Πως να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι συμβαίνει αυτές τις μέρες

scared child black and whiteΧθες ο Παύλος γιόρταζε και δεν πήρε τα δώρα που έπαιρνε τις προηγούμενες χρονιές, γιατί αν και η μαμά φέτος δουλεύει περισσότερο από πέρσι, δεν έχει τη δυνατότητα να “σκορπίσει” χρήματα…Όμως δεν παραπονέθηκε γιατί ξέρει ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από τις προηγούμενες χρονιές. Πώς όμως μπορούμε να το εξηγήσουμε στα παιδιά, χωρίς να τα τρομάξουμε; Γιατί το μόνο που “βλέπουν” είναι θυμωμένους ανθρώπους να φωνάζουν στις τηλεοράσεις και ουρές έξω από τα ΑΤΜ…
Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει Capital Control και Grexit, μα σίγουρα καταλαβαίνουν και νιώθουν την διάχυτη ταραχή των ημερών. Η κατάσταση όμως απαιτεί ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα και αντίστοιχα μια ήρεμη και επεξηγητική στάση απέναντι στα παιδιά.

Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς τα παιδιά αυτές τις ημέρες ακούν από πολλές και διαφορετικές πηγές συζητήσεις, γνώμες, διατυπωμένους φόβους και σενάρια, μα τα ίδια αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση και να καταλάβουν ακριβώς τι συμβαίνει. Αν λοιπόν δεν είστε δίπλα τους, να εξηγήσετε και να ηρεμήσετε τα παιδιά σας, δεν είναι απίθανο να νιώθουν τρομαγμένα, ανασφαλή και σε κίνδυνο. Οι διαταραχές ύπνο ή ακόμη και η νυχτερινή ενούρηση είναι σημάδια άγχους και ανασφάλειας όπως και η αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες. Στα παιδιά η φαντασία είναι κινητήρια λειτουργία, μην την αφήσετε λοιπόν να οργιάσει και να βυθίσει το μικρό σας σε θλίψη.

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για επίπονα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, μπορεί να τους δώσει την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, αλλά και τα εφόδια να μάθουν να ανταπεξέρχονται και να αποδέχονται δύσκολες καταστάσεις. Μέσα στο σπίτι πρέπει να επικρατεί ήρεμο και εύθυμο κλίμα όσο περισσότερο γίνεται.

Διαβεβαιώστε τα πως όλα θα πάνε καλά. Ορίστε την καθημερινότητα με τέτοιο τρόπο που να μην τα στενοχωρεί προσδίδοντάς τους επιπλέον φορτίο. Φροντίστε η τηλεόραση να μην παίζει συνεχώς. Εξηγήστε τους πως δεν θα τους λείψει τίποτα αν διατυπώσουν τέτοιου είδους αγωνίες και δώστε τους να καταλάβουν πως για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση και πως εσείς είστε εκεί για να τη δώσετε. Ο τόνος σας πρέπει να είναι χαλαρός. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε με ειλικρίνεια τυχόν ερωτήσεις τους.

Όλα ξεκινούν από εσάς και τη θεώρηση που έχετε για τη ζωή. Όταν γινόμαστε γονείς, αυτόματα νιώθουμε πως το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε στον κόσμο είναι αυτά τα πλάσματα και τίποτε άλλο. Τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τους κόβουμε τα φτερά.

Πηγή: 4moms.gr

You may also like