Πρόταση για dvd: The Painted Veil

Είμαι σίγουρη πως όλοι σας τόσα χρόνια έχετε διαπιστώσει πως δεν είμαι κι η πιο ρομαντική ψυχή. Δύσκολα θα καθίσω να δω μία ταινία που αφορά σχέσεις ζευγαριών, γάμους και τα σχετικά., είτε πρόκειται για κωμωδίες είτε για δραματικές ταινίες. Στο “Βαμμένο Πέπλο”, όμως, δε μπόρεσα να αντισταθώ. Το είχα βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο και είναι μία ταινία που τιμά το genre του ρομαντικού δράματος.

Η Kitty (Naomi Watts) είναι μία νεαρή κακομαθημένη κοσμική, για την οποία η μητέρα της έχει χάσει κάθε ελπίδα πως η κόρη της θα κάνει έναν καλό γάμο. Γι’ αυτό κι όταν γνωρίσει τον βακτηριολόγο Walter Fane (Edward Norton) η Kitty θα δεχτεί την πρόταση γάμου που θα της κάνει, μόνο και μόνο για να φύγει μακριά από τη μητέρα της. Ακολουθώντας τον, όμως, στη Σαγκάη νιώθει εγκλωβισμένη και εύκολα έρχεται μετά η εξωσυζυγική της σχέση με τον διπλωμάτη Charlie Townsend (Liev Schreiber). Κι όταν ο Walter της ανακοινώνει πως γνωρίζει για την προδοσία της, της δίνει δύο επιλογές: να τον ακολουθήσει σε ένα απόμακρο χωριό που πλήττεται από τη χολέρα ή ένα ατιμωτικό διαζύγιο. Μην έχοντας στην πραγματικότητα επιλογή, η Kitty θα ακολουθήσει τον Walter στην αποστολή του. Πώς, άραγε, μπορούν δύο άνθρωποι να συνυπάρξουν όταν δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον και με μία θανάσιμη ασθένεια να τους απειλεί ανά πάσα στιγμή;

Το “Βαμμένο Πέπλο” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του W. Somerset Maugham, με τη διασκευή του σεναρίου να φέρει την υπογραφή του Ron Nyswaner (“Philadelphia”, 1993). Η σκηνοθεσία είναι του John Curran.

Εκτός από ένα ρομαντικό δράμα, η ταινία είναι ένα μία τρυφερή ιστορία ωρίμανσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της Kitty. Μία νέα γυναίκα που είναι μαθημένη στη λάμψη του κοινωνικού της κύκλου – με όσα αυτή συνεπάγεται – καλείται να πάρει μαθήματα ζωής μέσα από τον αποτυχημένο γάμο της αλλά και ζώντας μέσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο πόνο και απώλεια. Αντίστοιχα, όμως, μαθήματα παίρνει και ο ειλικρινής και πληγωμένος Walter, καθώς κι αυτός δεν είναι λιγότερο εγκλωβισμένος σε μία ζωή που κάθε άλλο παρά ονειρεμένη είναι. Αυτήν την εξέλιξη του γάμου, ενός γάμου που έγινε για τους λάθος λόγους, ο σκηνοθέτης τη μεταφέρει στην Κίνα σε ένα σκηνικό αφιλόξενο. Προσθέστε την ατμοσφαιρική φωτογραφία, την επιβλητική μουσική του Alexandre Desplat και τις ερμηνείες των Edward Norton και Naomi Watts και το αποτέλεσμα στην οθόνη μας είναι μία ταινία που εξυμνεί την ανθρώπινη φύση στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Edward Norton, Naomi Watts, Live Schreiber, Toby Jones, Diana Rigg κ.α.

You may also like