Πρόταση για dvd: The Verdict

Βράδυ Κυριακής του Ιουλίου και το καλοκαίρι πλέον είναι γεγονός, καθώς ο άστατος καιρός έχει υποχωρήσει (finally!). Πράγμα που σημαίνει πως η βραδιά είναι ό,τι πρέπει για ταινία στο σπίτι. Πόσο μάλλον όταν είναι να απολαύσουμε μερικούς θρύλους του σινεμά…!

Κάποτε ο FrankGalvin (Paul Newman) ήταν ένας πολλά υποσχόμενος δικηγόρος, μέχρι που μία (εσκεμμένη) κατηγορία για παρέμβαση σε σώμα ενόρκων του στέρησε την καριέρα του, με αποτέλεσμα πλέον να έχει υποκύψει στον αλκοολισμό και να κυνηγά ασήμαντες υποθέσεις με τραυματισμούς και ιατρική αμέλεια. Μέχρι που ο πρώην καθηγητής του και φίλος του, Mickey Morrissey (Jack Warden) θα του φέρει μία υπόθεση ιατρικής αμέλειας, με θύμα μία νέα κοπέλα που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από λανθασμένη χορήγηση αναισθητικού έχοντας εισαχθεί στο νοσοκομείο της αρχιεπισκοπής της Βοστόνης για τοκετό. Η υπόθεση φαίνεται μάλλον εύκολη καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο Frankείναι να αποδεχθεί μία συμβιβαστική αποζημίωση για την αδερφή του θύματος από το νοσοκομείο, προκειμένου να μείνουν “καθαροί” κι οι δύο επικεφαλής γιατροί. Όμως ο Frank νιώθει πως αυτή η υπόθεση πρέπει να φτάσει στο δικαστήριο ώστε να επέλθει δικαιοσύνη για αυτή τη νέα γυναίκα που πλέον είναι καταδικασμένη να ζει διασωληνομένη σ’ ένα νοσοκομειακό κρεβάτι. Η δίκη κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσεται, ωστόσο ο Frank είναι αποφασισμένος να τη φτάσει ως το τέλος, να δώσει τη μάχη που η πελάτισσά του δε μπορεί να δώσει. Κι εγώ απλά ρωτάω: είναι τελικά τυφλή η δικαιοσύνη ή ρίχνει μία κλεφτή ματιά όταν χρειάζεται;

Η “Ετυμηγορία” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του BarryReed, με τη διασκευή του σεναρίου να φέρει την υπογραφή του David Mamet (“The Untouchables”, 1987 ). Η σκηνοθεσία είναι του Sidney Lumet (“12 Angry Men”, 1957 καιMurder On The Orient Express, 1974).

Γιατί μίλησα για θρύλους του σινεμά;

Ξεκινάμε με έναν ικανότατο σεναριογράφο που φέρνει στην οθόνη ένα ατμοσφαιρικό δικαστικό δράμα και που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες με έναν σαγηνευτικό τρόπο, ιδίως τον Frank Galvin. Ναι, υπάρχουν οι “κακοί” δικηγόροι του νοσοκομείου και της αρχιεπισκοπής που θέλουν να αποφύγουν το σκάνδαλο, αλλά απέναντί τους υπάρχει ένας αντίδικος τσακισμένος μεν, αλλά που επιθυμεί να προσθέσει σε ό,τι απέμεινε από την καριέρα του μία καλή στιγμή, μία υπόθεση που ο ίδιος πιστεύει πως θα τον εξιλεώσει για τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορίας. Έπειτα έχουμε τον καταξιωμένο και υποψήφιο για Oscar Sidney Lumetπου αποδεδειγμένα ξέρει πώς να αφηγηθεί οπτικά ένα αστυνομικό ή/και ένα δικαστικό δράμα. Ο σκηνοθέτης πιάνει αυτόν τον παλμό των χαρακτήρων από τον Mametκαι τους τοποθετεί στρατηγικά στο κάθε πλάνο και παρασέρνει το θεατή στην αναζήτηση της αλήθειας.

Κι έπειτα έχεις θρύλους της υποκριτικής. OJack Wardenείναι μία ισχυρή φιγούρα που προσπαθεί, εκτός της έκβασης της δίκης υπέρ της πελάτισσάς τους, να “επαναφέρει” τον πρώην μαθητή του και φίλο του στον αγώνα για δικαιοσύνη και, κατ’ επέκταση, στη ζωή. Έπειτα έχουμε μία σαγηνευτική Charlotte Rampling που μπαίνει αναπάντεχα στη ζωή του Frank και που του παρέχει μία αίσθηση συντροφιάς. Κυρίως, όμως, έχουμε έναν εξαιρετικό Paul Newman που, στα 57 του χρόνια τότε, παραμένει γοητευτικός, αλλά δεν είναι αυτό το ατού του – Paul, μας λείπεις. Η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός πως αφήνεται να “τσαλακώσει” την καλή του εικόνα και να υποδυθεί έναν χαρακτήρα τσακισμένο, μία φιγούρα που ακόμη και τώρα, στο λυκόφως της (όποιας) καριέρας του, αντιλαμβάνεται πως έχει έναν τελευταίο στόχο: να τιμήσει την ιδιότητά του ως δικηγόρου και να φέρει γαλήνη σε αυτούς που τη δικαιούνται – Paul, ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν:Paul Newman, Jack Warden, Charlotte Rampling, James Mason, Milo O’Shea, Edward Binns, Roxanne Hart, James Handy κ.α.

You may also like