Πως να προσθέσετε την ολική άλεση στην διατροφή σας, από τον Γιάννη Χρύσου

Η προσθήκη της ολικής άλεσης στην καθημερινή σας διατροφή και πιο σωστά, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης, είναι μία πολύ έξυπνη κίνηση. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Αμερικάνικου Διαιτολογικού Συλλόγου, η κατανάλωση ολικής άλεσης δημητριακών όχι μόνο συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται όλη η οικογένεια για την διατήρηση αλλά και βελτίωση της υγείας, αλλά παράλληλα ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών που αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους όπως είναι καρδιακές νόσοι, διάφορες μορφές καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες.

Με απλά λόγια, η προσθήκη ολικής άλεσης δημητριακών στην καθημερινή διατροφή, αποτελεί μία πολύ εύκολη λύση για ανθρώπους που επιθυμούν να ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή αλλά δεν βρίσκουν τον τρόπο. Ο δρόμος για την επιτυχία, περνά από μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές. Δεν χρειάζεται να «πάρουν τα βουνά», μεταφορικά και ουσιαστικά, για να βρουν την υγιεινή διατροφή. Αρκεί να προβούν σε ορισμένες αλλαγές που θα αλλάξουν την θρεπτική σύσταση του διαιτολογίου τους. Μία από τις σημαντικότερες είναι η κατανάλωση ολικής άλεσης δημητριακών. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, που υπάρχουν στον φλοιό του σιταριού και της βρόμης, θα συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και τελικά στην ευκολότερη παροχή ενέργειας, μικροστοιχεία όπως το μαγνήσιο θα δώσουν καλύτερη μυϊκή λειτουργία και οι φυτικές ίνες θα προσφέρουν βελτιωμένο κορεσμό, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει χορτάτο για περισσότερη ώρα. Έτσι συμβάλλουν τα μέγιστα στην μείωση και τον έλεγχο του βάρους.

Οι συστάσεις που καταλήγει το δημοσίευμα του Αμερικάνικου Διαιτολογικού Συλλόγου, αλλά και γενικότερα οι διεθνείς οδηγίες, είναι η αντικατάσταση του 50% τουλάχιστον των προσλαμβανομένων δημητριακών με ολικής άλεσης καθημερινά.

Το αποφασίσατε; Η διαδρομή τώρα είναι εύκολη!

Ξεκινήστε από το πρωινό σας. Επιλέξτε ολικής άλεσης δημητριακά και για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε εκείνα που συνδυάζουν διαφορετικά δημητριακά για ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη διαφορετικών μικροστοιχείων. Για παράδειγμα προσθέστε δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης στο γάλα ή το γιαούρτι σας. Η χρήση τους στο πρωινό γεύμα, έχει συσχετισθεί με βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Το μεσημέρι αντικαταστήστε το λευκό ψωμί ή τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης. Για το ρύζι προτιμήστε το αναποφλοίωτο. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στο βραδινό σας γεύμα.

Στα σνακ σας μπορείτε να έχετε μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, ή λίγα κράκερς ή έστω και ψωμί ολικής με λίγο τυρί ή ακόμα καλύτερα ταχίνι.

Προσπαθήστε να κάνετε τις αλλαγές για όλη την οικογένεια. Βοηθήστε όλους να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία μέσω της πιο υγιεινής διατροφής. Θυμηθείτε ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν τα καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα. Η αλλαγή των επεξεργασμένων με δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να είναι πρώτα στην λίστα σας!

Γιαννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Δημ. Μόσχα 20 – Μαρούσι
Τηλ. 210-6149088
Κιν.  697-4421217
www.giannischrysou.gr

 

You may also like