Πόσο κάνει η εκμετάλλευση;

exploitation1«Ανέκαθεν ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο. Μερικές φορές συμβαίνει και το αντίθετο.» έχει πει ο αγαπημένος μου Woody Allen και δυστυχώς αυτές είναι δυο προτάσεις τόσο αληθινές σε βαθμό που με εκνευρίζει, με θυμώνει και δεν αλλάζει. Το κακό είναι ότι όχι μόνο ο ένας άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλεύεται τον άλλο, αλλά το κάνει απροκάλυπτα τις πιο πολλές φορές και χωρίς καν να περάσει από το μυαλό του η οποιαδήποτε σκέψη μετάνοιας ή λάθους.

Θα μου πείτε τώρα κατάλαβες εσύ ότι στην κοινωνία που ζούμε ο ένας εκμεταλλεύεται τον άλλον; Η αλήθεια είναι πως όχι απλώς, όμως όσο σκέφτομαι διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν σε έμενα, αλλά και σε αγαπημένους μου ανθρώπους , αρχίζω να παθαίνω αυτή τη ψυχολογική αναφυλαξία προς όποιον εκμεταλλεύεται τους άλλους, είτε συναισθηματικά, είτε ψυχολογικά, είτε επαγγελματικά, γενικά με κάθε τρόπο που ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί κάποιον μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει κάτι για το δικό του όφελος. Χωρίς, ούτε μια στιγμή να σκεφτεί ότι εκείνος τον οποίο εκμεταλλεύεται είναι ίσος με εκείνον και όχι κάποιος κατώτερος του!

exploitation4Επίσης εκείνοι που συνήθως εκμεταλλεύονται τους άλλους συνήθως έχουν την πεποίθηση ότι είναι πολύ έξυπνοι και πως οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν, νομίζουν ότι είναι τα «κορόιδα» που τα κάνουν ότι θέλουν.

Δεν τους περνάει καν από το μικρό και ποταπό μυαλό τους πως τα «κορόιδα» είναι άνθρωποι με ευγένεια ψυχής που απλώς δεν μπαίνουν στη διαδικασία του διαπληκτισμού, και απλώς προσπερνούν το γεγονός μόνο και μόνο γιατί δεν είναι τόσο μικροπρεπή ανθρωπάκια.

Θα ήθελα λοιπόν να πω στους «κυρίους» και τις «κυρίες» που έχουν την τάση να ζούνε εκμεταλλευόμενοι την καλοσύνη και την ευγένεια των άλλων ότι μπορεί να είσαστε πολύ έξυπνοι, ζώντας με δεκανίκια αλλά έχετε σκεφτεί πότε άραγε τη στιγμή που θα ξεσηκωθούν εκείνοι που τους ποδοπατήσατε και τους χρησιμοποιήσατε για το δικό σας καλό; Έχετε αναρωτηθεί πότε για την δική τους αντίδραση; Αν όχι καλό θα ήταν να το κάνετε, διότι ακόμα και ο πιο ήσυχος άνθρωπος του κόσμου έρχεται η στιγμή που επαναστατεί και ξεσηκώνεται και πιστέψτε με, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο!

You may also like