Πως θα εκπληρώσεις τους στόχους σου, από τη Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

improving-self-esteemΌλοι οι άνθρωποι, λίγο ή πολύ, κυριαρχούνται από την ανάγκη να κατορθώνουν πράγματα, κάτι το οποίο είναι και απολύτως κατανοητό. Το να φτάνεις σ’ αυτό που επιθυμείς, να παλεύεις δηλαδή με όλες τις δυνάμεις σου και εν τέλει να το “κατακτάς”, σε κάνει να ζεις πιο έντονα και να αποκτάς περισσότερο ενδιαφέρον για να συνεχίζεις. Πολλοί είναι εκείνοι όμως που, είτε από φόβο, είτε από δυσπιστία προς το άτομό τους, αρνούνται να προσπαθήσουν και να μπουν στη διαδικασία να δώσουν “μάχη” για έναν στόχο. Ακόμη, είναι πιθανό, είτε να μην ξέρουν πως να το κάνουν, είτε να τους κατατρώει τόσο πολύ το άγχος, που να “σβήνει” την οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη επιθυμία τους.

Τι μπορεί να κάνει το άτομο σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα βήματα για την υλοποίηση και την εκπλήρωση των στόχων μας, αν προσπαθούμε να δούμε την εκάστοτε κατάσταση απομακρυσμένα, είναι απλά. Είναι τόσο απλά, όσο μπορεί να είναι και ο ίδιος ο στόχος, αν τον αντιμετωπίζουμε με θετική διάθεση. Η αρχή για το “ταξίδι” εκπλήρωσης, είναι η απομυθοποίηση του ίδιου του στόχου. Την ίδια στιγμή που τον θέτεις, την ίδια στιγμή γνωρίζεις και πως οι πιθανότητες είναι 50-50. Ή θα νικήσεις ή θα νικηθείς. Γι’ αυτό το λόγο, “σκύβεις” το κεφάλι και πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά. Δεν κομπάζεις, δεν υπερηφανεύεσαι και προς Θεού, δεν υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου… εκεί το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα άσχημο. Δουλεύεις σταθερά, πολλές φορές και υπόγεια, με απόλυτη αφοσίωση και… ησυχία. Και σ’ αυτή την περίπτωση αφήνεις την επιτυχία σου να κάνει… θόρυβο!

Από την άλλη πλευρά, μέγιστο λάθος είναι και το να υποτιμήσεις τις δυνάμεις σου. Το μυστικό είναι να ζυγίσεις ακριβώς το που είσαι καλός, τι μπορείς να προσφέρεις και που υστερείς, ώστε να δώσεις βάση σε αυτά και να διορθωθείς. Ποτέ όμως δεν ξεκινάς να προσπαθείς για κάτι με τη σκέψη πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις, πως δεν είσαι ικανός ή ακόμη χειρότερα, πως δεν σου αξίζει. Το να “γευτείς” ένα καλό αποτέλεσμα, είναι αποκλειστικά στο δικό σου χέρι!
goalsΦυσικά, ο χειρότερος σύμβουλος στο “κυνήγι” ενός στόχου, δεν είναι άλλος από το άγχος. Άπαξ και αγχωθείς, αυτομάτως βρίσκεσαι σε δυσμενή θέση και με αρκετούς πόντους μείον, αφού φτάνεις στο σημείο να σαμποτάρεις μόνος σου τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό το λόγο, πριν ξεκινήσεις να προσπαθείς, απόβαλλε το άγχος και οπλίσου με υπομονή, επιμονή και τη δύναμη της θέλησής σου. Όλα στο τέλος πάνε καλά, αρκεί να το πιστέψεις!

You may also like