Πώς απομακρύνουμε τα φυτοφάρμακα από τα μήλα;

Μην επαναπαύεστε στο απλό πλύσιμο με νερό, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό!

Τα μήλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα που επιλέγουμε για τη διατροφή μας, από τη μία λόγω της νόστιμης γεύσης τους κι, από την άλλη, λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C και φυτικές ίνες βρίσκονται τοποθετημένες σε αυτό ακριβώς το φρούτο,εξ’ου και δεν είναι τυχαίο το ρητό «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»!

Τα μήλα, όμως, ανήκουν και στα φρούτα με μεγάλη συγκέντρωση χημικών και φυτοφαρμάκων στη φλούδα τους, οπότε, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα πλένουμε για να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια;

Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και τον έλεγχο διαφορετικών ειδών πλύσης, οι επιστήμονες κατέληξαν στη λύση που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο απομάκρυνσης των χημικών από τα μήλα: τη σόδα. Για το πείραμα, πρώτα κάλυψαν τα μήλα με μυκητοκτόνα κι εντομοκτόνα και τα άφησαν από μερικά λεπτά μέχρι και μία ολόκληρη μέρα. Στη συνέχεια, δοκίμασαν την πλύση με σκέτο νερό βρύσης και με μαγειρική σόδα και μέτρησαν τα χημικά στην επιφάνεια και μέσα στο φρούτο. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι, μετά από 12-15 λεπτά, μέσα σε νερό με μαγειρική σόδα, η επιφάνεια των μήλων είχε καθαριστεί πλήρως από τα φυτοφάρμακα!

Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεφλουδίσουμε το φρούτο, αλλά, με αυτόν τον τρόπο πετάμε και όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην φλούδα, αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους.

You may also like