Πρόταση για dvd : “The Lincoln Lawyer”

The Lincoln Lawyer 1Πάει κι ο Αύγουστος και σιγά σιγά το καλοκαιράκι μας αποχαιρετά. Εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή ο καιρός δε θα μας αφήσει να καταλάβουμε τις προθέσεις του για τη συνέχεια, αλλά δε μας χαλάει! Άλλωστε μέχρι τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές πολύ πιθανό αρκετοί από εσάς να επιστρέφετε είτε από διακοπές είτε από σύντομη απόδραση στη θάλασσα. Όπως και νά’χει, σήμερα ολοκληρώνεται το αφιέρωμά μας στις ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία κι αποφάσισα να «κλείσω» τον κύκλο με ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ!

Ο Mick Haller (Matthew McConaughey) είναι συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος συνήθως αναλαμβάνει βαποράκια, μικροαπατεώνες και τέτοια γενικότερα «φρούτα». Λόγω του γεγονότος πως πρέπει να πηγαίνει από το ένα δικαστήριο στο άλλο συνέχεια, γραφείο του έχει γίνει το αμάξι του, μία Lincoln, έχοντας μάλιστα σοφέρ έναν πρώην πελάτη του. Κάποια στιγμή καλείται να αναλάβει την υπόθεση του Louis Roulet (Ryan Philippe), ενός εύρωστου μεσίτη, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό μίας γυναίκας που γνώρισε σε μπαρ. Στην αρχή ο Haller θεωρεί πως η υπόθεση είναι παιχνιδάκι, μια που η κατηγορούσα αρχή δεν έχει πολλά στοιχεία για να στηρίξει τη θέση της. Και φυσικά τρίβει τα χέρια του, μια που η αμοιβή μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι! Λίγο όμως κάποιες πληροφορίες που του αποκρύβει ο Roulet, λίγο το γεγονός πως βγαίνουν στην επιφάνεια στοιχεία που κλονίζουν την υπεράσπιση, έρχεται η στιγμή που κυριεύει τον Haller ένα είδος συνειδησιακής κρίσης, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά πως μάλλον δεν έπρεπε να αναλάβει την υπόθεση. Τα χέρια του, όμως είναι δεμένα λόγο του απορρήτου δικηγόρου – πελάτη, επομένως πρέπει να ακολουθήσει άλλη τακτική για να κάνει το σωστό. Θα είναι, όμως τόσο εύκολο όσο νομίζει;

The Lincoln Lawyer 4Ο «Δικηγόρος Σκοτεινών Υποθέσεων» (hey! Δε φταίω εγώ για τις εμπνεύσεις των μεταφραστών!) βασίζεται στο βιβλίο «Ο Δικηγόρος με τη Lincoln» (τώρα μάλιστα!) του Michael Connelly, συγγραφέα του «Ένοχου Αίματος», το οποίο έχει επίσης μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood.

Τη διασκευή του σεναρίου ανέλαβε ο John Romano («Νύχτες στη Ροδάνθη» και «Intolerable Cruelty») ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Brad Furman («The Take»). Παρά το γεγονός πως η ιστορία του Connelly δεν προσφέρει την αγωνία «ποιος το έκανε;», αλλά αυτό δε μας πειράζει, μια που έτσι κι αλλιώς επίκεντρο της πλοκής είναι η μεταστροφή της συνείδησης του κεντρικού του χαρακτήρα, του Haller. Αυτό το αντιλαμβάνεται αμέσως ο σκηνοθέτης κι έτσι απεικονίζει μία σταθερή πλοκή, χωρίς «κοιλιές», αλλά με σασπένς και συναισθηματική ένταση. Καταφέρνει μάλιστα να κάνει το θεατή να δει με συμπάθεια το Haller, έναν αντικειμενικά αντιπαθέστατο χαρακτήρα. Διότι ας μη γελιόμαστε: ποιος μπορεί να συμπαθήσει έναν δικηγόρο που αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθερα βαποράκια και κάθε λογής κοινωνικά «μαργαριτάρια»;

The Lincoln Lawyer 3Ούτε η πρώην γυναίκα του Haller, η Maggie (Marisa Tomei) μπορεί να το ανεχθεί αυτό, όσο κι αν αυτή δυσκολεύεται να αντισταθεί στη γοητεία του πατέρα της κόρης της! Εν ολίγοις, ο Furman κατάφερε να δικαιώσει τον Connelly κατά την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του και να μεταβιβάσει στους θεατές τα ίδια συναισθήματα που βίωσαν κι όσοι διάβασαν το βιβλίο. Πράγμα που με κάνει να σημειώσω στο νοητό μου Post-It: βρες το «Δικηγόρο με τη Lincoln» για να το διαβάσεις!

Έχοντας επιστρατεύσει στο σύνολο ένα ικανοποιητικό καστ, ο Furman επιθυμεί να αναδείξει το Matthew McConaughey ως «ηγέτη» αυτού. Κι όντως ο γοητευτικός ηθοποιός μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά «αναλωνόταν» σε ρόλους ρομαντικών κομεντί; Δε λέω κι εκεί απόλαυση ήταν να τον βλέπεις. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όχι μόνο του ταιριάζουν οι δραματικοί χαρακτήρες, αλλά δίνει ρεσιτάλ όταν αυτοί έχουν κι ένα σκοτεινό υπόβαθρο. Όπερ μεθερμηνευόμενον… keep it going , Matt! Σε προτιμάμε έτσι παρά όταν δείχνεις απλά τους κοιλιακούς σου για να σαγηνεύσεις την Kate Hudson!

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Philippe, Josh Lucas, Bryan Cranston, John Leguizamo, William H. Macy, Frances Fischer κ.α.

You may also like