Πρόταση για dvd :The Soloist

03 The Soloist Έπειτα από ένα… διάλειμμα εξαιτίας ενός ατυχήματος με το ποδήλατό του, ο δημοσιογράφος των LA Times Steve Lopez (Robert Downey Jr.) επιστρέφει στο τέλμα που ήταν, καθώς δε μπορεί να βρει μία ενδιαφέρουσα ιστορία για τη στήλη του. Μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στο δρόμο του ο άστεγος και διανοητικά ασθενής Nathaniel Anthony Ayers (Jamie Foxx). Αυτό όμως που κερδίζει την προσοχή του Lopez είναι πως ο Nathaniel παίζει μ’ έναν μοναδικό τρόπο μουσική. Στην προκειμένη περίπτωση ένα βιολί με δύο εναπομείνασες χορδές. Κι όμως, και με αυτές μόνο τις δύο χορδές, δημιουργεί μαγεία. Στην πορεία μέσω των ερευνών του ο Lopez ανακαλύπτει πως ο Nathaniel ήταν ένας βιρτουόζος του τσέλο, αλλά παράτησε τη μουσική σχολή Julliard μετά το δεύτερο χρόνο φοίτησής του. Τότε είναι που ο Nathaniel δε γίνεται απλά ο πρωταγωνιστής των ιστοριών του Lopez, αλλά κι η αφορμή ώστε ο δημοσιογράφος να αλλάξει ριζικά στάση ζωής βοηθώντας αυτόν τον ταλαντούχο, αλλά προβληματικό άνθρωπο.

Ο «Βιρτουόζος» βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου των LA Times Steve Lopez «The Soloist: A Lost Dream, an Unlikely Friendship and the Redemptive Power of Music». Το βιβλίο με τη σειρά του βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Lopez και του Nathaniel. Τη διασκευή του σεναρίου υπογράφει η Susannah Grant («Erin Brockovich») ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Joe Wright («Pride and Prejudice», «Atonement» και «Anna Karenina»).
04 The Soloist
Με μόνη διαφορά – σύμφωνα με την έρευνά μου πάντα – πως στην ταινία ο Nathaniel παρουσιάζεται ως τσελίστας ενώ στην πραγματικότητα έπαιζε κοντραμπάσο, η ταινία μοιάζει να τηρεί με ευλάβεια τα γεγονότα. Αποτέλεσμα μία ταινία που μπορεί να συγκινήσει ακόμη κι έναν «σκληρό» θεατή, μία ταινία όπου κύριος πρωταγωνιστής είναι η ανθρωπιά. Παράλληλα είναι μία «γροθιά στο στομάχι» καθώς, εκτός από τη σχέση των δύο αυτών διαφορετικών ανθρώπων, απεικονίζεται κι ο σκληρός κόσμος στον οποίο αναγκάζονται οι άστεγοι του Los Angeles να ζούνε. Θα μου πείτε «αλλού δεν υπάρχουν άστεγοι;». Σίγουρα δε λέω πως δεν υπάρχουν αλλού, αλλά όσο να’ ναι, άλλο απλά να ακούς για μία κατάσταση από τα δελτία ειδήσεων για παράδειγμα κι άλλο να βλέπεις εικόνες αυτής. Ο Joe Wright για άλλη μία φορά χαρίζει στο σινεφίλ κοινό μία αξιόλογη κινηματογραφική εμπειρία, ενώ μαζί του για άλλη μία φορά ο βραβευμένος με Oscar για το «Atonement» DarioMarianelli «ντύνει» μουσικά αυτήν την ξεχωριστή ιστορία.

08 The SoloistΘεωρώ πως οι «μικρές» κι όχι τόσο γνωστές ταινίες είναι αυτές που τελικά καταφέρουν να αναδείξουν ή όχι το ταλέντο των ηθοποιών. Ας πιάσουμε αρχικά τον αγαπημένο μου Robert Downey Jr στο ρόλο του Steve Lopez. Είναι γι’ άλλη μία φορά ένας χαρακτήρας καυστικός, ίσως και ειρωνικός, ναι. Μόνο που εδώ καλείται να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, με το οποίο – ας το παραδεχθούμε – δεν τον έχουμε συνηθίσει. Εκπλήσσει ευχάριστα στις σκηνές όπου μιλάει με ενθουσιασμό για το Nathaniel και θα σας πω ακόμη ένα πράγμα: σε μία σκηνή όπου δακρύζει αναλογιζόμενος τα λάθη του, δε μπορεί να μη σε «αγγίξει».

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένο, σας έχω τον Jamie Foxx. Για άλλη μία φορά θα απευθυνθώ στους κυρίους της Ακαδημίας: κύριοι, για ΤΕΤΟΙΕΣ ερμηνείες δίνουμε το «θείο Oscar»! Ο Jamie Foxx είναι απλά εκπληκτικός στο ρόλο του διαταραγμένου Nathaniel. Μεταπηδάει από τη μία συναισθηματική κατάσταση στην άλλη σε κλάσματα δευτερολέπτου με τέτοια ακρίβεια για να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του, ενώ οι εκφράσεις του και το βλέμμα του σε καθηλώνουν.

Πρωταγωνιστούν: Jamie Foxx, Robert Downey Jr., Catherine Keener, Tom Hollander, Nelsan Ellis κ.α.

You may also like