Πώς αντιμετωπίζεται η “αδύνατη μνήμη”;

e723e9f6863dea6918a9d7e38c3ea8f4Κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνοντας διαπιστώνουν ότι η μνήμη τους γίνεται όλο και λιγότερο αξιόπιστη. Αρχίζουν να παρατηρούν ότι ενώ στο παρελθόν ήταν εύκολο ή και δεδομένο το να θυμούνται ονόματα, πρόσωπα και γεγονότα, τώρα πια καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο να επιτύχουν να θυμηθούν αυτό που πρέπει. Κάποιες φορές τα ολισθήματα της μνήμης μπορεί να είναι απόρροια κάποιας πάθησης όπως η άνοια ή το Αλτσχάιμερ. Στις πλείστες των περιπτώσεων, η δυσκολία της μνήμης μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου στρες, υπερβολικής κούρασης ή ακόμη και ενός άλλου προβλήματος υγείας που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Πώς λειτουργεί η μνήμη;

Η λειτουργία της μνήμης χωρίζεται σε τρία στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο, γίνεται η καταχώρηση των νέων πληροφοριών και δεδομένων. Όταν ο εγκέφαλος αφομοιώσει το νέο δεδομένο, προχωρά στο δεύτερο στάδιο που είναι η αποθήκευση αυτού. Η νέα πληροφορία έχει πλέον καταγραφεί στον εγκέφαλό μας και όταν τη χρειαστούμε θα μπορούμε να την ανακαλέσουμε (τρίτο στάδιο μνήμης). Κατά το τρίτο στάδιο, όταν παραστεί ανάγκη, ο εγκέφαλός μας ανασύρει από τη μνήμη του τη συγκεκριμένη πληροφορία και την επαναφέρει με λεπτομέρειες.

Γιατί ξεχνάμε;

Η μνήμη μας έχει την ικανότητα να επιλέγει γεγονότα και καταστάσεις που θέλει να θυμάται. Δεν είναι δυνατό να συγκρατεί κάθε πληροφορία που λαμβάνει καθημερινά, διότι σε αυτή την περίπτωση θα υπερφορτωνόταν και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Είναι χρήσιμο, επομένως, για την υγεία του εγκεφάλου να ξεχνά κανείς δεδομένα που πλέον δεν του είναι χρήσιμα. Ο ίδιος ο εγκέφαλος καταγράφει αυτά που θεωρεί σημαντικά και διαγράφει αυτά που του είναι άχρηστα.

Με το πέρασμα των ετών ωστόσο μπορεί η μνήμη να ξεχάσει και πράγματα που τα θεωρούσε σημαντικά ή πληροφορίες οι οποίες σπανίως ανακαλούνταν. Όταν θυμόμαστε κάτι σε τακτική βάση είναι ευκολότερο για τη μνήμη να το ανακαλέσει. Πληροφορίες που δεν ανακαλούμε συχνά περνούν σιγά- σιγά στη λήθη.

Πώς να αντιμετωπίσω τα προβλήματα μνήμης;

Αρχικώς, σε ένα πρώτο στάδιο, πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι έχει πρόβλημα μνήμης και κυρίως να το παραδεχθεί και να το αποδεχθεί. Αυτό θα το διαπιστώσει αν τα συμπτώματα επιμείνουν για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η ειλικρίνεια σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική. Ο πάσχων θα πρέπει να ενημερώσει τους οικείους του για την αδυναμία μνήμης που έχει παρατηρήσει στον εαυτό του.

mnhmh 2Οι διαταραχές μνήμης μπορεί να σας φέρουν εύκολα σε αμηχανία και σε δύσκολη θέση. Αν νιώθετε άνετα μπορείτε να ενημερώσετε τους συνομιλητές σας για το πρόβλημα ή ακόμη και να αστειευτείτε με αυτό. Το χιούμορ βοηθά πάντα στη διαχείριση των διαταραχών μνήμης, αλλά και στο να αποδεχθεί αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα ζωής του ο ασθενής.

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τρόπους να καλύψετε την απώλεια μνήμης, ώστε να μην γίνεστε αγενείς. Για παράδειγμα, αν δεν θυμάστε το όνομα κάποιου μπορείτε ευγενικά να ζητήσετε να σας το ξαναπεί λέγοντας: «Σας θυμάμαι πολύ καλά, αλλά φοβάμαι πως έχω ξεχάσει το όνομά σας» ή κάτι ανάλογο της περίστασης.

Εάν δυσκολεύεστε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις καλό θα ήταν να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε σημειωματάρια, λίστες και ημερολόγια. Ο σωστός και καταγεγραμμένος προγραμματισμός θα βοηθήσει και εσάς και τη μνήμη σας να τηρήσετε ευλαβικά τις υποχρεώσεις σας και να μην ξεχάσετε τίποτα. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε και να απαλλαγείτε από το άγχος που νιώθετε κάθε φορά που προκύπτει κάτι στο καθημερινό σας πρόγραμμα, που αν και είναι κανονισμένο από καιρό, εσείς δεν είχατε υπολογίσει επειδή απλώς το είχατε ξεχάσει.

You may also like