Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες το δέρμα μας σε κάθε ηλικία (εφηβεία)

Το δέρμα μας επηρεάζεται πολύ από τις ορμόνες μας, και για του λόγου το αληθές, υπάρχουν εκείνες οι δύσκολες ημέρες του μήνα που μας το θυμίζουν ξανά και ξανά. Το θέμα είναι, πως τα επίπεδα των ορμονών μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, με το δέρμα μας, να είναι εκείνο που δέχεται πρώτο τα πυρά τους. Και ναι, μπορεί να είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί ένα πρόβλημα που προκαλείται από τις ορμόνες, αλλά σίγουρα δεν είναι αδύνατο. Έτσι πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, παρακάτω  θα δούμε μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα βασικά σημεία της ζωής σας και πώς να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Η εφηβεία ορίζεται από το μεταβατικό στάδιο φυσικής ωρίμανσης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, που γενικά εκδηλώνεται από την εφηβεία έως την ενηλικίωση. Πριν από τα εφηβικά σας χρόνια, η ακμή είναι κάτι το ασυνήθιστο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι ορμόνες σας αυξάνονται με την αύξηση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης, που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία σμηγματογόνων αδένων, που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή. Η ακμή είναι ένα κοινό φαινόμενο που θα επηρεάσει ο μεγαλύτερο μέρος των εφήβων. Ωστόσο, τόσο το επίπεδο της ακμής, όσο και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ακμής αυξάνεται σε εκείνους τους εφήβους με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Συνδεδεμένη στενά με τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, η στερεότυπη εφηβική δίαιτα των ζαχαρούχων ποτών και των junk food, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της σηματοδότησης των κυττάρων, η οποία διεγείρει την παραγωγή λίπους στο δέρμα, καθώς και φλεγμονή, οδηγώντας τελικά σε ακμή. Η διασφάλιση ότι καταναλώνετε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή κατάσταση μέσα και έξω. Για να προσπαθήσετε να μετριάσετε την ακμή που σχετίζεται με το άγχος, εξασφαλίστε τακτική καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή και κάποιο χρόνο διακοπής. Είναι ακόμα πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και ζητήστε του να σας προτείνει μια ενυδατική κρέμα που δεν θα σας προκαλέσει περισσότερες κηλίδες.

You may also like