρόταση για dvd : The Great Gatsby (2013)

The Great Gatsby 1Καλή χρονιά, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Να έχουμε όλοι μας μία πανέμορφη, τυχερή και μαγική χρονιά! Ελπίζω να τα περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και τώρα να σας βρίσκω στη φάση της κυριακάτικης ραστώνης!

Οι γιορτές τελείωσαν και σιγά σιγά επανερχόμαστε στη ρουτίνα μας. Τι θα λέγατε αν αυτήν την πρώτη Κυριακή του χρόνου την κάναμε λίγο πιο… λαμπερή με μία ταινία που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς; Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω την τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου του Scott F. Fitzgerald «Ο Υπέροχος Gatsby»!

1922: Ο Nick Carraway (Tobey Maguire) καταφθάνει μετά τον πόλεμο στο Long Island για να πιάσει δουλειά στην αγορά ομολόγων και νοικιάζει ένα μικρό σπιτάκι το οποίο γειτνιάζει με μία μεγαλοπρεπή έπαυλη. Αργότερα μαθαίνει πως η έπαυλη αυτή ανήκει στον Jay Gatsby, έναν μυστηριώδη άντρα ο οποίος διοργανώνει συχνά πάρτυ τα οποία κάθε φορά γίνονται αντικείμενο συζήτησης τόσο για τη μεγαλοπρέπειά τους όσο και για την υπερβολή τους. Η μετακόμισή του στο Long Island είναι μία ευκαιρία για το Nick ώστε να διατηρήσει επαφές με την ξαδέρφη του τη Daisy (Carrey Mulligan) και το σύζυγό της και πρώην συμφοιτητή του, Tom Buchanan (Joel Edgerton), με αποτέλεσμα να ανακαλύπτει πως η συζυγική ευτυχία της Daisy και του Tom έχει και τα μυστικά της από πίσω. Τέλος, τα πράγματα θα εμπλακούν ακόμη περισσότερο όταν σ’ ένα από τα φανταχτερά πάρτυ θα γνωρίσει και θα έρθει κοντά με τον Gatsby (Leonardo DiCaprio) κι όταν μάθει πως ο Gatsby κι η Daisy δε γνωρίστηκαν πρώτη φορά σ’ εκείνο το πάρτυ.

The Great Gatsby 5Η πρόσφατη αυτή κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου έργου του Fitzgerald φέρει την υπογραφή του Baz Luhrman σε σκηνοθεσία και σενάριο – στο τελευταίο σε συνεργασία με τον Craig Pearce («Romeo + Juliet», «Moulin Rouge»). Αν είστε εξοικειωμένες με τις προηγούμενες δουλειές του Luhrmann κι αν τις αγαπήσατε όπως εγώ, τότε ετοιμαστείτε για μία παρόμοια εμπειρία. Με φόντο τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας των ‘20s, ο «Gatsby» του Luhrmann είναι μία ταινία γεμάτη ρυθμό, λάμψη και χρώμα. Περισσότερο, όμως, είναι μία ταινία με πάθος, αγωνία και χαρακτήρες τόσο ζωντανούς που σου γεννάνε τα ίδια έντονα συναισθήματα ακριβώς όπως και στο βιβλίο. Η πλοκή κυλάει όμορφα, χωρίς «κοιλιές» και μάλιστα με ρυθμό που αν τυχόν «αποσπαστείς» δεν έχεις δικαιολογίες. Στα plus της ταινίας το ιδιαίτερο soundtrack, πίσω από την παραγωγή του οποίου βρίσκεται ο γνωστός και μη εξαιρετέος Jay-Z. Το soundtrack αποτελείται τόσο από πρωτότυπα τραγούδια – προσωπικά ξεχώρισα το «Over The Love» των Florence and The Machine και το «Young and Beautiful» της Lana Del Rey – αλλά και όμορφα covers, όπως το «Back to Black» της εκλιπούσης Amy Winehouse, του οποίου την ερμηνεία για το OST ανέλαβε η Beyoncé.

 

Για το cast:
Αν κι οι κριτικές για το ρόλο του Nick Carraway υπήρξαν διφορούμενες, προσωπικά βρήκα σχετικά εύστοχη την επιλογή του Tobey Maguire. Αν κι ομολογώ πως σε κάποια σημεία η ερμηνεία του «έχανε στα σημεία», ο πράος ρόλος του αφηγητή της ιστορίας του Gatsby νομίζω πως ταιριάζει σε μία περσόνα χαμηλών τόνων όπως είναι ο Maguire.
Ο Joel Edgerton στο ρόλο του Tom Buchanan θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες επιλογές του σκηνοθέτη, καθώς ο Αυστραλός ηθοποιός κατάφερε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη σκληράδα και την – κομμάτι – brutal προσωπικότητα του Buchanan.
The Great Gatsby 7H Carrey Mulligan είναι η πιο γλυκιά Daisy και θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στην εικόνα που δημιουργείται σε όποιον διαβάζει το βιβλίο. Αυτή της η γλυκύτητα, φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το χαρακτήρα και τον τρόπο που λειτουργεί η Daisy, καθώς πρόκειται για έναν πολύπλοκο χαρακτήρα που – ας το πούμε απλά – θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο – όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.
Τελευταίο, αλλά σίγουρα ΟΧΙ καταϊδρωμένο, άφησα τον πρωταγωνιστή, τον άνθρωπο στου οποίου το πρόσωπο ο Luhrmann βρήκε τον Gatsby του: το Leonardo diCaprio. Για άλλη μία φορά ο γοητευτικός ηθοποιός μας αποδεικνύει πως ωρίμασε και γι’ αυτό αποδέχθηκε το «στοίχημα» του «Gatsby». Αποτέλεσμα, ο DiCaprio φέρνει στην επιφάνεια την πολυπλοκότητα του ήρωα του Fitzgerald κι όλα όσα κρύβονται πίσω από την επίδειξη πλούτου. Τα όνειρά του, τις ελπίδες του, την προσμονή του. Σε συγκινεί και σε κάνει να έρθεις πιο κοντά στο μυστηριώδη οικοδεσπότη των μεγάλων πάρτυ.

Τι κάθεστε; Άντε, τρεχάτε στο DVD store!

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Carrey Mulligan, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Isla Fisher, Elizabeth Debicki, Jason Clarke κ.α.

You may also like