Πόσο καλά γνωρίζετε την σημασία του κολλαγόνου;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο υπέροχο και στο εκπληκτικό δέρμα; Η απάντηση είναι το κολλαγόνο! Είναι ο αφανής ήρωας, το θεμέλιο της νεανικής εμφάνισης του δέρματος, εξασφαλίζοντας παράγοντες που κυμαίνονται από την ελαστικότητα έως την ευκαμψία να παραμείνουν υπό έλεγχο.

Το κολλαγόνο είναι η δομική πρωτεΐνη που δίνει δύναμη και ανθεκτικότητα στο δέρμα. Σκεφτείτε το κολλαγόνο ως το δομικό τοίχωμα που υποστηρίζει το δέρμα. Τα υγιή επίπεδα κολλαγόνου δίνουν στο δέρμα μια ομοιόμορφη και ομαλή εμφάνιση. Όταν το κολλαγόνο σπάσει, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζουν να σχηματίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Μετά την ηλικία των 20 ετών, ένα άτομο παράγει περίπου 1% λιγότερο κολλαγόνο στο δέρμα του ετησίως. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα γίνεται λεπτότερο και πιο εύθραυστο με την ηλικία. Υγιείς τρόποι ύπνου και επαρκής πρόσληψη νερού αποτελούν προϋπόθεση για την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη είναι επίσης ωφέλιμα. Τα ρετινοειδή και οι ρετινόλες αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, επιβραδύνουν την απώλεια της ελαστίνης και μειώνουν την παραγωγή μεταλλοπρωτεασών.

Ο χρόνος που ξοδεύετε σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος με τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους. Το 80% των αποτελεσμάτων γήρανσης του προσώπου μας οφείλεται στη φωτογήρανση – αποτέλεσμα εξωτερικού ήλιου και εσωτερικών φώτων, εξηγούν οι δερματολόγοι. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, οι φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες συμπαγούς φθορισμού απλής κάψουλας έχουν αποδειχθεί ότι εκπέμπουν UVA, UVB ακόμη και ακτίνες C. Με την πάροδο του χρόνου αλλά και τη χρονική διάρκεια της έκθεσης σε αυτά τα φώτα και στον ήλιο, το κολλαγόνο καταστρέφεται. Δεν είναι μυστικό ότι τα αντηλιακά θεωρούνται ως το νούμερο ένα όπλο κατά της γήρανσης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει έναν τεράστιο παράγοντα και φυσικά τα συμπληρώματα προσθέτουν αξία. Μια κακή διατροφή (ειδικά μια που είναι υψηλή σε ζάχαρη) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω. Τα μόρια ζάχαρης προσκολλώνται στις πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοποίηση, που με την σειρά την οδηγεί σε ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε φλεγμονή, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα.

Ο συνδυασμός ενός μασάζ προσώπου, με τα συνοδευτικά τοπικά προϊόντα μας δίνουν καλύτερα και πιο εμφανή αποτελέσματα. Οι σωστές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πρηξίματος, στην πρόληψη των ρυτίδων και στην χαλάρωση του δέρματος. Ενώ ταυτόχρονα κρίνονται πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα, από τις ενέσιμες θεραπείες.

You may also like