Πρόταση για Oscar-ικό DVD: Guess Who’s Coming To Dinner (Α’ Γυναικείος Ρόλος)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Το σαββατοκύριακο τελειώνει αλλά αύριο ξημερώνει Καθαρά Δευτέρα κι αυτό συνεπάγεται μία έξτρα μέρα ξεκούρασης αλλά και συντροφιάς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να τιμήσουμε την έναρξη της Σαρακοστής.

Το αφιέρωμά μας στα Oscars συνεχίζεται ακάθεκτο και μου δίνει μία αφορμή παραπάνω να ταξιδέψω μαζί σας στην ιστορία του σινεμά – θα ήταν τουλάχιστον εγωιστικό να υποκρίνομαι πως έχω δει τα πάντα, άλλωστε! Για απόψε ας γνωρίσουμε παρέα (κι ας θυμηθούν κάποιοι άλλοι) την ταινία που χάρισε στη λατρεμένη μου Katharine Hepburn το δεύτερο από τα τέσσερα (!) Oscars της στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η Joey (Katharine Houghton) κι ο Dr. John Prentice (Sidney Poitier) ταξιδεύουν απροειδοποίητα στο San Francisco για να κάνουν μία ιδιαίτερη ανακοίνωση στους γονείς της Joey: πως είναι ερωτευμένοι και σκοπεύουν να παντρευτούν. Η έκπληξη φυσικά για την Christina (Katharine Hepburn) και τον Matt Drayton (Spencer Tracy) δεν είναι απλά η βεβιασμένη απόφαση του ζευγαριού, ούτε πως ο John είναι χήρος, αλλά κυρίως το γεγονός πως ο υποψήφιος γαμπρός είναι… μαύρος! Παρά το γεγονός πως οι γονείς της Joey έχουν εμφυσήσει στην κόρη τους την ισότητα ανάμεσα στις φυλές, είναι εμφανές πως διατηρούν κάποιες ενστάσεις. Ιδίως ο Matt, ο οποίος προβλέπει πως το ζευγάρι θα κληθεί να αντιμετωπίσει πλήθος κατακρίσεων και αποδοκιμασιών σε μία εποχή (δεκαετία του ’60, βλέπετε) κατά την οποία ο διαφυλετικός γάμος ήταν παράνομος σε δεκαεπτά πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα πράγματα φυσικά περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς ο χρόνος πιέζει και η Joey καλεί σε δείπνο και τους γονείς του John, οι επίσης δεν έχουν επίσης ιδέα πως η νύφη τους είναι λευκή…

Το σενάριο της ταινίας “Μάντεψε Ποιος Θα’ ρθει Για Δείπνο” υπογράφει ο William Rose, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Stanley Kramer. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και το 1963 για το “It’s A Mad Mad Mad Mad World”.

Πρόκειται για μία παραγωγή που, μέσα από χιουμοριστικές αλλά και πιο δραματικές καταστάσεις, καταφέρνει να εγείρει κοινωνικούς προβληματισμούς στο θεατή. Κι όμως, αυτό που στις μέρες μας στα δικά μας μάτια μοιάζει κάτι φυσιολογικό, εκείνη την εποχή ήταν κάτι αδιανόητο. Σχέση ανθρώπων από διαφορετικές φυλές; Τότε το θεωρούσαν κακόγουστο αστείο. Για το γάμο δε, ούτε λόγος. Και παρά το γεγονός πως η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους λίγο μετά την άρση της απαγόρευσης των διαφυλετικών γάμων, οι τότε θεατές εξακολουθούσαν να έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ήταν άλλωστε ένα θέμα κοινωνικού προβληματισμού. Οι στιχομυθίες αλλά κι οι μονόλογοι των χαρακτήρων οπτικοποιούσαν όλες τις απόψεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, εκείνες των πιο ανοιχτόμυαλων αλλά και των πιο συντηρητικών. Οι Rose και Kramer έφεραν στην επιφάνεια όλες τις σκέψεις που επικρατούσαν και, παρά τα όποια ταμπού, δημιούργησαν μία τρυφερή ταινία ανθρωπιάς και αγάπης, μια ταινία που δίνει μία γερή γροθιά στα κοινωνικά κλισέ. Κι όλα αυτά με μία θεατρικότητα που επέτρεπε  μία ομοαλή ροή στην ιστορία. Κι επειδή ήταν μία ειλικρινής ταινία που δε δίστασε να πει και λιγότερο αρεστές αλήθειες, το 1968 διεκδίκησε δέκα Oscar (μεταξύ αυτών κι εκείνων της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας) και κατάφερε να φύγει με δύο, με το ένα από αυτά να είναι της κατηγορίας του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ο Kramer φυσικά έδωσε βαρύτητα και στους ηθοποιούς που θα ενσάρκωναν τους χαρακτήρες που εμπνεύστηκε ο Rose. Ο Sidney Poitier υποδύεται με άνεση τον υποψήφιο γαμπρό που αποδεικνύεται καλύτερος ακόμη κι από τον πιο επιφανή λευκό (εδώ θέλω να μοιραστώ μαζί σας πως μισώ αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλά εν προκειμένω κρίνονται αναγκαίοι), εκφράζοντας την ανωτερότητα, την ευγένεια και το ήθος του χαρακτήρα του. Κι ο Spencer Tracy είναι απολαυστικός αλλά και καταφέρνει να προβληματίσει και να συγκινήσει στο ρόλο του μπερδεμένου πατέρα της Joey. Επιπλέον, βγάζει μία γνήσια χημεία με το κινηματογραφικό (κι όχι μόνο) ταίρι του, την Katharine Hepburn η οποία μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.

Και φτάσαμε στην αγαπημένη μου Katharine, από την οποία δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο. Η περσόνα της σίγουρα αιφνιδιάζεται από την ανακοίνωση της κόρης της, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα βάλει ως προτεραιότητα της ευτυχία της Joey. Κι η Katharine Hepburn, ούσα ήδη μία προσωπικότητα προοδευτική, δε θα μπορούσε να μη γίνει ένα με το χαρακτήρα της Christina. Όταν κάποιος γνωρίζει την ασυμβίβαστη νοοτροπία της Hepburn, αντιλαμβάνεται πως η ηθοποιός κάθε άλλο παρά ζορίστηκε στα γυρίσματα – θα έλεγε κανείς πως απλά της ζήτησαν να είναι ο εαυτός της! Αυτή η αυθεντικότητα κι αυτό το πάθος, άλλωστε, είναι που της χάρισαν το δεύτερο Oscar της καριέρας της!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Να περάσετε υπέροχα αύριο!


Πρωταγωνιστούν: Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Katharine Houghton, Cecil Kellaway, Roy Glenn, Beah Rochards, Isabel Sanford κ.α.

Φέτος, το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου διεκδικούν οι:
Sally Hawkins, “The Shape Of Water”
Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Margot Robbie, “I, Tonya”
Saoirse Ronan, “Lady Bird”
Meryl Streep (ναι, πάλι!), “The Post”

You may also like