Πρόταση για DVD : Un long Dimanche de Fiançailles

Ατέλειωτο.. Η Ματίλντ (Audrey Tautou) κι ο Μανέκ (Gaspar Ulliel) αγαπιούνται από μικρά παιδιά κι όταν φτάνουν την ηλικία των 20 αρραβωνιάζονται. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος όμως ξεκινάει, ο Μανέκ καλείται να υπηρετήσει στο στρατό κι αργότερα καταδικάζεται για λιποταξία μαζί με τέσσερις ακόμη στρατιώτες και φτάνουν στο μέτωπο του Σομ ώστε να πεθάνουν από τα πυρά των Γερμανών. Κι ενώ όλοι τον θεωρούν νεκρό, η Ματίλντ πιστεύει πως είναι ακόμη ζωντανό και παρά την αναπηρία που της άφησε η πολιομυελίτιδα που τη χτύπησε όταν ήταν σε παιδική ηλικία, κινεί γη κι ουρανό για να μάθει την αλήθεια και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έρθει κοντά του.

Είναι από τις φορές όπου νιώθω πως ό, τι και να πω θα είναι πολύ λίγο. Οι «Ατέλειωτοι αρραβώνες» είναι μία ταινία όπου πραγματικά εξυμνείται η πίστη, η ελπίδα κι η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Αξίες που είναι ικανές να υπερπηδήσουν κάθε εμπόδιο, είτε αυτό είναι σωματικό – όπως εν προκειμένω η αναπηρία της Ματίλντ – είτε ο φόβος των επιζώντων να ξαναζήσουν με την ανάμνηση και μόνο ό, τι τους πόνεσε κι ό, τι άλλαξε τη ζωή τους με τον πιο σκληρό τρόπο.
1 Παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες σκληρές σκηνές από το πεδίο της μάχης, ο αυτοδίδακτος σκηνοθέτης Jean – Pierre Jeunet, έχοντας κερδίσει το σινεφίλ κοινό με την «Αμελί» του το 2001, επιστρέφει το 2004 για να παρουσιάσει μία συγκινητική ιστορία αγάπης κι επιμονής. Μία ταινία η οποία μοιάζει ακόμη πιο ατμοσφαιρική καθώς τα πλάνα της μοιάζουν να έχουν περάσει από την επεξεργασία της σέπιας, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα του θεατή πως ταξιδεύει στο χρόνο.

Η Audrey Tautou επιβεβαιώνει με την ερμηνεία του ρόλου της αισιόδοξης Ματίλντ πως η «Αμελί» ήταν μόνο η αρχή μίας αξιόλογης καριέρας στον κινηματογράφο, ενώ ακόμη η –λατρεμένη μου! – Marion Cotillard και η πάντοτε «ετοιμοπόλεμη» Jodie Foster κάνουν ένα εντυπωσιακό «πέρασμα» από την ταινία, καθώς υποδύονται ρόλους – κλειδιά για την έρευνα της Ματίλντ σχετικά με την άγνωστη μοίρα του Μανέκ.

Η ταινία, «Οι ατέλειωτοι αρραβώνες», βασίζεται στο βιβλίο του Sébastien Japrisot και τη διασκευή του σεναρίου υπογράφουν οι Jean – Pierre Jeunet και Guillaume Laurant.

Πρωταγωνιστούν: Audrey Tautou, Gaspar Ulliel, André Dussollier, Marion Cotillard, Jodie Foster κ.α.

You may also like