Πρόταση για dvd: The November Man

The November Man 1Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του The K-Magazine! Ελπίζω το βροχερό σκηνικό να μη σας χάλασε τη διάθεση, αλλά να περάσατε ένα όμορφο σαββατοκύριακο. Όπως και να έχει, όχι μόνο ο καιρός, αλλά και το γεγονός πως είναι βράδυ Κυριακής εμπνέουν για να δεις μία καλή ταινία στο σπίτι. Και γι’ απόψε σας έχω ένα ιδιαίτερο θρίλερ κατασκοπίας.
Όταν το 2008 μία αποστολή της CIA στο Μαυροβούνιο δεν πάει κατά το δοκούν με αποτέλεσμα το θάνατο ενός παιδιού που βρέθηκε στη μέση του πυρός, ο πρώην πράκτορας Peter Devereaux (Pierce Brosnan) αποσύρεται στη Λωζάννη μακριά από όλα αυτά. Πέντε χρόνια μετά θα τον πλησιάσει ο προϊστάμενός του, Hanley (Bill Smitrovich), ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει να δεχθεί μία τελευταία αποστολή: να βγάλει από τη Ρωσία με ασφάλεια μία πληροφοριοδότη, δεξί χέρι του πρώην στρατηγού και πλέον υποψήφιου για την προεδρία της Ρωσίας Arkady Federov (Lazar Ristovski). Κι αυτό γιατί γνωρίζει την ύπαρξη μίας μαρτυρίας σύμφωνα με την οποία ο Federov είναι ένοχος για εγκλήματα πολέμου. Μόνο που κι αυτή η αποστολή δεν πάει όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα ο Devereaux να έρχεται αντιμέτωπος με τον πρώην εκπαιδευόμενό του, τον πράκτορα David Mason (Luke Bracey, καθώς η εξέλιξη γίνεται προσωπικό ζήτημα πια για τον Devereaux. Λύση στην όλη υπόθεση μπορεί να δώσει μόνο μία νεαρή από την Τσετσενία που βίωσε το σκληρό πρόσωπο του Federov και που η μόνη που ίσως γνωρίζει πού βρίσκεται είναι μία υπάλληλος της Υπηρεσίας Προσφύγων του Βελιγραδίου, η Alice Fournier (Olga Kurylenko).

Η ταινία «The November Man» βασίζεται στο βιβλίο του Bill Grader «There Are No Spies» και πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά ιστορία της σειράς βιβλίων με κεντρικό ήρωα τον Peter Devereaux. Το σενάριο υπογράφουν οι Michael Finch («Hitman: Agent 47») και Karl Gajdusek («Oblivion») και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Roger Donaldson («Dante’s Peak», «The Recruit»).

The November Man 6Μπορεί ως περιπέτεια κατασκοπείας να μην έχει τη δυναμική των ταινιών με τον Jason Bourne ή του James Bond, αλλά σίγουρα ο «Άνθρωπος του Νοέμβρη» δε σε αφήνει αδιάφορο. Ο ρυθμός ροής των γεγονότων είναι ικανοποιητικός, με ελάχιστα σημεία στα οποία «πέφτει», ενώ η δράση δε σταματά. Αντίθετα καταφέρνει να κρατά το θεατή σε μία εγρήγορση, ακόμη κι αν σκεφτεί κάποιος πως κάποιες ανατροπές τις είχε υποψιαστεί. Αν, μάλιστα, κάποιος είναι και φίλος του είδους αυτού των ταινιών, αρχίζει από ένα σημείο κι ύστερα να θεωρεί πιθανή οποιαδήποτε τροπή. Αυτό, όμως, δε μειώνει το ενδιαφέρον για το πώς μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξελιχθούν οι καταστάσεις.

Βέβαια, ενδιαφέρουσα κάνει την ταινία κι η επιλογή των ηθοποιών στους πιο κεντρικούς ρόλους. Ο Pierce Brosnan χρησιμοποιεί λίγη από την αύρα του James Bond, ενώ κι η Olga Kurylenko φαίνεται πως το «έχει» πια με το είδος των περιπετειών κατασκοπείας μετά τη «θητεία» της τόσο στην 007 ταινία «Quantum of Solace» όσο και στον «Κυνηγημένο» (σημ.: η εν λόγω ταινία πλέον κυκλοφορεί με τον τίτλο «Erased» αντί «Expatriate»). Επίσης ικανοποιητική είναι η επιλογή του νεαρού Luke Bracey στο ρόλο του ανταγωνιστικού προς τον πρώην ανώτερό του πράκτορα Mason.
Οπότε τι κάνουμε απόψε; Ετοιμάζουμε την ταινία, αράζουμε και καλού κακού και μία fleece κουβερτούλα στα πόδια ενδείκνυται!

Πρωταγωνιστούν: Pierce Brosnan, Olga Kurylenko, Luke Bracey, Bill Smitrovich, Lazar Ristovski, Will Patton, Patrick Kennedy κ.α.

You may also like