Πως επηρεάζουν οι ορμόνες το δέρμα μας σε κάθε ηλικία (Εμμηνόπαυση)

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η ημέρα που η γυναίκα παύει να έχει εμμηνορροϊκή περίοδο για δώδεκα διαδοχικούς μήνες. Υπάρχουν όμως και ορισμένες δομικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα μας, καθώς τα επίπεδα των ορμονών μας μειώνονται με την ηλικία, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση. Αυτά περιλαμβάνουν την ξηρότητα, λόγω της μειωμένης παραγωγής ελαίων και της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νερό στο δέρμα.

 

Αυτή η ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό ακόμη και σε έκζεμα. Το δέρμα μας θα αρχίσει επίσης να χάνει τη σταθερότητά του επειδή μεγαλώνουμε, καθώς μειώνονται τα επίπεδα ινοβλαστών και κολλαγόνου. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του πάχους του δέρματος, με αποτέλεσμα τις ρυτίδες και τον εύκολο τραυματισμό του. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως όσο μεγαλώνουμε τόσο ευκολότερα κάνουμε μελανιές. Τέλος, καθώς το δέρμα μας γηράσκει, υπάρχουν αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων.

 

Καθώς το δέρμα μας αλλάζει με την ηλικία, είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε και να ξεκινήσουμε την διαδικασία αντιστάθμισης της απώλειας της υγρασίας και της ξηρότητας με καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας, ειδικά το χειμώνα. Θα πρέπει να είμαστε πιο επιμελείς και πιο προσεκτικοί σχετικά με τυχόν λοιμώξεις του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μυκητιασικών λοιμώξεων όπως το «πόδι του αθλητή».

Ο δερματολόγος μας, θα μπορέσει και πάλι να μας συμβουλεύσει σχετικά με το ποια προϊόντα είναι ιδανικά για την δική μας περίπτωση.

You may also like