Πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι αισθανόμαστε, από τη Νατάσα Σχοινά

1961478_10152264922466955_918384297_nΈχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ο σκύλος σας ξέρει πάντα πως νιώθετε; Πως χαίρεται, όταν χαίρεστε; Πως τρέχει να σας παρηγορήσει, όταν κλαίτε ή όταν φοβάστε; Φυσικά, δεν είναι μάντεις αλλά πέραν κάθε αμφιβολίας καταλαβαίνουν τι νιώθουμε. Πώς το κάνουν αυτό;

Τα σκυλιά λειτουργούν όπως και οι άνθρωποι καθώς έχουμε παρόμοια συστήματα αντίληψης, όταν πρόκειται για αυτούς που αγαπάμε. Νιώθουν την ανάγκη να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, όπως κι εμείς τις δικές μας. Όταν υιοθετούμε ένα σκύλο αυτόματα γινόμαστε η οικογένειά του κι αυτό που κάνει όλη μέρα είναι να παρακολουθεί και να μελετά τη ζωή μας για να μπορεί να φανεί χρήσιμος όταν χρειαστούμε κάτι. Τα σκυλιά είναι πολύ καλύτεροι παρατηρητές από τους ανθρώπους, αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση να δίνουν προσοχή μόνο στο λεκτικό περιεχόμενο και όχι στο περιβάλλον, τους ήχους, κλπ.
Είναι ιδιαίτερα ικανά στο να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματός μας (στάση σώματος και κεφαλιού, εκφράσεις προσώπου). Εάν στεκόμαστε σκυφτοί και μαζεμένοι, το πιο πιθανό είναι ο σκύλος μας να έρθει κοντά μας να μας παρηγορήσει, γιατί έχει συνδέσει τη συγκεκριμένη στάση με το συγκεκριμένο συναίσθημα. Εάν είμαστε όρθιοι και υπερκινητικοί, τότε θα τρέξει κουνώντας την ουρά για να παίξει μαζί μας. Ένας σκύλος ξέρει τι συνηθίζουμε να κάνουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όπως κι οι κοντινοί μας άνθρωποι.

Πόσες φορές έχετε μπει στο σπίτι κι ο σκύλος σας στέκεται κοντά στην πόρτα ανυπομονώντας σαν να ήξερε από πριν την ώρα που θα γυρίσετε; Να πως! Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη ακοή. Μπορούν να ακούν ήχους ανεπαίσθητους και μακρινούς που το ανθρώπινο αυτί δε μπορεί να αντιληφθεί, όπως τα κλειδιά στην πόρτα του αυτοκινήτου ή πατημασιές στο πεζοδρόμιο. Έτσι μας ακούν πριν καν μπούμε στο σπίτι. Εκτός από αυτό, παρόλο που δεν καταλαβαίνουν την κάθε λέξη που λέμε, η ακοή τους μπορεί να ανιχνεύσει τον τόνο της φωνής μας και να καταλάβουν εάν είμαστε χαρούμενοι, νευριασμένοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι.

«Ο σκύλος μυρίζει τον φόβο μας»… Το έχετε ακούσει ποτέ; Είναι 100% αλήθεια! Η ικανότητα οσμής των σκυλιών είναι 1.000.000 φορές πιο ευαίσθητη από αυτή των ανθρώπων. Όταν είμαστε αγχωμένοι, αρχίζουμε να ιδρώνουμε ελαφρά, τόσο ελαφρά που δεν μπορεί να το δει ή να το μυρίσει ένας άνθρωπος, όμως, ένας σκύλος μπορεί. Εάν είμαστε άρρωστοι, ο σκύλος μας το καταλαβαίνει αφού ο οργανισμός μας παράγει διαφορετικές χημικές ουσίες που φαίνονται στην αναπνοή μας.
Όπως φαίνεται, τα σκυλιά μας μάς ξέρουν καλύτερα από μας!

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Νατάσα Σχοινά, πατήστε εδώ

You may also like