Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά το πράσινο τσάι;

Πόσες φορές έχετε διαβάσει ή ακούσει ότι για την απώλεια βάρους και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σας είναι απαραίτητο να καταναλώνετε πράσινο τσάι;

Οι ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου αφεψήματος είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες αλλά συνιστάται να ελέγχετε την ποσότητα που πίνετε καθημερινά. Είναι πολύ εύκολο να υπολογίσετε την επιτρέπουσα για εσάς κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αναλογιζόμενες  ότι ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 24-45 mg καφεΐνης και ότι η συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης ημερησίως δεν πρέπει να ξεπερνά τα 400 mg. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ και στο τσάι αλλά και σε άλλα ροφήματα και τρόφιμα (π.χ. αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά και προϊόντα με κακάο) οπότε είναι καλό να συνυπολογίζετε και την παραπάνω ποσότητα καφεΐνης.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το άγχος, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, η αϋπνία, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση προϊόντων και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να δείχνουν οι έγκυες γυναίκες καθώς υπάρχει κίνδυνος αποβολής και οι γυναίκες που θηλάζουν  γιατί η ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται στο μητρικό γάλα μπορεί επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του μωρού.

Πολλά από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού οφείλονται στις κατεχίνες – ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες – που προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, σε αρκετές μελέτες έχει καταγραφεί ότι το τσάι λόγω των κατεχινών αυξάνει τον μεταβολισμό 3-4%. Ωστόσο, οι κατεχίνες μαζί με την τανίνη – ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο τσάι – έχουν “κατηγορηθεί” ότι μειώνουν την πρόσληψη σιδήρου από τα τρόφιμα. Για να αποφύγετε την αναιμία καλό θα ήταν να προσθέτετε λίγο λεμόνι στο τσάι σας. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στο λεμόνι συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και στην πρόληψη της αναιμίας. Μεγάλο μειονέκτημα των κατεχινών αποτελεί και η μη σωστή αξιοποίηση του ασβεστίου που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Για να απολαμβάνετε στο μέγιστο τα οφέλη του πράσινου τσαγιού πρέπει να υπάρχει μέτρο, να μην προσθέτετε σε αυτό ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και να λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνετε καθημερινά.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η καθημερινή πρόσληψη υγρών είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της φυσικής αντοχής και της νοητικής λειτουργίας. Προσπαθείτε να πίνετε περισσότερο νερό (ειδικά νερό της βρύσης). Αν δεν σας αρέσει καθόλου το νερό μπορείτε να γεμίζετε αποβραδίς ένα μπουκάλι με νερό και να βάζετε αγγούρι, μέντα, δυόσμο, φρούτα, ή ό,τι άλλο θέλετε, να το αφήνετε όλο το βράδυ και το πρωί να απολαμβάνετε “νερό με γεύση”. Το έχω δοκιμάσει και εγώ και έπιασε.

Κείμενο: Βαλεντίνα Παπαλάμπρου

You may also like