Τα πρώτα “Γυναικεία” βραβεία Nobel και Pulitzer

EDNA ST. VINCENT MILLAYΠΟΥΛΙΤΖΕΡ

H EdnaSt. VincentMillay (1892-1950) ήταν μια Αμερικανίδα λυρική ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, ακτιβίστρια, φεμινίστρια και η πρώτη γυναίκα που έλαβε Βραβείο Πούλιτζερ, για την ποίηση. Ήταν, επίσης, γνωστή για τον αντισυμβατικό, μποεμικό τρόπο ζωής της και τις πολλές της ερωτικές υποθέσεις. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο NancyBoyd στο πεζογραφικό της έργο.

Στη Νέα Υόρκη έζησε σε πολυάριθμα μέρη στο χωριό Greenwich, συμπεριλαμβανομένης και μιας κατοικίας που άνηκε στο θέατρο Cherry Lane που ήταν γνωστό ως το μικρότερο στη Νέα Υόρκη. Ήταν εκείνη τη στιγμή που για πρώτη φορά ανεβαίνει η δημοτικότητα της στην Αμερική. Κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίησή της το 1923, για το Harp-Weaver και άλλων ποιημάτων της. Ήταν η πρώτη γυναίκα ποιήτρια που τιμήθηκε τόσο για το έργο της.

Η φήμη της καταστράφηκε από ποίημα που η ίδια έγραψε για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Merle Rubin σχολίασε: “Αυτή φαίνεται να δέχτηκε περισσότερα πυρά από τους κριτικούς λογοτεχνίας για την υποστήριξη της δημοκρατίας απ’ ό,τι ο Εζρα Πάουντ, για την υπεράσπιση του φασισμού”.

Το 1943 τιμήθηκε με το μετάλλιο Frost για τη συμβολή της στην αμερικανική ποίηση. Ήταν η έκτη αποδέκτης της εν λόγω τιμής και η δεύτερη γυναίκα.

Selma Ottilia Lovisa LagerlöfΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Η Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf,1858-1940) ήταν συγγραφέας από τη Σουηδία. Αυτό που την έκανε πρωτίστως γνωστή ήταν το συγκινητικό παραμύθι της Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, το οποίο και της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη διάκριση. Η ίδια έζησε τα πρώτα της χρόνια στην επαρχία , και από μικρή συνήθιζε να γράφει ποιήματα. Σπούδασε παιδαγωγός στη Στοκχόλμη.

Το 1895 έκανε το μεγάλο βήμα να παραιτηθεί από τη διδασκαλία, ώστε να αφοσιωθεί πληρέστερα στη λογοτεχνία. Τα επόμενα χρόνια επισκέφτηκε διάφορες χώρες, όπως τηνΙταλία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη που συμπλήρωσαν την ήδη πλούσια έμπνευσή της.

Το1914 εξελέγη μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας. Τα έργα της, τα οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένα από τις παραδοσιακές σουηδικές ιστορίες, χαρακτηρίζονται γενικά από τη μεγάλη αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς και από την πίστη της ότι καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού.

 

You may also like