Πρόταση για Oscar-ικό DVD: “Suspicion”

Suspicion 1Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ξέρω, έχετε μέρες να με δείτε, εμένα πάντως μου λείψατε, ομολογώ! Όμως η μεγάλη βραδιά πλησιάζει, πράγμα που σημαίνει πως δε θα ήθελα να αφήσω κατά μέρους το «εκπαιδευτικό» μας αφιέρωμα στα Oscar! Απόψε θα γνωρίσουμε ένα ψυχολογικό θρίλερ από το «βασιλιά» του είδους… Σας ήρθε ο Hitchcock κατευθείαν στο μυαλό; Τέλεια! Γιατί πρόκειται για τη μοναδική ταινία του που κέρδισε ποτέ Oscar σε κατηγορία ερμηνειών.

Η Lina (Joan Fontaine) είναι μία γοητευτική κοπέλα, εύπορη, αλλά δε σκέφτηκε ποτέ το γάμο, με αποτέλεσμα οι γονείς της να φοβούνται πως θα καταλήξει… γεροντοκόρη. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν η Lina γνωρίσει τον αλαζόνα αλλά γοητευτικότατο John Aysgarth (Cary Grant). Σύντομα αποφασίζουν να παντρευτούν, μόνο που όταν επιστρέφουν από το γαμήλιο ταξίδι τους στους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ευρώπης και στα πιο ακριβά ξενοδοχεία, η Lina θα εκπλαγεί που ο Johnnie όχι μόνο είναι άφραγκος, αλλά και που δανείστηκε προκειμένου η σύζυγός του να έχει όλες τις ανέσεις κατά το ταξίδι αλλά και μετά από αυτό. Κι ακόμα χειρότερα, συνέχεια βγαίνουν στην επιφάνεια μυστικά για τον Johnnie που κλονίζουν την πίστη της σε αυτόν, με αποκορύφωμα να φτάνει να φοβάται ακόμη και για την ίδια της τη ζωή.

Suspicion 10Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Francis Iles (συγγραφικό ψευδώνυμο του Anthony Berkeley Cox) με τίτλο «Before the Fact». Το σενάριο διασκεύασαν για τις ανάγκες τις μεγάλης οθόνης οι Samson Raphaelson («The Shop Around The Corner», 1940), Joan Harrison («The Saboteur», 1942) και Alma Reville («Shadow of A Doubt», 1943). Αν και κατά ομολογία της παραγωγής πως υπάρχουν αλλαγές στο έργο του Iles, ο Hitchcock καταφέρνει να «χτίσει» μία άκρως μυστηριώδη πλοκή, κάνοντας το θεατή να αμφιβάλλει κυριολεκτικά για τα πάντα. Να αμφιβάλλει για το αν ο Johnnie είναι όντως ένας άνθρωπος που θα φτάσει στα άκρα για να κερδίσει αυτό που έβαλε στόχο, αλλά και για το αν η Lina είναι όντως παρανοϊκή με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ό,τι έρχεται στο φως για το λατρεμένο σύζυγό της. Αγωνία, ανατροπές, υποψίες – τι νόημα θα είχε ένας διαφορετικός τίτλος, άλλωστε, σωστά; – ερωτήματα που δύσκολα απαντώνται μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Hitchcock δικαιώνει τον «τίτλο» του ως Άρχοντας της Αγωνίας.

Η ταινία μάλιστα έφτασε στις υποψηφιότητες ως η Καλύτερη Ταινία του 1941, με το «Γεράκι της Μάλτας» και τον «Πολίτη Κέην» να βρίσκονται επίσης στην «κούρσα». Κι αν και τελικά νικήτρια βγήκε η ταινία «How Green Was MY Valley», το «Suspicion» είναι από τις «must see» για όσους ενθουσιάζει η δουλειά του Hitchcock.

Για το cast:
Ας ξεκινήσω με τον… George Clooney της εποχής! Και δεν είναι άλλος από τον Cary Grant! Ο ηθοποιός που εκείνην την περίοδο κατακτούσε τις προτιμήσεις του γυναικείου φύλου, γίνεται ένα με το μυστηριώδη χαρακτήρα του, μεταπηδώντας με μεγάλη άνεση από τον αυτάρεσκο Johnnie που στη θέα του «λιποθυμούν» οι γυναίκες στον ερωτευμένο Johnnie που ό,τι κάνει το κάνει για τη γυναίκα του κι από εκεί στον ψεύτη, τζογαδόρο κι ίσως κι επικίνδυνο Johnnie. Ιδανικός για σκοτεινός ήρωας του Hitchcock, ο Cary Grant με την ερμηνεία του «αγκαλιάζει» τον πολύπλοκο χαρακτήρα του Johnnie και μπερδεύει το θεατή μέχρι το τέλος.

Suspicion 4Η λαμπερή και συνάμα μελαγχολική φυσιογνωμία της Joan Fontaine έρχεται ένα χρόνο αμέσως μετά τη «Rebecca» έρχεται και πάλι να εντυπωσιάσει τους φίλους του Hitchcock. Αν και ο ρόλος της είναι παρόμοιος με εκείνον της προηγούμενης ταινίας (σύζυγος που δυσκολεύεται να καταλάβει ποιος στην ευχή είναι τελικά ο άνδρας που παντρεύτηκε), αυτό δεν την εμποδίζει να «εναγκαλιστεί» με τα ψυχολογικά ups ‘n’ downs της Lina. Από την ευπιστία στην αμφιβολία κι από εκεί στην αμηχανία για αυτήν την αμφιβολία και ξαφνικά στο φόβο πως η αμφιβολία έχει κάποια βάση, όλες αυτές οι εναλλαγές μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς «ζόρικες». Η Fontaine, όμως, συγκινεί και προβληματίζει το θεατή, ενώ ακόμη τον κάνει να συμπάσχει μαζί της.
Για την ερμηνεία της η Fontaine ήρθε «αντιμέτωπη» στα Oscars Α’ Γυναικείου Ρόλου με την ίδια της την αδερφή, την Olivia de Havilland, καθώς η de Havilland ήταν την ίδια χρονιά υποψήφια για την ερμηνεία της στο «Hold Back the Dawn». Τελικά, η Fontaine κέρδισε τη μεγάλη της αδερφή, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματάκι, πράγμα που σύμφωνα με τις φήμες, όξυνε και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αδερφές.
Καλό βράδυ, καλή διασκέδαση και… μη σβήσετε όλα τα φώτα όταν θα βλέπετε την ταινία!

Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce, Dame May Whitty, Auriol Lee κ.α.

Φέτος το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου διεκδικούν οι:
Marion Cotillard, «Two Days, One Night»
Felicity Jones, «The Theory of Everything»
Julianne Moore, «Still Alice»
Rosamund Pike, «Gone Girl»
Reese Witherspoon, «Wild»

You may also like