Πτώσεις στους ηλικιωμένους

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού σε άτομα άνω των 65 ετών και αποτελούν ένα σοβαρό ενδοοικογενειακό πρόβλημα αλλά και ταυτόγχρονα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Το 30-40% του συγκεκριμένου πληθυσμού υφίσταται τουλάχιστον ένα επεισόδιο πτώσης/έτος και από αυτούς το 5-10% αποκτά θλαστικά τραύματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα. Οι πτώσεις αποθαρρύνουν την κινητικότητα, δημιουργείται αναστολή στην δραστηριότητα-αβεβαιότητα -έλλειψη αυτοπεποίθησης-προβληματισμός στην οικογένεια, και έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος και αυξάνει ο κίνδυνος των πτώσεων.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν στην on line έκδοση του Annals of Internal Medicine οι νέες συστάσεις για την πρόληψη των πτώσεων σε άτομα άνω των 65 ετών που διαμένουν στις κατοικίες τους :
1) τακτικό πρόγραμμα άσκησης η/και φυσικοθεραπείας, οδηγεί σε μείωση του κινδύνου πτώσεων κατά 13%-
2) λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D οδηγεί σέ ελάττωση του κινδύνου κατά 17%, ιδίως αν υπάρχει και ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Οι προηγούμενες συστάσεις για πολυπαραγοντική αξιολόγηση (ΩΡΛ, οφθαλμολογική,αιματολογική κ.λ.π) δεν ισχύουν πλέον σαν συνολική σύσταση στα συγκεκριμένα αυτά άτομα, αλλά μόνον εξατομικευμένα.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like