Πρόταση για dvd: The Monuments Men

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο καλοκαιρινό σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι ελπίζω να σας πετυχαίνω μ’ εκείνη τη γλυκιά κούραση της ευχαρίστησης! Πράγμα που με τη σειρά του κάνει το βράδυ της Κυριακής ό,τι πρέπει για μία καλή ταινία στο σπίτι. Τελευταία Κυριακή του Αυγούστου σήμερα, πράγμα που σημαίνει πως το αφιέρωμά μας στο Matt Damon ολοκληρώνεται απόψε. Σκέφτηκα, λοιπόν, να «ρίξω την αυλαία» με μία ακόμα ταινία όπου ο δημοφιλής ηθοποιός ήταν μέρος ενός ακόμη ensemble καταξιωμένων ηθοποιών. Απόψε, λοιπόν, γνωρίζουμε την ταινία «Μνημείων Άνδρες» δια χειρός George Clooney.

Λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί καταστρέφουν, εκτός από ζωές, και την ιστορία των χωρών που λεηλάτησαν κλέβοντας ιστορικά έργα τέχνης. Έτσι ο Αμερικανός συντηρητής τέχνης Frank Stokes (George Clooney) ζητά από τον Πρόεδρο Roosevelt να στελεχώσει μία ομάδα που θα εντοπίσει και θα επιστρέψει αυτά τα έργα εκεί που ανήκουν. Έτσι συγκεντρώνεται μία επίλεκτη ομάδα συντηρητών, ιστορικών τέχνης και αρχιτεκτόνων με σκοπό να φέρουν εις πέραν την αποστολή τους. Αυτή, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι άνθρωποι θα ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να μη χαθούν επιτεύγματα των ανθρώπων που σημάδεψαν την ιστορία του κόσμου. Και μέχρι το τέλος κυριαρχεί το ερώτημα: αξίζουν να θυσιαστούν ανθρώπινες ζωές γι’ αυτόν το σκοπό;

Η ταινία «The Monuments Men» εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο των Robert M. Edsel και Bret Witter με τίτλο «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and The Greatest Treasure Hunt in History». Τη διασκευή του σεναρίου υπογράφουν οι Grant Heslov και George Clooney (κι οι δύο συνεργάστηκαν για το σενάριο του «Goodnight, And Good Luck» το 2005), με το δεύτερο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως και οι δύο εργάστηκαν κι ως παραγωγοί της ταινίας.

14123613_1050228371740448_675608787_oΠρόκειται για μία καθηλωτική ιστορική ταινία η οποία απεικονίζει και μία άλλη πλευρά μίας από τις πιο σκληρές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Πρόκειται για ανθρώπους που (καλώς; Κακώς;) έμειναν άγνωστοι προσπαθώντας με το δικό τους τρόπο να εναντιωθούν στους Ναζί. Άλλωστε θίγεται και στην ταινία πως τη δόξα πήραν στρατηγοί, όπως ο Eisenhower κι ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Roosevelt. Ο Clooney από την καρέκλα του σκηνοθέτη (αλλά και του αρχηγού της επίλεκτης ομάδας) εξερευνά το ερώτημα «για τι αξίζει κανείς να θυσιάσει τη ζωή του;». Εκεί που κάποιοι θα δουν «απλούς πίνακες κι αγάλματα», κάποιοι είδαν και (εξακολουθούν να) βλέπουν ανθρώπινα κατορθώματα που έβαλαν το δικό τους στίγμα στην ανθρώπινη κοινωνία, την ανθρώπινη ιστορία. Κάπως έτσι προσπαθεί να εξυμνήσει ο Clooney τους αφανείς ήρωες του πολέμου, οι οποίοι ρίσκαραν τα πάντα ώστε ο Χίτλερ να μην καταστρέψει την ανθρώπινη ιστορία. Κι όλα αυτά με μία σκηνοθεσία με σεβασμό στην ιστορία που αποφάσισε να διηγηθεί.

Στο τελικό αποτέλεσμα βοήθησε και το εξαιρετικό cast που συγκέντρωσε ο George Clooney για να στελεχώσει το project του. Οι ηθοποιοί με τη σειρά τους δημιούργησαν μία άριστη χημεία κάνοντας ακόμη πιο ρεαλιστική την ιστορία. Τέλος, η επιλογή του Matt Damon για το ρόλο του James Granger, του δεξιού χεριού του Stokes για την ανεύρεση των έργων, επιβεβαιώνει πως ο Matt Damon έχει ωριμάσει υποκριτικά και μπορεί ο εκάστοτε σκηνοθέτης να βασιστεί επάνω του.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Dimitri Leonidas κ.α.

You may also like