Πρόταση για dvd : The King’s Speech

The King's SpeechΤο αφιέρωμά μας στις ταινίες που βραβεύτηκαν με Oscar φτάνει σήμερα στο τέλος του, μια που απόψε, την ώρα που – πιθανώς – οι πιο πολλοί θα είμαστε μεταξύ έκτου και δέκατου τέταρτου ονείρου, θα πραγματοποιηθεί η 85η Τελετή Απονομής των βραβείων της Ακαδημίας. Και νομίζω πως το πιο κατάλληλο φινάλε θα ήταν να μιλήσουμε για μία ταινία η οποία ξεχώρισε ως η ταινία της χρονιάς αλλά και για τη σκηνοθεσία της.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος (Colin Firth), δούκας του Γιορκ, λόγω ενός προβλήματος στην ομιλία του που τον αναγκάζει να τραυλίζει, απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Όταν όμως ο διάδοχος Πρίγκιπας Εδουάρδος Η’ (Guy Pierce) παραιτείται από το θρόνο εξαιτίας ενός σκανδάλου, θα κληθεί ο Πρίγκιπας Αλβέρτος να πάρει τη θέση του. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Έτσι με την προτροπή της συζύγου του, Ελισάβετ (Helena Bonham Carter) θα συναντήσει τον Αυστραλό ειδικό σε παθήσεις σαν τη δική του, Λάιονελ Λογκ (Geoffrey Rush). Οι κάπως ανορθόδοξες μέθοδοι του γιατρού στην αρχή θα ξενίσουν τον Πρίγκιπα Αλβέρτο αλλά η σχέση των δύο ανδρών θα βοηθήσει στον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος και στη συνέχεια στην αντιμετώπισή του.

Ο «Λόγος του Βασιλιά» είναι μία ταινία εποχής σε σενάριο του David Seidler και σκηνοθεσία του Tom Hooper, ο οποίος φέτος διαγωνίζεται στα Oscar για τους μουσικούς του «Άθλιους». Με φόντο την Αγγλία σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας της (λίγο πριν τη συμμετοχή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), ο Tom Hooper σκηνοθετεί μία ατμοσφαιρική ταινία με επίκεντρο την υπερπροσπάθεια του Πρίγκιπα Αλβέρτου – και μετέπειτα Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ – ώστε να μη γίνει περίγελος ανεβαίνοντας στο θρόνο και φυσικά ώστε οι ομιλίες του να αγγίξουν το λαό. Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο τρόπος προσέγγισης του Πρίγκιπα Αλβέρτου από μία – ας την πούμε – «κοινή θνητή» οπτική, μια που η συνεργασία του με το Λογκ θα τον αναγκάσει να αφήσει στην άκρη τον «αέρα» του γαλαζοαίματου θα τον αλλάξει ριζικά όχι μόνο επιλύοντας τις δυσκολίες στην ομιλία του, αλλά και μετατρέποντας όλην του τη νοοτροπία όσον αφορά το πώς πρέπει να είναι ένας άξιος μονάρχης.

The King's Speech 4Φυσικά η φυσιογνωμία του Colin Firth που υποδύεται τον Πρίγκιπα Αλβέρτο βοηθάει κατά πολύ το θεατή ώστε να δεχτεί πως κι ο Βασιλιάς ακόμη έχει ανθρώπινες αδυναμίες. Ο Firth ερμηνεύει ίσως το ρόλο της ζωής του σε αυτήν την ταινία, πράγμα που ίσως οι περισσότεροι το αναμέναμε, καθώς κατά βάση τον γνωρίσαμε – και μας άρεσε! – σε «classy» ερμηνείες, όπως εκείνος του John Worthing στο “Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» του 2002. Η Helena Bonham Carter αφήνει για λίγους τους σουρεάλ χαρακτήρες της από τις ταινίες του Tim Burton κι ενσαρκώνει τη Βασίλισσα Ελισάβετ (όχι αυτήν που πήδηξε από το ελικόπτερο, με τον 007 στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αλλά τη μαμά!) με μεγάλη επιτυχία, ενώ για το χαρακτήρα του Λογκ δε θα μπορούσε να επιλεχθεί κάποιος άλλος από τον Geoffrey Rush.

The King's Speech 3

Η ταινία ήταν υποψήφια σε δώδεκα κατηγορίες των Oscar, βγαίνοντας νικήτρια σε τέσσερις πολύ σημαντικές: ο Colin Firth κέρδισε το Βραβείο για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, ο David Seidler διακρίθηκε για το Πρωτότυπο Σενάριό του, ο Tom Hooper για τη σκηνοθεσία του κι οι παραγωγοί της ταινίας Iain Canning, Emile Sherman και Gareth Unwin παρέλαβαν από ένα αγαλματάκι έκαστος, καθώς ο «Λόγος του Βασιλιά» αναδείχθηκε ως η Καλύτερη Ταινία.

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Guy Pierce κ.α.

You may also like