Πρόταση για Oscar-ικό dvd: Tootsie (Β’ Γυναικείος Ρόλος)

Tootsie 1Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τι κάνετε; Πώς τα περάσατε το σαββατοκύριακο; Ελπίζω να σας βρίσκω σε φάση χαλάρωσης έχοντας φυσικά διασκεδάσει με την ψυχή σας αυτές τις δύο μέρες!

To Oscar-ικό μας αφιέρωμα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς κι έτσι είπα απόψε να θυμηθούμε μία απολαυστική κομεντί του 1982, με πρωταγωνιστή… μια γλυκύτατη κυρία! Μην ψάχνετε για ορθογραφικά λάθη, άδικος θα είναι ο κόπος σας!

Ο Michael Dorsey (Dustin Hoffman) είναι ένας άνεργος ηθοποιός που αναγκάζεται να δουλεύει ως σερβιτόρος και συγκατοικεί με το φίλο του και θεατρικό συγγραφέα Jeff Slater). Ο Michael είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός, αλλά τελειομανής, σε σημείο που γίνεται δύστροπος. Αποτέλεσμα να μη μπορεί να «κλείσει» αξιοπρεπείς δουλειές. Έπειτα από μία διαφωνία με τον ατζέντη του και με σκοπό να βρει τα χρήματα για να ανεβάσει το έργο του Jeff με πρωταγωνίστρια της φίλη του, Sandy (Teri Garr), ο Michael μεταμφιέζεται σε γυναίκα και πηγαίνει για ακρόαση για τη σαπουνόπερα «Southwest General». Εκεί ως Dorothy Michaels θα ενθουσιάζει σκηνοθέτη και παραγωγούς, θα κερδίσει το ρόλο και μάλιστα θα δώσει ένα νέο «prestige» στη σειρά. Μόνο που το να είναι… δύο άνθρωποι σε έναν είναι αρκετά δύσκολο και ριψοκίνδυνο, πόσο μάλλον όταν γνωρίσει τη γοητευτική συνάδελφό του, Julie Nichols (Jessica Lange). Για την ακρίβεια, για να μη ρίξουμε όλο το φταίξιμο στη Julie… οι μπελάδες αρχίζουν όσο ο Michael εδραιώνει τη θέση του ως… Dorothy!

Tootsie 4Η ταινία του Sydney Pollack («The Way We Were», «Out of Africa», «The Firm») – ο οποίος ερμηνεύει και το ρόλο του απηυδισμένου ατζέντη του Michael – είναι βασισμένη στο σενάριο των Larry Gelbart, Murray Schisgal και Don McGuire. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μία ιστορία που συνδυάζει τα κοινωνικά στερεότυπα των ‘80s με κωμικές καταστάσεις μέσα από μία σειρά παρεξηγήσεων, μυστικών και φιλοδοξιών.

Θέτει με ευφυή τρόπο το σεξισμό που αντιμετωπίζονται γυναίκες όπως η Sandy, η Julie ή κι η ίδια η «Dorothy» και το ενδιαφέρον του θεατή παραμένει αμείωτο, οι εξελίξεις της πλοκής είναι γρήγορες, με καυστικό χιούμορ κι ατάκες που πέφτουν «βροχή».

Για όλα αυτά τα στοιχεία η ταινία όχι μόνο έφτασε στις δέκα υποψηφιότητες για Oscar εκείνη τη χρονιά – μεταξύ άλλων ως η Καλύτερη Ταινία αλλά και για βραβείο Σκηνοθεσίας για το Pollack – αλλά το 2000 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ανέδειξε το «Tootsie» ως τη δεύτερη πιο αστεία ταινία όλων των εποχών, ακολουθώντας το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του 1959.

Για το cast:
Tootsie 8Ας ξεκινήσω με τη γοητευτικότατη Jessica Lange στο ρόλο της Julie. Ο Χαρακτήρας της μοιάζει κάπως περίπλοκος. Νέα, όμορφη, έξυπνη, η οποία όμως βρίσκεται σε σχέση με έναν άντρα για τον οποίο θρέφει αμφιβολίες νομίζοντας πως την καλύπτει, όταν η αλήθεια απέχει παρασάγγας από τα γεγονότα. Είναι λογικό ένας τέτοιος χαρακτήρας να έρχεται αντιμέτωπος με διλήμματα και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Η Jessica Lange καταφέρνει να εντρυφήσει μέσα σε αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις της Julie Και να τις κάνει πραγματικότητα, κάνοντας τις γυναίκες κυρίως που βλέπουν την ταινία να ταυτιστούν ως ένα σημείο μαζί της. Πράγμα για το οποίο η Lange ανταμείφθηκε με ένα χρυσό αγαλματίδιο για την κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Όσο για τον Dustin Hoffman; Το να δει το «Κλουβί με τις Τρελές», να μάθει περισσότερα για το make up και να δει γυρίσματα του «General Hospital» – τηλεοπτικό hit της εποχής όπως το «ER» και το πιο πρόσφατο «Grey’s Anatomy» – απέδωσαν. Κι όχι απλά απέδωσαν, αλλά έδωσε μία ξεχωριστή δυναμική στο πώς προσεγγίζει ένας ηθοποιός το ρόλο του.

Οι κωμικές καταστάσεις όπου έπρεπε να αλλάζει εμφάνιση κι από «Dorothy» να γίνεται Michael και τούμπαλιν ήταν τόσο διασκεδαστικές και συνάμα ρεαλιστικές που οδήγησαν το Hoffman στις υποψηφιότητες για Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Κι αν την ίδια χρονιά δεν είχε βγει ο «Ghandi» με τον Ben Kingsley, νομίζω πως τον είχε στο τσεπάκι του ο Hoffman το «θείο Oscar»!

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση! Αν και με το «Tootsie»… το έχω για «σιγουράκι»!

Πρωταγωνιστούν: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Bill Murray, Dabney Coleman, Charles Durning, Sydney Pollack, George Gaynes, Geena Davis κ.α.

Όσο για το ποιες είναι οι φετινές υποψήφιες για Oscar B’ Γυναικείου;
Patricia Arquette, “Boyhood”
Laura Dern, “Wild”
Keira Knightley, “The Imitation Game”
Emma Stone, “Birdman”
Meryl Streep, “Into The Woods”

You may also like