Πρόταση για dvd: We Bought A Zoo

We-Bought-a-Zoo-2011Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο καλοκαιρινό σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι είναι ό,τι πρέπει για μία καλή ταινία στο σπίτι. Το αφιέρωμά μας στο Matt Damon συνεχίζεται και γι’ απόψε σας έχω μία ταινία τόσο τρυφερή που δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει αδιάφορους ούτε για μία στιγμή.

Ο Benjamin Mee (Matt Damon) είναι ένας δημοσιογράφος που πάντα ζούσε στον παλμό των γεγονότων που κατέγραφε. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, όμως, προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε αυτός και τα παιδιά του, Dylan (Colin Ford) και Rosie (Maggie Elizabeth Jones) να κάνουν μία καινούρια ζωή. Θεωρώντας πως σε αυτό θα συμβάλλει κι η αλλαγή του σπιτιού, ο Benjamin καταλήγει, βλέποντας τόσο ενθουσιασμένη τη Rosie, να αγοράσει μία τεράστια έκταση όπου, μαζί με το σπίτι, συμπεριλαμβάνεται κι ένας… ζωολογικός κήπος! Τα πράγματα, φυσικά, δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς ο κήπος έχει πολλές ανάγκες προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να ανοίξει για το κοινό. Το προσωπικό του κήπου που φροντίζει τα ζώα, με πρωτοστάτη την Kelly (Scarlett Johansson) aαρχικά μοιάζει επιφυλακτικό με το γεγονός πως ένας άνθρωπος που δεν έχει ιδέα για το τι χρειάζεται ένας ζωολογικός κήπος είναι ο νέος ιδιοκτήτης. Είναι, όμως, κι αποφασισμένο να κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο κήπος να μην κλείσει και τα ζώα να εξακολουθήσουν να μένουν στο προστατευμένο αυτό περιβάλλον. Και κάπως έτσι, ξεκινά μία μεγάλη περιπέτεια, ίσως κι η μεγαλύτερη, για τον Benjamin, που μέσα σε όλα αυτά προσπαθεί να δημιουργήσει ε΄να σπιτικό για τα παιδιά του.
23VMIzPjxtPSLHoKEZCBh8tYEDDH ταινία «We Bought A Zoo» εμπνέεται από τα απομνημονεύματα του Βρετανού δημοσιογράφου Benjamin Mee, καθώς και την πραγματική ιστορία του Πάρκου Άγριας Ζωής Dartmoor που βρίσκεται στο Devon της νότιας Αγγλίας. Το σενάριο υπογράφουν οι Aline Brosh McKenna («The Devil Wears Prada», 2006) και Cameron Crowe, με το δεύτερο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία («Jerry Maguire», 1996).

Ξέρετε κάτι; Δε θα πω πως δεν έχετε ξαναδεί μία παρόμοια ταινία. «Χήρος/α με το/τα παιδί/παιδιά του είναι πελαγωμένος/η, προσπαθούν να κάνουν νεά αρχή» κοκ. Ναι, θεωρείται ένα σύνηθες concept σε ταινίες. Τι γίνεται, όμως, με το «We Bought A Zoo»; Πέραν του ενδιαφέροντος που προκαλεί το γεγονός πως εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα (μια που ο πραγματικός Benjamin Mee ΟΝΤΩΣ αγόρασε έναν ζωολογικό κήπο, ο οποίος μέχρι και σήμερα λειτουργεί με επιτυχία), είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Cameron Crowe αφηγείται την ιστορία. Δεν εμμένει στο θάνατο της γυναίκας του Benjamin, αλλά πώς αυτός και τα παιδιά του θα προχωρήσουν μετά από αυτόν, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει. Η απάντηση φαίνεται να είναι μία αυθόρμητη απόφαση που 5870_5γίνεται σταδιακά απόφαση ζωής, με τις αναποδιές της, με τις αισιόδοξες στιγμές της, αλλά κυρίως με το πείσμα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Και καθώς η συνύπραξη ανθρώπων και ζώων (που είναι ένας ακόμη άξονας της ταινίας) είναι κάτι που θέλει συνεργασία, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τις ανάγκες του κήπου σαν αφετηρία για αυτό το νέο ξεκίνημα της οικογένειας Mee. Επιπλέον, μας λέει το εξής απλό: τι είναι η ζωή αν δεν κάνεις κάτι πραγματικά αυθόρμητο που σε γεμίζει και σε κάνει ευτυχισμένο; Έτσι το τελικό αποτέλεσμα από τον Crowe είναι μία συγκινητική ταινία που, παρά τα «κλισέ» της στοιχεία, διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή αδημονώντας για το (έςστω προβλεπόμενο) happy ending!

Σε αυτήν του την ταινία, ο Matt Damon δίνει μία ρεαλιστική, ώριμη και τρυφερή ερμηνεία του χαρακτήρα του, υποδυόμενος τον πατέρα που προσπαθεί να φέρει ξανά τη χαρά στην οικογένειά του. Επίσης μας άρεσε κι η Scarlett Johansson στο ρόλο της Kelly, ένα ρόλο λίγο πιο ανθρώπινο από την ψυχρή Μαύρη Χήρα του Marvel Cinematic Universe! Όχι πως κι εκεί δεν την απολαμβάνουμε, αλλά πού και πού καλή είναι και μία αλλαγή!
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Patrick Fugit, Angus Macfadyen, Elle Fanning, John Michael Higgins κ.α.

You may also like