Πρόταση για dvd : Vicky, Cristina, Barcelona

Vicky Cristina Barcelona 1Μπορεί να μην είναι 100% καλοκαιρινή η ταινία που σας προτείνω για απόψε (δε θα δείτε, δηλαδή, μακροβούτια, κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα κλπ), αλλά σίγουρα τη διακατάχει η επιθυμία για ανεμελιά και – κάθε λογής – περιπέτεια, έννοιες συνυφασμένες με το καλοκαίρι. Γι’ αυτό κι αποφάσισα να «κλείσω» τον κύκλο του αφιερώματος «Καλοκαίρι» με μία ταινία του Woody Allen η οποία έκανε αίσθηση ανά τον κόσμο. Ο λόγος για το «Vicky Cristina Barcelona».

Η Vicky (Rebecca Hall) κι η Cristina (Scarlett Johansson) είναι δύο φίλες που μαζί θα ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη για το καλοκαίρι. Αν και πολύ καλές φίλες, είναι εντελώς διαφορετικές: η Vicky είναι ρομαντική και παραδοσιακή και πλήρως αφοσιωμένη στο μνηστήρα της και μέλλοντα σύζυγό της, το Doug (Chris Messina). Η Cristina από την άλλη είναι πιο απελευθερωμένη, της αρέσει να ρισκάρει κι εν γένει τη λες «έτοιμη για όλα». Όταν στο ταξίδι τους γνωρίσουν το ζωγράφο Juan Antonio (Javier Bardem), εκείνος θα τους προτείνει μία απόδραση στο εξοχικό τους για το σαββατοκύριακο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – αν μ’ εννοείτε! ;) Η Vicky, ούσα όπως είπαμε παραδοσιακή, θα αρνηθεί, αλλά η Cristina δε διστάζει να πει το «ναι». Μόνο που τα πράγματα λίγο περιπλέκονται όταν στην εξίσωση προστεθεί κι η πρώην γυναίκα του Juan Antonio, η Maria Elena (Penelope Cruz), με την οποία ο ζωγράφος έχει μία άκρως θυελλώδη σχέση – για να καταλάβετε, η έκφραση «40 κύματα» είναι ΠΟΛΥ φτωχή! Πώς θα εξελιχθεί αυτή η περίεργη σχέση των τεσσάρων αυτών ανθρώπων και ποιες θα είναι οι απόρροιες αυτής για τη ζωή του καθενός;

Vicky Cristina Barcelona 5Τρία χρόνια μετά από ένα «Match Point» που δίχασε σινεφίλ και κριτικούς κι ένα χρόνο μετά από ένα «Όνειρο της Κασσάνδρας» που ξένισε, ο Woody Allen επιστρέφει με τη συνταγή που ξέρει καλύτερα: τη ρομαντική κομεντί με το στοιχείο της αυτογνωσίας και των εσωτερικών μαχών των χαρακτήρων του.
Σε δικό του σενάριο, ο Allen τοποθετεί σε μία πανέμορφα γραφική Βαρκελώνη τους ήρωές του, προκειμένου αυτοί μέσα από ακραίες καταστάσεις να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν και να αποφασίσουν για τη ζωή τους. Θα μου πεις «μα πάνω κάτω όλες οι ταινίες του Allen εκεί στοχεύουν». Ναι, φίλε/η αναγνώστη/αναγνώστρια και σινεφίλ, δε θα σου πω το αντίθετο. Είναι γνωστό όμως, πως ο Allen καταφέρνει να δημιουργήσει στο θεατή του ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς κι αυτό το καταφέρνει μέσα από τις χιουμοριστικές καταστάσεις στις οποίες εμπλέκει τους χαρακτήρες του και φυσικά μέσα από έξυπνους διαλόγους. Διότι, έλα, πες την αλήθεια… πότε δεν έβαλες τον εαυτό σου έστω και ΜΙΑ φορά στη θέση ενός ήρωα του Woody Allen; Ε;

Vicky Cristina Barcelona 6Στο cast ξεχωρίσουν η γλυκύτατη Rebecca Hall («Frost/Nixon») η οποία αφομοιώνει το χαρακτήρα της Vicky, ενώ η σαγηνευτική Scarlett Johansson ερμηνεύοντας την ανοιχτόμυαλη αλλά επιπόλαιη Cristina βγάζει ασπροπρόσωπο τον Allen, ο οποίος εκείνες τις χρονιές την είχε κάνει – τρόπον τινά – μούσα του. Ο Javier Bardem ξεχωρίζει στο ρόλο του Juan Antonio, ενώ η Penelope Cruz επιστρατεύει μεσογειακό ταμπεραμέντο και ταλέντο για τις ανάγκες τις εκρηκτικής – από κάθε άποψη – Maria Elena.

Αν, λοιπόν, σας πετυχαίνω μετά από βουτιές του σαββατοκύριακου, χαλαρώστε, βάλτε το DVD να παίζει κι απολαύστε ξεχωριστές ερμηνείες και φυσικά… ταξιδέψτε – έστω νοητικά – σε μία καλοκαιρινή Βαρκελώνη! Α, κι απολαύστε την ατμοσφαιρική μουσική, θα με θυμηθείτε!


Πρωταγωνιστούν: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penelope Cruz, Patricia Clarkson, Kevin Dunn, Chris Messina κ.α.

You may also like