Πόσο φαγητό σπαταλάμε καθημερινά;

 

Δεν είναι ψέμα ότι όταν μαγειρεύουμε ή όταν γενικά τρώμε, δυστυχώς δεν προσέχουμε την ποσότητα των υλικών που εν τέλει καταλήγει στον κάδο των σκουπιδιών μας. Κι αυτό συμβαίνει είτε επειδή δε θέλουμε να καταναλώσουμε όλο το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο μας είτε επειδή κατά την προετοιμασία δε δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πως π.χ. θα κόψουμε τα λαχανικά ή γιατί δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το υλικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραδίδει το Τμήμα Γεωργίας της Αμερικής και το Πανεπιστήμιο Vermont και δημοσιεύτηκε στο PLOSONE, ο μέσος Αμερικανός πετάει στα σκουπίδια περίπου μισό κιλό φαγητού κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση το νούμερο φτάνει τις 150.000 τόνους! Εκτός από το παραπάνω εύρημα, σημείωσαν ότι ακόμη περισσότερη σπατάλη κάνουν οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή αποτελείται από τροφές υψηλής ποιότητας.

Η νικήτρια του Top Chef της Αμερικής, Stephanie Izard, προτείνει μερικές λύσεις για το πώς να αξιοποιούμε όλο το φαγητό που έχουμε στο σπίτι μας, ώστε να μη χάνεται στα σκουπίδια.

«Οι ντομάτες είναι ένα από τα τρόφιμα που πετάγονται περισσότερο.Τα ντοματίνια που έχουν μαλακώσει, τα βάζεις στο ταψί  μαζί με μπαχαρικά και τα ψήνεις αργά. Για ντομάτες που αρχίζουν να μαλακώνουν, μπορείς να τις κάνεις μαρμελάδα ντομάτας.»

Τα καρότα, όπως και τα περισσότερα λαχανικά που έχουν απομείνει, από την άλλη, προτείνει να τα χρησιμοποιούμε μέσα σε σάλτσες με λίγο λάδι και λίγο ξύδι.

Η Izard προτείνει επίσης να φτιάχνουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με τα γεύματα που παρασκευάζουμε κάθε μέρα, ώστε να μπορούμε να υπολογίζουμε τι και πόσο ακριβώς  χρειαζόμαστε από το καθένα και να μην καταλήγουμε να πετάμε συνεχώς το φαγητό.

 

You may also like