Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες το δέρμα μας σε κάθε ηλικία (εγκυμοσύνη)

Η κατάσταση των ορμονών, δείχνει να εκτροχιάζεται, κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές έγκυες γυναίκες παρατηρούν αύξηση της δερματικής τους χρωστικής, η οποία είναι πιο έντονη στις γυναίκες με πιο σκούρα δέρματα. Αυτό το σκούρο δέρμα είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και άλλων ορμονών που διεγείρουν τα κύτταρα των χρωστικών ουσιών. Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την κατάσταση θα παρατηρήσουν ότι οι περιοχές που είναι ήδη χρωματισμένες όπως οι θηλές και η κοιλιά θα γίνονται πιο σκούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά αυτό γενικά θα υποχωρήσει μετά την γέννα.

Υπάρχουν επίσης μερικές επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η ακμή προκαλείται από την εγκυμοσύνη και μερικές που δείχνουν το αντίθετο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, μιας και άτομα που ήδη έπασχαν από ακμή, πριν την εγκυμοσύνη, έδειξαν να χειροτερεύουν κατά την διάρκειά της.

Για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα, προσπαθήστε να αποφεύγετε τον ήλιο, καθώς μπορεί να κάνει εντονότερες αυτές τις κηλίδες και βεβαιωθείτε ότι φοράτε αντηλιακή προστασία με υψηλό δείχτη, ακόμα και αν βρίσκεστε υπό σκιά. Αυτές οι περιοχές συχνά εξασθενούν όταν τα επίπεδα ορμονών σας επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά την εγκυμοσύνη, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις επιμένουν και χρειάζονται θεραπεία.

Εάν τα σημάδια της ακμής είναι πολύ έντονα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο και τον δερματολόγο σας, ώστε να σας συμβουλεύσουν σχετικώς.

 

You may also like