Πόσες φορές πρέπει να χτυπά η καρδιά μας;

human heartΕνώ μέχρι πρότινος φυσιολογικός εθεωρείτο ο καρδιακός παλμός ενός ενηλίκου που κυμαινόταν μεταξύ 60 έως 100 παλμών το λεπτό,νέες έρευνες δείχνουν ότι όταν ο καρδιακός παλμός βρλίσκεται κοντά σε αυτό το όριο σε κατάσταση ηρεμίας τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και παχυσαρκίας. Γι’αυτό το λόγο οι έρευνες υπιοστηρίζουν ότι το ανώτερο φυσιολογικό όριο πρέπει να ελαττωθεί στο 90 ή ακόμη και στο 80.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health», οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες 50.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες.Διαπίστωσαν πως για κάθε αύξηση των παλμών κατά 10 το λεπτό, ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα αυξανόταν κατά 18% στις γυναίκες και κατά 10% στους άνδρες.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υπέρτασης» διαπιστώθηκε πως οι ενήλικοι που είχαν παλμό πάνω από 80 κτύπους το λεπτό όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν, διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν γίνει παχύσαρκοι και να πάσχουν από διαβήτη δύο δεκαετίες αργότερα.

Για να μειώσετε τους παλμούς σας να γυμνάζεστε συστηματικά, προτιμώντας τη διακοπτόμενη προπόνηση (να γυμνάζεστε έντονα για 30-60 δευτερόλεπτα, μετά να γυμνάζεστε χαλαρά για άλλο τόσο και να επαναλαμβάνετε τον κύκλο αυτόν συνολικά 10 φορές)

Πηγή: εδώ

You may also like