Πώς αντιμετωπίζεται η Χοληστερίνη στα παιδιά: ;

child eat kitchenΗ χοληστερίνη δεν αποτελεί πλέον ένα πρόβλημα που ταλανίζει μόνο τους ενήλικες. Και τα παιδιά έρχονται ολοένα και συχνότερα αντιμέτωπα με αυτή τη «μάστιγα» της εποχής μας. Δυστυχώς, το είδος και η ποιότητα της διατροφής των νεαρών ατόμων, καθώς και η συχνή επιλογή του γρήγορου φαγητού, έχουν βλάψει την υγεία του οργανισμού τους και έχουν αποτελέσει αιτία να αντιμετωπίζουν ακόμη και μικρά παιδιά προβλήματα χοληστερίνης.
Η αύξηση της χοληστερίνης του αίματος αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης αρτηριοσκλήρυνσης. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών διαταραχών. Αν η υψηλή κακή χοληστερόλη συνοδεύεται από χαμηλή καλή χοληστερόλη, τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

*Πότε είναι σημαντικό να μετράται η χοληστερόλη ενός παιδιού;
Συνιστάται ο έλεγχος της χοληστερόλης των παιδιών από 2 ετών και άνω αν:
• Κάποιος από τους 2 γονείς έχει υψηλή κακή χοληστερόλη.
• Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
• Πρόκειται για υπέρβαρα παιδιά.
• Αν το παιδί είναι παθητικός καπνιστής.
• Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη χοληστερίνης στα παιδιά. Το 90% των παιδιών που παρουσιάζουν διαταραχές τέτοιου είδους προέρχονται από γονείς με υψηλή χοληστερόλη.

*Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης;
Οι τιμές ολικής και LDL χοληστερόλης για τα παιδιά είναι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης, οι εξής:
LDL
Φυσιολογικό επίπεδο: 110 mg/dl
Οριακό: 110- 129 mg/dl
Υψηλό: Από 130 mg/dl
Ολική Χοληστερόλη
Φυσιολογικό επίπεδο: Έως 170 mg/dl
Οριακό: 170-199 mg/dl
Υψηλό: Από 200 mg/dl

*Πώς αντιμετωπίζεται και πώς προλαμβάνεται η χοληστερίνη στα παιδιά;
Η πρόληψη είναι η μισή θεραπεία. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους διαταραχές της υγείας των παιδιών συνιστάται η τακτική σωματική άσκηση (γυμναστική, αθλητισμός, χορός) και η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, πλούσιου σε φρούτα και λαχανικά και φτωχού σε «κακά λίπη». Τα παιδιά μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους, γι΄ αυτό αν θέλετε τα παιδιά σας να επιλέγουν υγιεινά σνακ, κάντε κι εσείς το ίδιο. Μην τα αποτρέπετε από το να φάνε γλυκό. Φτιάξτε ένα γλυκό μόνοι σας χρησιμοποιώντας προϊόντα ολικής άλεσης και χαμηλών λιπαρών, και αντικαταστήστε τα γλυκά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κακά λιπαρά.

xolisterini 2Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύπλευρη. Συνιστάται η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους στα παιδιά. Αν ένα παιδί αντιμετωπίσει προβλήματα και είναι παχύσαρκο συνιστάται να χάσει άμεσα βάρος. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και τροφές με χαμηλά λιπαρά. Το λίπος θα πρέπει να λαμβάνεται από το ελαιόλαδο. Οι φυτικές ίνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν και στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ τα φρούτα χαρίζουν στον οργανισμό βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα παιδιά πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κορεσμένου λίπους. Συνιστάται η κατανάλωση τυριών, γαλοπούλας, κουνελιών και ψαριών. Μία φορά τη βδομάδα συνιστάται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Καλύτερα να αποφεύγεται ο κρόκος αβγού, το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, οι γαρίδες και τα εντόσθια. Επίσης, απαγορευτικά τρόφιμα είναι και όσα είναι πλούσια σε Ω-6 λιπαρά. Ως τέτοια θεωρούνται τα γαριδάκια, τα πατατάκια, οι σφολιάτες, η μαγιονέζα, τα κρουασάν και τα μπισκότα.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών απαιτείται μόνο σε πολύ σοβαρά περιστατικά και μόνο σε περίπτωση που το συστήσει ο αρμόδιος γιατρός.

Πηγή: περιοδικό Forma

You may also like