Πως οι καβγάδες των γονιών βλάπτουν τον βρεφικό εγκέφαλο

parents fightingΟι ήχοι δύο φωνών που καβγαδίζουν επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος των βρεφών επεξεργάζεται τον συναισθηματικό τόνο μιας φωνής, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

Ο εγκέφαλος των βρεφών «αφυπνίζεται» στο άκουσμα του θυμωμένου τόνου της ανθρώπινης φωνής, ακόμη και όταν εκείνα κοιμούνται.«Μας ενδιέφερε να δούμε κατά πόσο μια κοινή πηγή πρώιμου άγχους στη ζωή του παιδιού -όπως ο καβγάς μεταξύ των γονέων- παίζει ρόλο στη βρεφική εγκεφαλική λειτουργία», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Άλις Γκράχαμ, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους εγκεφάλους 20 βρεφών (από έξι μηνών έως και ενός έτους) κατά τη διάρκεια του ύπνου, με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τα βρέφη άκουγαν ασήμαντες φράσεις από μια ανδρική ενήλικη πολύ θυμωμένη, λίγο θυμωμένη, χαρούμενη ή ουδέτερη φωνή.

Η εγκεφαλική λειτουργία των βρεφών είχε διακριτά πρότυπα ενεργοποίησης σε κάθε διαφορετικό συναισθηματικό τόνο φωνής.

Ο βρεφικός εγκέφαλος είναι εξαιρετικά εύπλαστος. Το περιβάλλον και τα γεγονότα τα οποία βιώνουν συντελούν στη διάπλαση του εγκεφάλου, θετικά και αρνητικά. Το στρες λόγω κακομεταχείρισης ή ανατροφής σε ιδρυματικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη του παιδιού. Αλλά η αμερικανική μελέτη δείχνει ότι, ακόμη και το μέτριο στρες μπορεί να επηρεάσει τη βρεφική εγκεφαλική λειτουργία.

Συγκριτικά με τα βρέφη που μεγάλωναν σε «υγιή» οικογενειακά περιβάλλοντα, εκείνα που αναπτύσσονταν σε συνθήκες έντονων οικογενειακών καβγάδων (σύμφωνα με τις αναφορές των μητέρων) είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην πολύ θυμωμένη φωνή σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με το στρες και την συναισθηματική ρύθμιση, τον πρόσθιο εγκεφαλικό φλοιό του προσαγωγίου, την ουραία, τον θάλαμο και τον υποθάλαμο.

Παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από το στρες στα πρώιμα στάδια της ζωής και η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάζει και ο βρεφικός εγκέφαλος.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα βρέφη έχουν επίγνωση των γονεϊκών διαφωνιών και οι καβγάδες αυτοί επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλός τους διαχειρίζεται το στρες και τα συναισθήματα», υπογραμμίζει η Δρ Γκράχαμ.

Πηγή:εδώ

You may also like