Πόσο καλά γνωρίζετε τα self-tans;

Τα καλύτερα αυτομαυριστικά προϊόντα (aka self-tans), δίνουν στο δέρμα μας, μια χρυσή και ηλιόλουστη λάμψη, που συνήθως έρχεται μόνο μετά από αρκετές ημέρες ηλιοθεραπείας. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι το στρώμα «ψεύτικου» μαυρίσματός, μας εμποδίζει από το να αποκτήσουμε, από κάτω, ένα πραγματικό μαύρισμα. Στην πραγματικότητα, δεν προστατεύει ούτε και δημιουργεί οποιαδήποτε μορφή φραγμού στο δέρμα.

Αν και φαίνεται πραγματικό, αυτή η μαυρισμένη επιδερμίδα, προκύπτει από μια αντίδραση μεταξύ ενός συστατικού που ονομάζεται διυδροξυακετόνη (DHA) και των αμινοξέων. Αυτό είναι διαφορετικό από το να εκθέτετε το δέρμα σας στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιεί τη μελανίνη , η οποία και εξαπλώνεται στην επιφάνεια όλου του δέρματος, προκειμένου να το προστατεύσει από ζημιές, δημιουργώντας έτσι τη πιο σκούρα χρωστική ουσία στο δέρμα μας.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε solarium ή χρησιμοποιήσετε κάποιο self-tan, πριν από τις διακοπές σας, εξακολουθείτε να μπορείτε να μαυρίσετε (αλλά και να καείτε) κάτω από αυτό. Θα πρέπει ακόμα να εφαρμόζετε (και να ανανεώνετε συχνά) ένα καλό αντηλιακό ευρέως φάσματος, ειδικά εφόσον το βαθύτερο χρώμα θα μπορούσε να καμουφλάρει την ηλιακά εγκαύματα σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε το κάψιμο μέχρι να είναι πολύ αργά. Μην αφήσετε λοιπόν, αυτή τη ψεύτικη λάμψη να σας ξεγελάσει και να σας κάνει να νομίζετε ότι χρειάζεστε χαμηλότερο SPF. Χρησιμοποιείτε πάντα SPF 30 ή και παραπάνω όταν βρίσκεστε στον ήλιο.

Εάν ανησυχείτε για το τι θα κάνουν αυτά τα αντηλιακά στο ψεύτικο μαύρισμα σας, επιλέξτε φόρμουλες χωρίς έλαια που δεν θα σπάσουν το χρώμα τόσο γρήγορα. Υπάρχουν μερικά αυτομαυριστικά προϊόντα, στο εμπόριο, που περιέχουν SPF, αλλά αυτά λειτουργούν καλύτερα, μόνο στη περίπτωση που δεν σχεδιάζετε να ξαπλώσετε στον ήλιο όλη την ημέρα. Αποθηκεύστε αυτές τις φόρμουλες για χρήση στο σπίτι, και επιλέξτε για τη παραλία κάποιο επαρκές αντηλιακό, ανάλογα με το πόσο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα σας.

 

You may also like