Πως να αποφύγετε τους μύκητες σε πόδια & νύχια, από την Κ.Σαρμονικά

feetΤους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, περισσότερο από τους χειμερινούς, κάνουν την εμφάνιση τους, οι καθόλου ευπρόσδεκτοι μύκητες, στα πόδια και κυρίως στα νύχια! Οι αιτίες της παρουσίας τους είναι πολλές, αλλά όπως όλοι οι μύκητες για να αναπτυχθούν και να επιζήσουν χρειάζονται τέσσερα βασικά πράγματα.. ζέστη, υγρασία, σκοτάδι και κατάλληλο όξινο ph.
Κάποιοι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τους και συχνά ταλαιπωρούνται από πολλές διαφορετικές μορφές μυκήτων, ενώ άλλοι “πάσχουν” όταν είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή τους χορηγείται αντιβίωση ή έχει προηγηθεί κάποιας μορφής τραυματισμός στην πάσχουσα περιοχή. Λέγεται ωστόσο, ότι άπαξ και επισκεφτούν κάποιον οι μύκητες, αν δεν γίνουν αχώριστοι φίλοι του, θα τον επισκέπτονται με την πρώτη ευκαιρία.

Για αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η συστηματική καθημερινή υγιεινή. Παρακάτω σας δίνω κάποιες συμβουλές και κανόνες υγιεινής, ώστε ποτέ να μην δείτε απρόσμενους επισκέπτες στο δέρμα και τα νύχια των ποδιών σας.

1. Μην περπατάτε πότε ξυπόλυτοι γύρω από την πισίνα ή στην άμμο στην παραλία.
2. Στις μπανιέρες, ντουζιέρες των ξενοδοχείων ή ακόμα και του σπιτιού σας εάν μοιράστε το μπάνιο με πολλά άτομα, να φοράτε πάντα σαγιονάρες.
3. Το ίδιο ισχύει και για τα δωμάτια που υπάρχουν τοποθετημένες μοκέτες.
4. Κατά τη διάρκεια του ντους σας και οπωσδήποτε κάθε βράδυ πλένετε επιμελώς τα πόδια σας ανάμεσα στα δάχτυλα κ γύρω από τα νύχια. Έπειτα τα σκουπίζετε πολύ καλά με πετσέτα που θα έχετε μόνο για τα δικά σας πόδια και αν χρειαστεί χρησιμοποιείτε ακόμα και πιστολάκι μαλλιών ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία.
5. Μετά το κολύμπι ξεπλένετε τα πόδια σας με καθαρό φρέσκο νερό.
6. Φροντίστε τα νύχια σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά κομμένα κ αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς στα επονύχια, το δέρμα γύρω από τα νύχια.
????7. Μην φοράτε ξένα παπούτσια και όταν χρειάζεται να δοκιμάσετε καλό θα ήταν να έχετε ένα δικό σας ζευγάρι κάλτσες.
8. Όσον αφορά στους χειμερινούς μήνες, επιλέξετε βαμβακερές και ανοιχτόχρωμες κάλτσες αν όχι λευκές και περιορίστε τις συνθετικές νάιλον.
9. Όπως όλοι οι μύκητες ευδοκιμούν σε όξινο ph και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικό, για αυτό καλό θα ήταν να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και να περιορίσετε το κρέας τα γαλακτοκομικά, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη ή είναι προϊόντα ζύμωσης π.χ. κρασί, ξύδι, μπύρα, μαγιά.
10. Τέλος, εάν φοβάστε, δεν εμπιστεύεστε την κοπέλα και τον χώρο που κάνετε pedicure, κατά πόσο αποστειρώνουν τα εργαλεία τους, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα σετ εργαλείων ((λίμα, πενσάκι, κόφτη νυχιών, ξυλάκι, ράσπα) αποκλειστικά δικό σας που θα τους το πηγαίνετε κάθε φορά. Αυτή ωστόσο την κίνηση, επιβάλλεται να ακολουθούν και τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις όπως οι διαβητικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Κατερίνα Σαρμονικά μπορείτε να  διαβάσετε εδώ και να κάνετε Like στην σελίδα της στο facebook

You may also like